17. september 2021
På billedet ses Harald Kristensen Søbye sammen med et hold konfirmander. Billedet er taget i 1956, da han var sognepræst i Blovstrød og Allerød. Han blev senere kendt som »provopræsten«. Foto: Gunner Larsen
På billedet ses Harald Kristensen Søbye sammen med et hold konfirmander. Billedet er taget i 1956, da han var sognepræst i Blovstrød og Allerød. Han blev senere kendt som »provopræsten«. Foto: Gunner Larsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Da den vellidte provopræst blev fyret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Da den vellidte provopræst blev fyret

I samarbejde med Lokalhistorisk Arkiv og Forening skriver vi denne sommer om nogle af Allerøds historiske personligheder. I dag er turen kommet til pastor Harald Søbye.

Allerød - 29. juli 2021 kl. 07:37
Af Anne-Mette Rasmussen

Harald Kristensen Søbye, der blev født i 1908 og døde i år 2000, var præst og blev blandt andet kendt som »Blovstrødpræsten«, »Provopræsten« og »68-oprørets oldefar«.

Den første benævnelse stammer fra hans periode som vellidt præst i Blovstrød og Lillerød fra 1948 til 1964.

Men mens sognebørnene var glade for hans indsats, blev den for meget for kirken, fordi han i årenes løb var på nakken af både kongehuset og militæret. Blandt andet deraf kom kælenavnet »provopræsten«.

I 1964 blev bægeret med provokationer fyldt, og han blev i en alder af 56 år fyret med kun to tredjedels pension.

Ivrig demonstrant

Harald Søbye deltog i stort set alle demonstrationer, som tiden bød på, og han var som nævnt imod både konge, militær og fædreland.

Fra prædikestolen i Blovstrød og Lillerød nægtede han således at bede for kongen, ligesom han var i strid med biskoppen og talte dunder mod militæret.

I 1962 deltog han på Rådhuspladsen i København i en happening, hvor han talte, mens venner korsfæstede en udstoppet julemand i lede over det kommercielle gaveræs.

Det, der fik bægeret til at flyde over, var, da Harald Søbye 2. påskedag 1964 afsluttede sin prædiken med et »Leve republikken«.

Den afslutning resulterede i, at kirkeminister Bodil Koch frakendte ham kjole og krave, som det hedder.

Efter afskedigelsen i Blovstrød flyttede Harald Søbye til Fanø, hvorfra han fortsatte livet som en markant og kontroversiel personlighed.

Han tjente til føden som jord- og betonarbejder, men var i perioder også tjener, chauffør, gartner og portør på et plejehjem.

Hørte en stemme

I 1973, ni år efter fyringen fik han sit tv-gennembrud, da han i et tv-program blev inviteret til at foretage en ikke-autoriseret pseudo-vielse af et lesbisk par.

I Paul Hammerichs Danmarkskrønike 1945-72 bliver Harald Søbye beskrevet som fællesnævner for ungdomsoprøret. En flot titel til en mand, der rundede de 60 i det såkaldte revolutionsår 1968.

Harald Søbye har i øvrigt beskrevet, at kaldet som præst kom til ham i 1924, da han som 16-årig var ude at arbejde i marken og hørte en stemme, som sagde: »Harald, du skal være præst«.

Sidenhen skrev han i sine erindringer:

»Hvor kom denne stemme fra? Det har jeg aldrig fået opklaret. Jeg havde aldrig tænkt på eller drømt om, at jeg skulle være præst. Jeg ville være bonde, for jeg elskede det livet på landet«.

Synes du, at kommunen er der for dig?