15. maj 2021
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Coronamillionerne kommer ikke

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Coronamillionerne kommer ikke

Allerød mangler at få 12 millioner kroner til covid-19 udgifter i kompensation fra Staten.

Allerød - 26. februar 2021 kl. 18:08
Af Janne Mulvad

I 2020 aftalte Regeringen og KL, at staten skulle refundere de ekstra udgifter, kommunerne i 2020 ville få på grund af corona. Penge til mere rengøring, ekstra personale, og en lang række andre ekstra udgifter under servicerammen.

I løbet af 2020 har Allerød haft coronaudgifter for 18,9 millioner kroner.

Kommunen har fået en kompensation på 6,7 millioner kroner, som dækker de første udgifter der var på grund af covid-19, frem til 10. maj 2020.

Men så kommer der formentligt heller ikke flere millioner til Allerød.

Det står klart, efter en prognose fra KL. Den viser, at når man ser samlet på kommunernes regnskab for 2020, har der været et betydeligt mindreforbrug på serviceudgifterne i 2020. Derfor forventer KL ikke, at kommunerne får yderligere kompensation for covid-19 udgifter i 2020 fra staten.

Forvaltningen i Allerød Kommune forventer dog ikke, at der var et så stort mindreforbrug på serviceområderne i Allerød i 2020.

Det fremgår af en sagsfremstilling til byrådets møde torsdag, hvor politikerne skulle beslutte, hvordan et forventet lignende tab i 2021 skal håndteres - om der skal findes besparelser, eller om pengene skal findes i kommunekassen.

- Allerød mangler 12 millioner kroner, og det er uvist, om vi bliver kompenseret. Så vi ved ikke, hvad omkostningerne ender med at være, og vi ved ikke, hvad vi kan blive kompenseret, sagde borgmester Karsten Längerich.

Usikkerheden fortsætter ind i 2021, hvor der fortsat vil være ekstra udgifter på grund af coronapandemien.

- Vi forventer, at det bliver de samme udgifter i 2021 som i 2020, siger han.

Et stort flertal på 20 i byrådet stemte for et forslag, hvor man tager udgangspunkt i, at staten alligevel kompenserer for alle netto udgifter til covid-19, og at tidsforskydningen mellem, at udgifterne kommer i 2021, og frem til, hvornår kompensationen rent faktisk udbetales, håndteres ved at trække på kassebeholdningen.

Et andet forslag lød, at man finder besparelser på budget 2022-2029, mens et tredje forslag lød, at man finder besparelserne nu, ved at udskyde nogle anlægsprojekter og reducere på servicen i en begrænset periode.

Kun Erik Lund (K) stemte imod at tage pengene i kassen.

- Hvis vi havde haft en solid kassebeholdning, havde det ikke været noget problem. Men den er styrtdykket de sidste to år, og jeg tror, den kommer under 50 millioner kroner i løbet af marts eller april, sagde han og forsatte:

- Jeg er virkelig bekymret for økonomien, og jeg ville hellere stemme for at finde et par procent besparelser, sagde han, men stod altså alene med sin bekymring.

Ikke engang hos partifællerne var der opbakning.

- Den her pulje penge, som vi skulle spare er så ukendt. Det kan være rigtig mange, eller rigtig lidt penge. Vi kunne komme til at spare nogle ting, vi skulle rulle tilbage. Det er ikke godt i en tid, hvor alt er usikkert i forvejen, sagde Jørgen Johansen (K).

Selvom Danmark har skrottet vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, arbejdes der på en model, så man frivilligt kan vælge dem. Kunne du finde på det?