14. august 2018
Vinbonde Jan Thrysøe fra Guldbæk Vingård syd for Aalborg på arbejde i vinmarkerne. Det varme sommervejr har været godt for de danske druer. Vinavlerne oplever en vækst som aldrig før, og de forventer at høste op til 14 dage før tid i september.
Vinbonde Jan Thrysøe fra Guldbæk Vingård syd for Aalborg på arbejde i vinmarkerne. Det varme sommervejr har været godt for de danske druer. Vinavlerne oplever en vækst som aldrig før, og de forventer at høste op til 14 dage før tid i september.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Dansk vinavl slår alle rekorder i sommervarmen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dansk vinavl slår alle rekorder i sommervarmen

Dansk vinavl kan blive interessant for udenlandske investorer, hvis vejret i år gentager sig, siger forening.

Danmark - 19. juli 2018 kl. 06:00
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Champagnepropperne knalder nærmest på forhånd i dansk vinavl efter en sommer, der gør det muligt at lave den vin, som der er ekspertisen til, men som klimaet sjældent tillader.

- Så meget varme og sol og tidlig modning har vinavlerne ikke oplevet før herhjemme, siger Hans Münter, næstformand i den nye fælles organisation for alle danske vinavlere, Dansk Vin.

- Selv om det sikre kort for danske avlere stadig er hvidvin og mousserende vine, så bliver den danske rødvin i år bedre end nogensinde. I det hele taget får vi en rekordvinhøst på grund af tidlig modning og høj koncentration af saft og kraft i druerne, siger han, der selv er hobbyvinavler på Djursland.

Tom Christensen er til gengæld med ti hektar vinstokke på Dyrehøj Vingård ved Kalundborg Danmarks største vinproducent.

Han har været i branchen siden 2008, hvor han vekslede en stor indtægt på svin til vin.

- Sidste år høstede vi 20 ton druer, og i år håber jeg på 30 ton. Jeg ved, at vejret for mange landmænd er en katastrofe. Men på vinfronten har vi aldrig set en lignende høst som i år, siger han.

Tom Christensen laver ikke rødvin. Men han ser frem til hvidvin, rosé og mousserende vin af en høj kvalitet.

- Jeg tror på, vi i år kan lave noget unikt og også markere os internationalt, siger han.

Næstformand Hans Münter fra Dansk Vin tror, at udviklingen vil gå mod få og store danske vinproducenter fremadrettet.

- Men der kan også opstå noget andelsproduktion, hvor en række små vinproducenter slår sig sammen om tappe- og presseudstyr, som jo kun bruges i kort tid hvert år, siger han.

Hvis det varme sommervejr i år ikke blot er en enlig svale, så ser han også en ny tendens:

- Så tror jeg, at udenlandske investorer kan få øjnene op for, at de kan lave et champagnelignende produkt i Danmark, hvor jorden koster en tiendedel af, hvad den koster i de franske vindistrikter. Jeg kan godt se Danmark blive et vinland i løbet af den næste generation eller to, siger han.