26. juni 2019
En stigning i antallet af ældre samt inflation betyder, at der bliver færre penge til hver enkelt af de ældre borgere i Danmark.
En stigning i antallet af ældre samt inflation betyder, at der bliver færre penge til hver enkelt af de ældre borgere i Danmark.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Analyse: Kommuner bruger færre penge på hver ældre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Analyse: Kommuner bruger færre penge på hver ældre
Opdateret 24. januar 2019 kl. 09:30
Danmark - 24. januar 2019 kl. 09:09
Af Faglige Seniorer
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

De ældre vil i år opleve, at kommunen bruger færre kroner på hver enkelt.
For selv om kommunernes budgetter for 2019 samlet set viser, at der bliver brugt flere penge på ældreområdet, viser en analyse, at der for hver enkelt ældre faktisk bliver brugt 3 procent mindre. Årsag: Flere ældre i kommunerne og inflationen æder stigningen i udgifterne, så der for hver enkelt ældre er afsat færre penge end i 2018.

Det er fagbevægelsens ældreorganisation Faglige Seniorer, der har regnet på kommunernes budgetter, som Danmarks Statistik netop har offentliggjort.

- Tallene afslører med al tydelighed, at kommunerne slet ikke har gearet deres budgetter til virkeligheden: At vi bliver flere og flere ældre. Kommunerne fortsætter med at justere udgiften på området som intet var hændt. Men sandheden er, at der er behov for at budgettere med større udgifter på ældreområdet end det er tilfældet, hvis det skal matche befolkningsudviklingen. Og det er ikke sket, siger direktør i Faglige Seniorer, Palle Smed til Faglige Seniorers nyhedsbrev.

I alt regner kommunerne i følge Danmarks Statistik med at skulle bruge knap 50 milliarder kroner på ældreområdet i år mod lidt over 48 milliarder kroner i 2018. En stigning i udgifterne på 3,3 procent.
Men der sker samtidig en stigning i behov for kommunal service hos ældre.
Antallet af ældre over 75 år forventes at stige med omkring 5 procent og med en inflation på 1 procent, vil de reelle udgifter for hver ældre være mindre i 2019 end i 2018, konstaterer Faglige Seniorer i analysen.

Regnes de forudsætninger ind, får man et såkaldt deflateret tal. Det viser, at udgifterne i de samlede budgetter for kommunerne i 2019 til ældreområdet reelt er på 46,6 milliarder kroner.

- Når de samlede udgifter til ældre området således stiger med 3,3 procent, så er det i virkeligheden udtryk for, at de reelle udgifter falder med omkring 3 procent, fremgår det af analysen.