12. august 2020
Mere liv i bymditen er noget af det, man håber at få ud af den nye lokalplan. Foto: Allan Nørregaard
Mere liv i bymditen er noget af det, man håber at få ud af den nye lokalplan. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Høj bymidte bekymrer naboer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Høj bymidte bekymrer naboer
Opdateret 06. september 2019 kl. 09:49
Allerød - 05. september 2019 kl. 05:00
Af Anne-Mette Rasmussen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hvor højt skal der bygges i bymidten i fremtiden? Og hvor tæt på naboerne? Det var de spørgsmål, der optog deltagerne allermest, da der onsdag aften var borgermøde om bymidtens udvikling.

arrow Læs også: Borgere trætte af arrogant mødeform

Før sommerferien vedtog byrådet en helhedsplan for bymidten, der som hovedprincip må være bebygget i fire etager i selve kernen og op til tre etager i yderområderne. Derudover er der et hjørne af bymidten, hvor kommende byggeri må rage helt op i fem til seks etager.

Nu skal helhedsplanen udmøntes i en ny lokalplan, der blandt andet skal sætte rammerne for byggehøjder, byggematerialer, skiltning, byggefelter og den arkitektoniske kvalitet.

- Vi tog udgangspunkt i visionen, da vi skulle lave helhedsplanen. Særlig fællesskaberne og det at gøre noget sammen betyder rigtig meget. Vi må indrømme, at en bymidte til handel ikke er nok længere. Vi skal tilbyde noget mere, og vi skal udvikle bymidten for at gøre den robust til fremtiden, så flere vil komme og opholde sig der. Bymidten skal fungere og benyttes. Ikke bare af os, men af mange generationer fremover, sagde formand for Teknik-, Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget (TEPMU) Miki Dam Larsen ved mødets indledning.

Efterfølgende holdt kommunens planchef Per Jul Hansen et fagligt oplæg. Han fortalte blandt andet, at der fra 1994 og frem til nu er sket en stor fortætning i bymidter, fordi det giver rigtig god mening at bygge omkring stationer.

- Alt i sol, måne og stjerner tyder på fortætning omkring stationerne. Det handler både om at sikre et varieret boligudbud, og at få kunder i butikken til handels- og kulturlivet, sagde Per Jul Hansen.

Mødet blev afsluttet med en række dialogboder, hvor borgerne havde mulighed for at stille forvaltning og politiker spørgsmål om den kommende lokalplan. Netop den bod, der kunne byde på mere information om temaet fortætning, flokkedes folk efterfølgende om. For mange ville stille spørgsmål til planerne om at bygge højere i bymidten. Og mange ville ytre sig om, at det høje byggeri ikke skal bygges alt for tæt på naboerne.

Forvaltningen og politikerne tog imod budskabet om, at der er en kantproblematik.

- Nogle af de kritiske input, vi har fået, handler om bekymringer fra naboer omkring byggehøjder og omkring, hvad nyt byggeri vil betyde for deres udsigt. Vi håber, det vil berolige naboerne, når vi når længere i lokalplanarbejdet, og de kan se de tættere detaljer, sagde Miki Dam Larsen efter mødet og de mange snakke med borgere.

Han understregede endnu engang, at fortætning er vejen frem.

- Det er det, fordi det er løsningen på et andet problem, nemlig manges ønske om at bo mere bynært. Og det positive ved denne aften har været, at mange også har tilkendegivet, at de ser frem til flere boligmuligheder i bymidten.

Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?