12. juli 2020
Ole Sommer - filmoperatør i Allerød Bio. Privatfoto
Ole Sommer - filmoperatør i Allerød Bio. Privatfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Serie om Allerød Bio: Digital teknik var en revolution

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Serie om Allerød Bio: Digital teknik var en revolution

Portræt af filmoperatør Ole Sommer

Allerød Nyt - 01. juni 2020 kl. 05:14
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

"I eftersommeren 2011 skete der noget revolutionerende inden for filmbranchen. Det blev nu muligt at få mange af de nye film på et digitalt medie. I eftersommeren 2011 fik Allerød Bio en digital filmfremviser. Vi havde nu, som en af første mindre biografer, mulighed for også at vise filmen digitalt. Samtidig fik biografen nyt filmlærred, lydanlægget blev opgraderet og udvidet, så vi fik mulighed for at benytte de nye lydformater, som de digitale film gav mulighed for."

arrow Læs også: Serie om Allerød Bio: Rart at føle at man er med til at støtte vores lokalsamfund

Det er filmoperatøren Ole Sommer, der taler, og portrættet af ham er artikel nummer fem i serien om Allerød Bio. Hermed afsluttes serien.

Ole Sommer tilføjer om den digitale revolution:

"Alle i filmbranchen havde regnet med, der gik et par år, inden alle film blev digitale, men fordelene ved kopiering og forsendelse på de nye medier var så store, at den analoge film stort set blev udfaset i løbet af få måneder."

Filmene skulle samles - og adskilles igen

Ole Sommer har været frivillig i Allerød Bio siden stiftelsen som foreningsbiograf i 2004 og er i dag også næstformand i bestyrelsen for Allerød Bios Venner.

"Her har jeg været aktiv som operatør, hvor jeg blev oplært sammen det første hold af operatører, hvoraf vi primært var tre frivillige, der stod for filmvisningen i begyndelsen efter genåbningen af biografen 14. maj 2004," siger Ole Sommer og fortsætter:

"I den efterfølgende periode er der sket en løbende oplæring af andre personer, så vi kom op 15-20 operatører. Antallet af operatører er nogenlunde konstant, og teamet står for filmvisningen."

"I starten foregik filmvisningen på en ældre analog Cinemeccanica 35 mm fremviser, der kunne vise film på en længde af op til 5.000 meter. Var filmene længere, var det nødvendigt med en pause i filmen, for at kunne udskifte filmspolen med første halvdel til en spole med anden halvdel."

"Operatørernes arbejde bestod så i at samle filmen, montere den i fremviseren og selvfølgelig at vise filmen. Filmen blev leveret i mindre delstykker med cirka 20 minutters film på hvert stykke. Endelig når filmen skulle returneres, skulle den så igen adskilles og nedpakkes i transportkasser."

"Alt i alt var det en arbejdskrævende proces, der krævede lidt fingersnilde, da der ofte skulle foretages småjusteringer, mens filmen blev vist. Den skulle jo stå skarpt og rolig på filmlærredet."

I forbindelse med digitaliseringen blev operatørernes arbejdsopgaver forandret.

"I dag indlægges filmene som elektroniske filer i et af de edb-programmer, der ligger i visningsudstyret, der i daglig tale blot omtales som kinomaskinen," fortæller Ole Sommer.

"Kom og mød os i mørket"

Ole Sommer påpeger, at filmoperatøren allerede har trykket på startknappen, når han eller hun tager imod biografens gæster i døren på vej ind i salen.

"Filmmagien er startet, spændingen og forventningerne stiger," siger Ole Sommer og tilføjer:

"Kom og mød os i mørket."

mik.

Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?