23. juli 2019
Flere partier roste borgmester Karsten Längerich som forhandlingsleder under budgetforhandlingerne. Foto: Allan Nørregaard
Flere partier roste borgmester Karsten Längerich som forhandlingsleder under budgetforhandlingerne. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Bredt budget vedtaget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bredt budget vedtaget
Allerød - 09. oktober 2018 kl. 22:16
Af Camilla Bjørkman Aagaard
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I over en time debatterede byrådet tirsdag aften det budgetforlig, som 20 ud af 21 byrådspolitikere for et par uger siden skrev under på.

Hvor der tidligere år har været kold luft og hårde kommentarer mellem politikerne til byrådsmøder, var der i går aftes fokus på det nye samarbejde, som det nye budget er et eksempel på.

- Det er vigtigt for Allerød, at byrådet kan stå sammen om budgettet og lave en langsigtet plan for, hvor Allerød skal hen, sagde borgmester Karsten Längerich (V), da han indledte talerækken.

Det var dog tydeligt, at især Konservative har været nødt til at sluge nogle kameler undervejs.

- Der er ingen tvivl om, at det har været et svært budget, og det er også noget af det, vi drøfter i gruppen stadigvæk. Sådan er det. Man må igennem svære beslutninger og tage ansvar. Når vi så alligevel er med, så gør vi det for at sige, at vi gerne vil samarbejde. Også selvom det koster, og det gør det her budget for os, sagde Jørgen Johansen fra De Konservative.

Konservative, Venstre, Socialdemokratiet, Radikale, SF, Blovstrød Listen og Vores Allerød stemte som ventet for budgetforliget, mens Enhedslisten stemte imod.

Svære besparelser
Ifølge Miki Dam Larsen fra Socialdemokratiet er budgettet et tegn på, at byrådet er kommet godt i gang med samarbejdet. Men det har været en udfordring at finde de 14 millioner kroner, som Allerød Kommune skal spare.

- Selvom vi er nået godt i mål, så har vi den største udfordring foran os. År efter år har vi gransket budgettet for mindre poster, der kunne trækkes ud. Eksempelvis Fru Lunds Villa, en populær institution, hvor driften ligger på små 250.000 kroner. Det er ikke populært at fravælge videreførelsen af den institution, men det er et eksempel på, at vi er nået derned, hvor det er svært at finde noget, som ikke kan mærkes, sagde Miki Dam Larsen.

Også Venstre, SF og Radikale bemærkede det nye samarbejde.

- Vi ankerkender, at der er partier, der har måtte indgå kompromiser for at nå til fælles resultat, sagde Venstres Olav B. Christensen, mens SFs Nikolaj Rachdi Bührmann fortalte om en rigtig god stemning i forhandlingslokalet.

EL: Sæt skatten op i stedet
Som den eneste stemte Enhedslistens Rasmus Keis Neerbek imod budgetforliget.

- Budgettet er lige så elendigt, som de tidligere. Nu er det kun os, der står udenfor. Vi har tre lærerstillinger, der skal nedlægges i den understøttende undervisning, skolerne skal løfte en større opgave, men man reducerer i efteruddannelse, så det er en spareøvelse. Fru Lunds Villa jævnes med jorden, men tennishal og dryland består. Vi erkender, at der skal være besparelser, men det der falder os i øjnene er, at vi ikke kan gå forrst selv og spare på vores vederlag, sagde Rasmus Keis Neerbek.

Enhedslisten havde udarbejdet et alternativt budgetforslag, men Rasmus Keis Neerbek anerkendte, at det heller ikke var optimalt:

- Vi kalder det et knap så frygteligt budget. I virkeligheden er det ikke særlig godt. Vi har taget langt hovedparten af besparelserne på serviceområdet og fjernet dem. Så er der det med skatten, den opjusterer vi med 0,6 procentpoint, så skatteprocenten er på 24,9. Det er 0,1 mere end Furesø men 0,7 under Hillerød og 0,8 under Egedal. Vi har det svært med at sætte skatten op, det er ikke kønt, det erkender vi blankt. Folk med små indtægter bliver jo også ramt, men samlet set mener vi, at det er et bedre forslag, end det, der ligger, sagde Rasmus Keis Neerbek.

Hans forslag om at sætte skatten op fik dog kritik fra flere partier, og kritikken kom især fra SF, hvor Nikolaj Rachdi Bührmann kaldte det »spild af god venstrefløj«.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede