15. oktober 2019
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Engell: Kommissærpost til Vestager er sukkerknald til Radikale

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Engell: Kommissærpost til Vestager er sukkerknald til Radikale

Margrethe Vestager kan få lov til at fortsætte som kommissær de næste fem år ifølge Mette Frederiksen.

Danmark - 26. juni 2019 kl. 20:44
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Der er alt at vinde og intet at tabe ved, at konkurrencekommissær Margrethe Vestager (R) kan få lov at fortsætte som kommissær.

Det mener politisk kommentator Hans Engell, efter at Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, har indstillet hende til fem år mere i EU-systemet.

arrow Læs også: Formandspost i EU er fortsat Vestagers topprioritet

- Det er en ordentlig sukkerknald til De Radikale. Det har spillet en rolle, at Vestager står stærkt i EU-systemet og har været nævnt til en toppost.

- Mette Frederiksen vil være hjælpsom overfor De Radikale, som ikke får ministerposter, og der er ingen oplagte kandidater fra Socialdemokratiet, siger han.

Frederiksen har formelt titel af designeret statsminister og ventes at danne regering torsdag. Hun har forhandlet om en politisk aftaletekst med blandt andre De Radikale, og Engell er ikke i tvivl om, at posten har været en del af forhandlingerne.

For første gang i 35 år danner de to partier ikke parløb i regering, og De Radikale har ikke fået ministerposter.

- Det tidspunkt, hvor det tilsagn er givet, har været før, forhandlingerne er blevet afsluttet.

- Der er ingen tvivl om, at det har været med til at gøre Morten Østergaards ja uden betingelser til at gøre Mette Frederiksen til statsminister lettere, siger Hans Engell.

Tidligere formand for Socialdemokratiet Helle Thorning-Schmidt har ikke været en mulig kandidat ifølge Hans Engell. For fem år siden var hun ellers en af de mulige kandidater til at blive formand for EU-Kommissionen.

- Hende vil Socialdemokratiet ikke drømme om at foreslå til den post. Det bruges til at købe politiske indrømmelser herhjemme, eller fordi Socialdemokratiet selv skulle have en kandidat, siger Hans Engell.

Vestager har været nævnt som en mulig formand for EU-Kommissionen, hvilket stats- og regeringscheferne skal diskutere på et ekstraordinært topmøde på søndag 30. juni.

Der er dog en række andre store profiler i spil, og der er kun kommet flere, da det ikke lykkedes medlemslandene at nå frem til en kandidat ved et rådsmøde i sidste uge.

arrow Mette F. bliver kastet ind i kampen om EU-topposter
27. juni 2019 kl. 13:19 Opdateret: kl. 13:20
arrow Margrethe Vestager får Mettes blå stempel
27. juni 2019 kl. 12:00 Opdateret: kl. 09:08
arrow Mette F. peger på Vestager som kommissær fem år mere
26. juni 2019 kl. 19:18 Opdateret: kl. 19:20