5. juli 2020
Sammen med kunderne gennemgår Niras byggerier og måler på, hvordan forskellige bæredygtighedstiltag påvirker dem. Her er det ingeniør Nanna Sofie Gudmandsen, der demonstrerer værktøjet SDG Measure. Foto: Anne-Mette Rasmussen
gallery icon

Se billedserie

Sammen med kunderne gennemgår Niras byggerier og måler på, hvordan forskellige bæredygtighedstiltag påvirker dem. Her er det ingeniør Nanna Sofie Gudmandsen, der demonstrerer værktøjet SDG Measure. Foto: Anne-Mette Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Byggerådgivning efter verdensmål

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Byggerådgivning efter verdensmål
Allerød - 02. august 2019 kl. 06:23
Af Anne-Mette Rasmussen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hvordan bygger man mest bæredygtigt? Det hjælper Niras kunderne med at finde ud af ved hjælp af deres nyudviklede redskab SDG Measure.

Allerød: Et nyt værktøj hjælper Niras' kunder med at finde ud af, hvordan de bygger mest bæredygtigt. Værktøjet kan måle på alle mulige parametre og finde frem til, hvordan det påvirker byggeriets bæredygtighed, om man bygger med for eksempel solceller eller nemt genanvendelige materialer.

- Vi har virkelig prøvet på at gøre det målbart og konkret og at oversætte verdensmålene til den kontekst, der er, når man skal bygge. Det vil sige, vi kan hjælpe kunderne med at finde ud af, hvordan de omsætter verdensmålene i forhold til deres byggeri, siger ingeniør Nanna Sofie Gudmandsen

»Sundhed og trivsel«, »rent vand og sanitet«, »bæredygtig energi«, »ansvarligt forbrug og produktion«. Sådan lyder nogle af de 17 verdensmål, som FN har udarbejdet. Ifølge Niras kan 11 af verdensmålene relateres til byggeprojekter. Men i forhold til de enkelte projekter prioriteres gerne de tre til fem mål, som kan give den største effekt i forhold til byggeriets bæredygtighed.

- Det simpleste mål er bæredygtig energi. Det kan vi næste alle forholde os til. Indenfor det har vi lavet en inspirationsliste til hvad, man kan arbejde med. Det kan for eksempel være solceller eller at spare på energien. Hvis man gerne vil opnå at reducere sit energiforbrug med 10 procent, kan man med vores værktøj se, hvor meget af den målsætning man når, hvis man for eksempel implementerer solceller. Effekten af de løsninger, man vælger, måles hele tiden undervejs, når man arbejder med værktøjet, siger hun.

SDG Measure er et værktøj, som kunderne arbejder med i samarbejde med Niras.

- Indtil videre har vi udvalgt nogle kunder at bruge det sammen med. Men der er også kunder, som kommer til os og siger: »vi vil gerne arbejde med verdensmålene, men vi ved ikke hvordan«.

- Vi er de første til at have lavet et værktøj, der kan gøre verdensmålene målbare og kvalificerbare, og der er stor interesse for det. Kalenderen er godt booket, siger Nanna Sofie Gudmandsen.

Læs mere i Frederiksborg Amts Avis fredag.

Har du ændret dine indkøbsvaner i forbindelse med coronakrisen?