18. september 2019
Billede
gallery icon

Se billedserie

facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fodbold, politik og folkestemning i Brasilien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fodbold, politik og folkestemning i Brasilien
Ambassadøren har ordet - 18. juli 2018 kl. 07:31
Af Kim Højlund Christensen, ambassadør i Brasilien
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Når det hvert fjerde år er tid til et nyt VM i fodbold, er det også tid til præsident- og parlamentsvalg i Brasilien. Tilbage i 2014 hed det sig, at den siddende præsident, Dilma Rousseff, med sikkerhed ville blive genvalgt, hvis det brasilianske landshold vandt titlen på hjemmebane. Men Brasilien tabte 7-1 til Tyskland i semifinalen. Der var tale om intet mindre end en offentlig ydmygelse, som tog hårdt på brasilianerne. Dilma Rousseff blev ikke desto mindre alligevel genvalgt nogle måneder efter, at Tyskland havde kunnet løfte VM-trofæet for fjerde gang, og alverdens fodbold­entusiaster var rejst hjem igen.

arrow Læs også: Kan man være på fornavn med Jupiter?
Fodboldens betydning

Det illustrerer meget godt, at selv om fodbold er vigtigt i Brasilien, så er vælgerne her lige så optagede som alle mulige andre vælgere af de samfundsforhold, der har væsentlig betydning for livet i dagligdagen, og som traditionelt afgør valg rundt om i verden: Hvordan går det med udviklingen på områder som økonomi, sundhed, uddannelse, personlig sikkerhed?

Har fodbold så ingen særlig betydning i Brasilien? Jo, absolut. Fodbolden er stadig et vigtigt, kulturelt fænomen, som hele familien samles om. Når man f.eks. tager til fodboldkamp her i landet, er det tydeligt, at stereotyperne, som vi kender dem fra flere steder i Europa, ikke rækker. Det er ikke kun en flok mandlige, øldrikkende fodboldtilhængere, som bakker det lokale hold op med sange, tilråb og klapsalver. De er der selvfølgelig også, men det er et anderledes bredt sammensat publikum, hvor der i høj grad er plads til familier, hvad enten der er tale om kærestepar eller forældre med deres børn.

At være tilhænger af en given klub går meget ofte i arv og er en solid del af børneopdragelsen i mange familier. Voksne og børn af begge køn har favoritholdets trøjer på, og de kan alle slagsangene udenad.

Rigsretssag

I 2018 - fire år senere - er landsholdets 7-1 nederlag stadig noget, som brasilianerne helst ikke taler om. Der har ikke været megen glæde fra fodboldens verden at stå imod med, mens Brasilien i de seneste år har gennemlevet en tid med en række udfordringer, som også er blevet gengivet i danske medier: rigsretssag mod og afsættelse af præsident Dilma Rousseff, korruptionsskandaler og økonomisk nedtur i 2015 og 2016. Det har undertiden bidraget til en lidt trist folkestemning.

Det er faktisk som om, at de seneste års modgang inden for politik og økonomi har reduceret glæden ved fodbold. Men også afsløring af omfattende korruption i fodboldens egne rækker og de store, kostbare stadionprojekter, som blev igangsat op til VM i 2014, og hvor nogle på nuværende tidspunkt står nærmest ubrugte hen, kan være medvirkende til øget desillusion blandt de brasilianske fodboldfans.

Markante forskydninger

Selv om det nuværende landshold har spillet en helt enestående kvalifikationsrunde, hvor Brasilien blev suveræn vinder af den sydamerikanske turnering, har der aldrig været så få brasilianere, der har interesseret sig for dette års fodbold VM.

Forud for turneringens start viste målinger, at 53 procent af brasilianerne ikke interesserede sig for begivenhederne i Rusland, mens kun 48 procent forventede, at Brasilien ville kunne tilkæmpe sig trofæet for sjette gang.

Forud for VM i 2014 var det kun 36 procent af værtsnationens indbyggere, som ikke interesserede sig for VM, og hele 68 procent, der forventede, at Brasilien ville stå med pokalen efter finalen på det ikoniske Maracanã stadion i Rio de Janeiro.

Der er dermed tale om markante forskydninger i tallene for landsholdets opbakning og troen på succes - knap 20 procentpoint på begge parametre. Med andre ord tyder det på, at påvirkningen går begge veje. Brasiliens sejre og nederlag på fodboldbanen kan give stemningsudsving i den politiske og økonomiske verden, ligesom misstemning dér på tilsvarende vis kan komme til udtryk i form af vigende interesse for lands- holdet.

Men selv om et vundet eller tabt fodbold-VM ikke kan afgøre et præsidentvalg i Brasilien, er fodbolden - det smukke spil, som Pelé har døbt det - en integreret del af folkestemningen i Brasilien. Sådan var det for fire år siden her i landet, sådan har det været i år i Rusland, og sådan vil det være om fire år igen i Qatar.

arrow Med mere velstand følger mere affald
02. august 2018 kl. 13:55 Opdateret: kl. 13:55
arrow Der er 16.000 km mellem Danmark og Australien, men ...
30. juli 2018 kl. 08:19 Opdateret: kl. 17:19