18. juni 2021
Skal man kunne sidde ude hele året i varmelampens skær og spise og drikke i behagelige temperaturer, selv om det belaster klimaet? Nej, mener Rådet for Grøn Omstilling. Ja, mener Horesta, talerør for restauratørerne. Her Café Det Elektriske Hjørne i det indre København, maj 2020.
gallery icon

Se billedserie

Skal man kunne sidde ude hele året i varmelampens skær og spise og drikke i behagelige temperaturer, selv om det belaster klimaet? Nej, mener Rådet for Grøn Omstilling. Ja, mener Horesta, talerør for restauratørerne. Her Café Det Elektriske Hjørne i det indre København, maj 2020.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Caféers udendørs varmelamper får klimakritik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Caféers udendørs varmelamper får klimakritik

Enhedslisten vil forbyde gasdrevne terrassevarmere, som Frankrig gør fra 2022. Græsrødder vil stoppe energifrås med elvarmelamper. Restauratører afviser forbud.

Danmark - 07. maj 2021 kl. 20:00
Af Ritzau

Genåbningen af barer, caféer og restauranter har atter fået gang i varmelamperne, der varmer kunderne ved udendørs servering.

i Frankrig vedtog parlamentet tirsdag en klimalov, der forbyder brug af gasdrevne terrassevarmere på caféer og restauranter fra april 2022.

Også i Danmark er der kritik af brugen af både gasdrevne terrassevarmere og elvarmelamper.

- Udendørs varmelamper bør forbydes i Danmark, mener Kåre Press-Kristensen, seniorrådgiver i Rådet for Grøn Omstilling.

- Det er energifrås af værste skuffe at opvarme udeluften på den kolde årstid. Det svarer til at åbne alle boligens vinduer og døre på vid gab om vinteren og så bare skrue helt op for varmen. Det vidner om, at mange restauranter betaler alt for lidt for energien. På kølige sommeraftener kan et tæppe eller en sweater sagtens holde folk varme, siger han.

Vil I have et forbud?

- Hvis regeringen vil den grønne omstilling, skal den enten forbyde energifrås som varmelamper - eller øge elafgifterne til et niveau, så både restauranter og privatpersoner motiveres til ikke at fråse med energien, siger Kåre Press-Kristensen.

I København forsøgte Enhedslistens daværende miljøborgmester, Morten Kabell, i 2008 at få forbudt udendørs varmelamper på serveringssteder. Men et flertal i Borgerrepræsentationen ville kun gå med til en kampagne med gode råd til hovedstadens restauratører om at bruge elvarmere og uldtæpper. Dermed sluttede sagen.

Ifølge Energistyrelsen er gasdrevne terrassevarmere klart de værste for klimaet. Bedst er det at bruge infrarøde varmelamper. De opvarmer kun det, som strålerne rammer, og opvarmer derfor ikke luften.

Peder Hvelplund, Enhedslistens klimaordfører, vil have indgreb mod gasvarmerne.

- De bør udfases hurtigst muligt. Med hensyn til de eldrevne varmelamper behøver man ikke et forbud, da elproduktionen gradvis bliver grønnere. Men man kunne godt overveje at forhøje virksomhedernes elafgift, som er væsentlig lavere end den, private betaler - netop for at sikre mere retfærdige afgifter, siger Peder Hvelplund.

Dansk Folkepartis klimaordfører, Morten Messerschmidt, er lodret uenig.

- Nu må det her klimahysteri simpelthen høre op. Varmelamper er en naturlig del af udelivet, og jeg tror, de fleste holder af de smukke aftener her i foråret og efteråret, hvor det endnu ikke er blevet varmt nok til at sidde ude uden opvarmning. Det står jo folk frit for at bruge elvarmelamper, som kan være klimaneutrale. At forbyde gasvarmere er simpelthen direkte at genere folk.

Heller ikke De Konservatives Mona Juul er med.

- Det vigtigste er at fokusere på det, der virkelig batter, hvor vi får den store og altafgørende effekt. Det er næppe ved at slukke restauranternes terrassevarmere, hvor mange kører på grøn strøm og vel kun tændes, når tæppet ikke er nok, siger Mona Juul.

Et forbud mod varmelamper er en dårlig idé, mener Mikal Holt Jensen, miljøchef i restauratørernes hovedorganisation, Horesta:

- Vi sender rygerne ud på gaden, og i Danmark kan det blive koldt. Vi synes, det er dårlig service, hvis vi ikke må varme vores gæster op.

- Vi vil hellere tale om, hvordan man minimerer energiforbruget ved at finde de rette varmekilder, hvor de infrarøde er de bedste frem for gas, siger Mikal Holt Jensen.

Man kan placere varmekilden med afskærmning, så varmen ikke siver ud med vind og blæst, foreslår han.

- Man kan stille den så tæt som muligt på dem, der skal bruge den, og eventuelt under bordet. Man kan sørge for, at terrassen vender den rigtige vej i forhold til vinden, og man kan supplere med tæpper, siger miljøchefen.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?