18. januar 2020
Halvdelen af danskerne kan ikke svømme 200 meter uden hjælpemidler. Arkivfoto
Halvdelen af danskerne kan ikke svømme 200 meter uden hjælpemidler. Arkivfoto
Foto: Per Buurgaard Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Danskerne kan ikke svømme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danskerne kan ikke svømme
Opdateret 10. marts 2015 kl. 13:54
Danmark - 09. marts 2015 kl. 13:20
Af Søren Arildsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Mere end hver tredje voksne dansker er ikke i stand til at svømme 200 meter uden hjælpemidler. Og hvert andet barn i alderen 7-14 år kan heller ikke tilbagelægge de 200 m uden hjælp. Det viser en undersøgelse af danskernes svømmefærdigheder, som YuvGov har lavet i samarbejde med TrygFonden, Dansk Svømmeunion og Danmarks Idræts Forbund.

Undersøgelsens resultat har fået svømmeunionen, TrygFonden og Danmarks Idræts Forbund Team Danmark til at skubbe et udviklingsprojekt i gang, som over de næste tre år skal belyse, om svømmeundervisningen, som vi kender den i folkeskolen i dag, kan gribes an.

Projektet sker i et samarbejde med blandt andet Syddansk Universitet og blev mandag præsenteret af de involverede parter på et pressemøde i Kildeskovhallen ved København, hvor kronprinsesse Mary var til stede i kraft af sin egenskab som protektor for Dansk Svømmeunion.

Udviklingsprojektet vil via forskellige tiltag i løbet af den kommende tre års periode sætte fokus på eksempelvis børns alder, når de modtager svømmeundervisning samt organiseringen og omfanget af undervisning.

Et af undersøgelsens helt centrale punkter er at belyse, hvordan børn bedst lærer at svømme.
Undersøgelsen viser, at der ikke er overensstemmelse mellem, hvor forældre og befolkning synes det er bedst at børn lærer at svømme, og hvor børnene faktisk har lært at svømme.

Halvdelen af befolkningen mener, at børn bedst lærer at svømme i skolen. Det stemmer bare langt fra overens med børnenes erfaring, idet langt de fleste faktisk har lært det i en svømmeklub. Det skyldes blandt andet, at svømmeundervisningen i skole-regi ligger så sent, at børnene faktisk allerede har lært at svømme i en svømmeklub, inden de får tilbudt svømmeundervisning i skolen.
Det spiller også ind, at en række kommuner slet ikke tilbyder svømmeundervisning.

Det er heller ikke ligegyldigt, hvor man bor i landet. Faktisk er der store regionale forskelle på, hvor gode børn er til at svømme. De bedste børnesvømmere findes i Hovedstaden. De næstbedste på Sjælland. Herefter følger Syddanmark og Midtjylland. De dårligste i Nordjylland.

arrow Læs også: Kronprinsesse Mary: Det er vigtigt at lære at svømme
Fakta om danskernes svømmefærdigheder

  • 90 procent af danskerne mener mellem 18 og 74 år mener, de kan svømme. Men faktisk kan 27 procent af disse rent faktisk ikke svømme 200 meter uden hjælp.

  • 18 procent af de adspurgte, som vurderer sig selv som værende usikre svømmere, vælger alligevel at svømme ud, hvor de ikke kan bunde, når de om sommeren går til stranden.

  • Kun 35 procent af de 18-74-årige, som har lært at svømme i skolen, er i stand til at svømme 200 meter.

  • 96 procent af de børn, der har modtaget svømmeundervisning i skolen, har kun fået undervisning en gang om ugen i enten et halvt eller et helt år.

arrow Hvert andet barn kan ikke svømme
09. marts 2015 kl. 12:00 Opdateret: kl. 13:54