3. juli 2020
Der ligger et års research bag Mungo Parks kommende forestilling om De Gule Veste i Frankrig. Der er premiere den 22. januar. Foto: Mungo Park
gallery icon

Se billedserie

Der ligger et års research bag Mungo Parks kommende forestilling om De Gule Veste i Frankrig. Der er premiere den 22. januar. Foto: Mungo Park
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Verdenspremiere: Mungo Park sætter stykke op om De Gule Veste

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Verdenspremiere: Mungo Park sætter stykke op om De Gule Veste
Allerød - 02. december 2019 kl. 03:20
Af Anne-Mette Rasmussen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hvem er under De Gule Veste? Hvornår er de tilfredse? Og varsler De Gule Veste begyndelsen på en ny tid for Frankrig og Europa, eller er de en flok hovedløse, voldelige demonstranter?

Det har Mungo Parks nye teaterdirektør Anna Malzer og det kunstneriske hold undersøgt gennem et helt år, blandt andet ved flere gange at besøge De Gule Veste i Frankrig.

Undervejs har de deltaget i hektiske og intense demonstrationer og været hjemme ved nogle af de mest ihærdige og inkarnerede Gule Veste. Alt sammen for at finde inspiration og lave grundig research til den forestilling, som det hele skal munde ud i: De Hovedløse.

- Hvorfor skal vi i Danmark interessere os for noget, der sker så langt væk i Frankrig? Fordi Frankrig ikke er langt væk. Fordi Frankrig er Europas bankende hjerte, og hvad der sker dér, giver ekko ud i resten af verden - også i Danmark. Fordi jeg brænder for at bringe globale problematikker, som er svære, men meget vigtige at gribe om, tæt på det danske publikum. Altså rigtig tæt, som kun teateret kan det, siger Anna Malzer og fortsætter:

- Siden De Gule Veste gik på gaden, har vreden og utilfredsheden spredt sig som steppebrande, og der er brudt store og voldelige demonstrationer ud i Hong Kong, Chile, Iran, Libanon og sågar i Grønland. Det er, som om verden vågner og begynder at stille det samme spørgsmål: Er vi overhovedet frie og lige? Jeg er både bange og euforisk over dette spørgsmål, og derfor mener jeg, vi også skal turde stille det på scenen.

Alvor og humor
Men hvordan dramatiserer man et fænomen som De Gule Veste?

På Mungo Park, hvor man laver dokufiktion, er valget faldet på en socialrealistisk fortælling om en familie på fire personer, der alle bliver involveret i De Gule Veste på forskellige måder. I forestillingen følger man figurerne igennem et år.

- De er alle sammensat af virkelige figurer, som vi har mødt i vores research, men sat ind i en fiktion, der skal være tempofyldt, underholdende og endda poppet, så både min egen og ældre generationer kan blive rørt og grebet, siger Anna Malzer.

- Og for at drage en parallel mellem fortidens og nutidens store revolutioner har vi så pakket familiehistorien ind i en ramme med den komisk forkælede dronning Marie Antoinette, der af bønder fik hugget hovedet af under Den Franske Revolution i 1793, fordi uligheden var blevet for stor i landet. Og så lader vi historien om De Gule Veste være en fremtidsfortælling om denne familie af »sci-fi bønder«. Fortalt af et af dronningens underholdningsteatre.

Forestillingen har premiere den 22. januar. Den spiller derefter frem til den 4. februar, hvorefter den fra den 7. til den 12. februar kan ses på Tetaer Republique.

I forestillingen medvirker Malin Rømer Brolin-Tani, Kasper Dalsgaard, Jonas Munck Hansen og Henrik Prip.

Har du ændret dine indkøbsvaner i forbindelse med coronakrisen?