15. oktober 2018
Uden et § 14-forbud kan Pankas fortsætte etableringen af et asfaltværk i Allerød. Billedet er fra virksomhedens fabrik i Sorø. Foto: Thomas Olsen
Uden et § 14-forbud kan Pankas fortsætte etableringen af et asfaltværk i Allerød. Billedet er fra virksomhedens fabrik i Sorø. Foto: Thomas Olsen
Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vejen er banet for asfaltfabrik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vejen er banet for asfaltfabrik
Allerød - 14. november 2017 kl. 22:17
Af Anne-Mette Rasmussen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Sent mandag eftermiddag meddelte partierne Socialdemokratiet, Venstre, Ny Borgerlige, Radikale, SF, Alternativet og Borgerlig Velfærd, at de agter at stemme imod, at Allerød Kommune nedlægger et § 14-forbud mod opførelse af virksomheder i miljøklasse 6 til 7 på det nye erhvervsområde ved Farremosen, på det kommende byrådsmøde.

arrow Læs også: Borgergruppe stævner kommunen i asfaltsag

Det betyder, at Pankas kan fortsætte etableringen af en asfaltfabrik i Farremosen. Et projekt der er nået så langt, at virksomheden har ansøgt om byggetilladelse.

- Det gør vi, fordi vi på baggrund af redegørelser fra såvel advokater som forvaltningen vurderer, at der er en særdeles stor risiko for, at Allerød Kommune ville skulle udrede et betydeligt erstatningsbeløb til de virksomheder, der ville blive berørt af et sådant forbud. Et § 14-forbud ville nemlig berøre flere virksomheder, fordi det hænger sammen med en ændring af plangrundlaget i form af en ændring i Fingerplanen. Et erstatningsbeløb ville slå et kæmpe hul i kommunens kasse. I mange år frem ville det sætte en stopper for investeringer i institutioner for børn og ældre. Til skade for alle borgere i Allerød. Vi vil ikke spille hasard med Allerøds skattekroner, lyder forklaringen i pressemeddelelsen fra partierne.

- Undersøgelserne viser, at grundvandet er godt beskyttet. Vi har intet grundlag for at mistænke Pankas for ikke at leve op til de gældende krav. Dertil kommer, at der ifølge forvaltningens og advokatens grundige redegørelser ikke kan sættes spørgsmålstegn ved plangrundlagets lovlighed. Området er i overensstemmelse med statslige direktiver udlagt til virksomheder af denne type, forklarer partierne, der afslutningsvis erklærer, at de har hørt bekymringerne fra Farremosens naboer over miljøkonsekvenserne, og at de seriøst vil arbejde for, at de ikke opstår.

Forud for pressemeddelelsen var gået en dramatisk, politisk dag, som begyndte tidligt om morgenen med, at der først i Teknik- og Planudvalget og siden i Økonomiudvalget var et flertal imod at nedlægge et § 14-forbud på erhvervsområdet ved Farremosen.

For forbuddet stemte Konservative og Blovstrødlisten, og borgmester Jørgen Johansen (K) ærgrer sig over udfaldet.

- Hvis et forbud ikke kommer igennem, så fortsætter behandlingen af de igangværende sager, blandt andet Pankas ansøgning om byggetilladelse. Et § 14-forbud ville have givet os en timeout, siger Jørgen Johansen, som mener, at en sådan ville give god mening.

- Et § 14-forbud vil normalt vare i et år. Jeg talte med erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) i fredags, og da gav han udtryk for, at han ville vende tilbage med et svar på vores ønske om at få pillet virksomhederne med særlige beliggenhedskrav ud af området i løbet af første kvartal næste år.

Enhedslisten har endnu ikke meldt sin stilling ud offentligt.

Læs mere i Frederiksborg Amts Avis onsdag.

arrow Flertal imod et § 14-forbud
14. november 2017 kl. 12:55 Opdateret: kl. 11:47
arrow Uforståelig modstand imod Pankas
02. november 2017 kl. 20:48 Opdateret: kl. 20:48

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
Frederiksborg@sn.dk