22. september 2020
I Region Sjælland drikkes der mere sodavand end i hovedparten af det øvrige Danmark.
I Region Sjælland drikkes der mere sodavand end i hovedparten af det øvrige Danmark.
Foto: P. Qvist/Colourbox
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Danskerne drikker litervis af sodavand og øger risikoen for kræft

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danskerne drikker litervis af sodavand og øger risikoen for kræft

Danskerne indtager sodavand og slik i stor stil. Det øger risikoen for kræft, siger Kræftens Bekæmpelse.

Opdateret 31. august 2020 kl. 11:40
Danmark - 31. august 2020 kl. 11:11
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I gennemsnit hiver hver husstand i Danmark 86 liter sodavand med hjem hvert år.

I region Sjælland drikker hver husstand i gennemsnit 95,4 liter sodavand om året.

Dermed overgås regionen kun af Region Nordjylland, der har et forbrug på 97,4 liter årligt pr husstand.

I de øvrige regioner i Danmark har man et væsentlig lavere forbrug.

Faktisk indtager man her 10-12 liter mindre sodavand om året.
Det er 19 liter sodavand mere om året end for ti år siden, viser nye tal fra analyseinstituttet GfK.

Det skriver Kræftens Bekæmpelse i en pressemeddelelse mandag.

I 2014 valgte et fjertal i Folketinget at fjerne afgiften på sodavand. Det skete ifølge politikerne for at dæmme op for den stigende grænsehandel.

Samtidig spiser danskerne også årligt omkring 12,3 kilo slik og chokolade hver.

Det er problematisk, fordi overvægt er den næststørste risikofaktor for kræft efter rygning, oplyser Kræftens Bekæmpelse.

51 procent af alle danskere lever allerede med overvægt ifølge organisationen.

Det store forbrug af tomme kalorier giver risiko for flere overvægtige, siger organisationen.

arrow Læs også: FAKTA: Danske husstande køber 86 liter sodavand om året
Fakta om overvægt og kræft
  • 51 pct. af danskerne har overvægt.
  • Overvægt øger risikoen for mindst 13 kræftformer, heriblandt bryst- og tarmkræft, som til sammen rammer knap 9.700 danskere hvert år.
  • Omkring 66 pct. af alle danskere vil have overvægt i 2045 og 48.000 flere vil få kræft alene på grund af overvægt, hvis ikke udviklingen vendes.
  • Vi kan stadig nå at forebygge den uheldige udvikling i Danmark, hvor det endnu ikke står så slemt til som i f.eks. USA og Storbritannien. Vi er et de lande i Europa, hvor flest børn har en sund vægt.

- Når så mange danskere i dag har overvægt, kan det ikke bare forklares med manglende viljestyrke hos den enkelte. Årsagerne til overvægt er komplekse, og derfor er løsningerne heller ikke simple. Det er en stor samfundsmæssig sundhedsudfordring, fastslår Mette Lolk Hanak, forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse.

- Når vi handler, køber take-away eller stopper på tanken, burde det sunde valg være nemt og billigt. Sådan er det ikke i dag. Derfor har vi brug for langsigtede, strukturelle ændringer og en samlet indsats for at stoppe stigningen i overvægt, siger hun.

Hovedparten af danskerne ved godt, at overvægt kan føre til hjertekarsygdomme og diabetes. Men kun to ud af ti er klar over, at overvægt øger risikoen for kræft. Overvægt øger risikoen for mindst 13 kræftformer og er den andenstørste risikofaktor for kræft. Rygning er den største.

Kræftens Bekæmpelse lancerer i dag oplysningskampagnen ’Et ufedt budskab.’ Budskabet i kampagnen er, at overvægt skader din sundhed. Det øger risikoen for kræft og andre alvorlige sygdomme.

- Fire ud af ti kræfttilfælde kan forebygges. Derfor er det vigtigt at se på årsager til overvægt og tage hul på den svære samtale om de sundhedsmæssige konsekvenser og løsninger. Det er en vigtig, men også svær opgave, da overvægt er et følsomt emne at tale om, afslutter Mette Lolk Hanak.

Har debatten om sexisme taget overhånd?