23. oktober 2021
Storebælt skiller høje smittetal fra lave. Det får eksperter til at anbefale restriktioner, der begrænser juletrafikken på tværs af landet. (Arkivfoto)
gallery icon

Se billedserie

Storebælt skiller høje smittetal fra lave. Det får eksperter til at anbefale restriktioner, der begrænser juletrafikken på tværs af landet. (Arkivfoto)
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Eksperter vil aflyse julerejser mod vest

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Eksperter vil aflyse julerejser mod vest

Udbredt smitte i hovedstaden bør lukke for trafikken mod resten af landet, siger læger. Indtil videre afventer regeringen effekten af nye restriktioner.

Danmark - 15. december 2020 kl. 20:00
Af Ritzau

Måske skal julen fejres på en anden måde i år, og måske er der familiemedlemmer, som skal begynde at forberede sig på, at de må undvære hinanden i højtiden.

Rekordhøje smittetal i Region Hovedstaden får eksperter til at anbefale, at borgere fra hovedstaden undlader at rejse ud og i stedet bliver hjemme.

- Det vil være rigtig skidt, hvis folk fra hovedstaden rejser rundt i landet til jul, siger Anders Beich, der er praktiserende læge og formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, til Ritzau.

- Vi ved, at rejseaktivitet og det at samles fra forskellige dele af landet kan gøre, at smittetrykket fordeles mere jævnt i landet.

Også viruseksperter peger på, at regeringen bør forholde sig til det ujævne smittetryk, og at det derfor er uhensigtsmæssigt at krydse Storebælt.

Blandt dem Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet:

- Den simpleste løsning ville være, hvis Danmark blev delt ved Storebælt. En anden mulighed ville være at sige, at man kun må befinde sig 50 eller måske 100 kilometer fra sin bopæl.

- En tredje mulighed ville være at forlange, at alle, der krydsede Storebælt, blev testet for covid-19, siger han til TV2.

Han understreger, at beslutningen er politikernes, og at han ikke ved, om der er kapacitet til at foretage test på den måde.

Reaktionen kommer på baggrund af alarmerende smittetal i hovedstaden. Her er 5167 borgere testet positive den seneste uge.

Samtidig kravler positivprocenten - andel af positive coronaprøver ud af det samlede antal prøver - i vejret. Den lå i sidste uge på 5,37 i København mod godt 3 procent på landsplan.

Men selv om smitten er høj i hovedstaden, er det for tidligt med en regional eller kommunal nedlukning, siger sundhedsordfører for Socialdemokratiet Rasmus Horn Langhoff.

I første omgang afventes derfor effekten af de restriktioner, som allerede er indført, herunder hjemmeundervisning af de ældste elever, nedlukning af restauranter, biografer og andre kulturtilbud.

Restriktioner, som fra onsdag bliver gældende i alle landets 98 kommuner mod hidtil 69.

- Jeg synes, at vi står med nogle effektive og gode redskaber med de seneste restriktioner til at tæmme virusset. Men det er klart, at hvis det eskalerer, kan vi være nødt til at lave yderligere tiltag, siger Rasmus Horn Langhoff.

Han ønsker ikke at give et bud på, hvad de eventuelt kan indebære. I givet fald vil det ske på baggrund af sundhedsmyndighedernes anbefalinger.

- Det er dem, vi alle sammen hele tiden må lytte til, siger Rasmus Horn Langhoff.

Måske har han noget at have sin optimisme i. For de nyeste smittetal vidner om, at restriktionerne måske begynder at sætte spor.

Ifølge Statens Serum Institut er der det seneste døgn registreret 2992 smittede, hvilket er lidt færre end de foregående dage.

Men det går fortsat den forkerte vej med antallet af indlagte. Yderligere 102 er blevet indlagt på hospitalet, hvilket bringer det samlede antal op på 439.

Det er tæt på forårets høje antal.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?