21. juni 2021
Hver dansker producerer i snit hvert år 842 kilo affald. Det affaldsbjerg vil Danmarks Naturfredningsforening og Dansk Industri nu gøre noget ved med fem forslag, der skal nedbringe affaldsmængderne markant. (Arkivfoto)
Hver dansker producerer i snit hvert år 842 kilo affald. Det affaldsbjerg vil Danmarks Naturfredningsforening og Dansk Industri nu gøre noget ved med fem forslag, der skal nedbringe affaldsmængderne markant. (Arkivfoto)
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Det skal være slut med danske affaldsbjerge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Det skal være slut med danske affaldsbjerge

Dansk Industri og Danmarks Naturfredningsforening vil sammen nu sætte en stopper for Danmarks kedelige europarekord på 842 kilo affald hvert år per dansker.

Danmark - 17. maj 2021 kl. 20:00
Af Ritzau

Hver dansker smider 842 kilo affald ud. Hvert år.

Allerede 26. marts i år overskred vi grænsen for, hvad Danmark i hele 2021 kan tillade os at bruge af klodens ressourcer.

Derfor skal danskerne lære at genbruge langt mere. Et nyt fælles udspil fra Dansk Industri (DI) og Danmark Naturfredningsforening (DN) skal nedbringe mængden af affald per dansker med mindst 20 procent inden 2030.

DN og DI appellerer til politikerne om at vedtage en national strategi, som begrænser mængden af affald og øger genbruget.

De peger på fem konkrete forslag, som blandt andet sætter ind over for de enorme mængder af takeaway-emballage samt sikrer en mere grøn brug af håndværkerfradraget.

- Der har de senere år været meget fokus på, hvad vi stiller op med alt det affald, vi producerer. Men det er ikke nok. Sammen med DI ønsker vi et mål, så der i 2050 slet ikke er affald.

- Vi skal genanvende det hele og reparere flest mulige ting, siger Danmarks Naturfredningsforenings præsident Maria Reumert Gjerding.

- Omkring halvdelen af de globale udledninger af drivhusgasser og mere end 90 procent af tabet af biodiversitet skyldes brugen af naturressourcer, siger hun.

Udgifter til råvarer og forarbejdede materialer udgør i dag over halvdelen af produktionsomkostningerne i danske industrivirksomheder - og stiger.

Ved optimal brug af eksisterende teknologier kan danske virksomheder nedbringe materialeomkostningerne med 21 milliarder kroner om året.

- Danmark ligger i bunden i Europa, når det gælder affald - på trods af vores store ambitioner på klima og miljø. Det kan vi gøre bedre, og det er der også en god forretning i, siger administrerende direktør i Dansk Industri Lars Sandahl Sørensen.

- Rigtigt mange virksomheder har allerede i årevis været i gang med at udvikle nye forretningsmodeller, hvor man skaber deleordninger, genbruger produkterne eller sælger ydelser, siger han.

- Men vi skal op i en større skala, gøre op med de gamle vaner og sikre, at råvarer bliver udnyttet optimalt i virksomhederne. Det vil nedbringe omkostningerne og begrænse presset på naturens ressourcer, siger han.

Blandt andet foreslår DI og DN at udvide det eksisterende håndværkerfradrag, så det også omfatter reparationer af produkter i hjemmet.

I dag afholder udgiften til reparation mange forbrugere fra at fixe den gamle maskine, så de i stedet køber en ny.

Knap ni procent af alle husstande udskifter vaskemaskinen i løbet af et år. Det svarer til 220.000 solgte maskiner årligt.

Undersøgelser har vist, at næsten hver fjerde af de kasserede husholdningsapparater, der ryger på genbrugspladsen, kunne bruges igen - helt uden reparation.

Camilla Haustrup Hermansen er medejer af fødevareemballagevirksomheden Plus Pack i Odense. Hun er glad for det nye udspil.

- Det er helt afgørende, at vi begrænser mængderne af affald og emballage. Fortsætter vi som nu, så smider vi store mængder ressourcer ud, siger hun.

- Rigtigt mange virksomheder er på vej med nye forretningsmodeller, hvor det ikke handler om bare at sælge et produkt og så bagefter lukke øjnene for, hvad der sker, når det ender som affald.

Hun kalder det en bunden opgave.

- Der er ingen vej udenom. Ellers kommer vi til at drukne i affald i 2060 i en verden med ti milliarder mennesker.

- Alle værktøjer skal i spil. Det er ikke nok at sortere og genanvende affald. Vi skal undgå at skabe affald ved at forlænge produkternes levetid og vænne os til reparere dem hen ad vejen.

- Vi har jo lært at aflevere vores pantflasker og ikke bare smide dem i skraldespanden. Så kan vi også lære det her, siger hun.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?