6. juli 2020
"Meget er og vil blive påvirket af corona-pandemien, ikke mindst økonomien i Danmark. Mange spørgsmål rejser sig og usikkerheden er stor. Men den særlige identitet og ånd i Allerød kommer også til udtryk under krisen: Vi ser et særligt sammenhold, også nu, vi er gode til at passe på hinanden," siger borgmester Karsten Längerich.
"Meget er og vil blive påvirket af corona-pandemien, ikke mindst økonomien i Danmark. Mange spørgsmål rejser sig og usikkerheden er stor. Men den særlige identitet og ånd i Allerød kommer også til udtryk under krisen: Vi ser et særligt sammenhold, også nu, vi er gode til at passe på hinanden," siger borgmester Karsten Längerich.
Foto: Jens Berg Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Borgmester: Allerød er et ufatteligt stærkt lokalsamfund

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Borgmester: Allerød er et ufatteligt stærkt lokalsamfund

"Som Allerød-borgere bor vi i et af de mest velfungende samfund, der findes - og det skal vi blive ved med at bygge videre på," siger Karsten Längerich i jubilæums-interview

Allerød Nyt - 01. april 2020 kl. 05:15
Af Michael Braunstein
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

"Allerød er et ufatteligt stærkt lokalsamfund. Det er klart, at corona-krisen rejser mange spørgsmål og udløser usikkerhed, men også her under krisen ser vi den særlige Allerød-identitet komme til udtryk: Vi er tæt på hinanden og har et stærkt sammenhold, som det også står nedfældet i kommunens vision."

Borgmester Karsten Längerich er en travl mand netop nu, som følge af corona-krisen og alle dens konsekvenser, men han vil gerne hylde Allerød Kommune i anledning af kommunens 50 års fødselsdag 1. april.

Efter Karsten Längerichs mening har man i Europa de bedste samfundsmodeller i verden.

"Allerbedst i Europa er samfundene i Skandinavien, og Danmarks samfundsmodel er den bedste i Norden. Når vi så ser på Danmark, er det ikke til at komme udenom, at Allerød er et af de bedste steder at bo: Her har vi et af de mest velfungerende kollektive samfund, der findes. Her har flest det godt: Vi har lavest ledighed, færrest sociale problemer og højeste levealder - ja, vi er i top på mange parametre," siger borgmesteren og fortsætter:

"Det betyder ikke, at alt er perfekt. Det kan stadig gøres bedre. Og det er da også dét, der er ambitionen: At vi skal blive ved med at bygge videre og forbedre."

arrow Læs også: Sådan blev Allerøds byvåben til
En særlig Allerød-identitet

Karsten Längerich beskriver dannelsen af Allerød Kommune i 1970 som tilblivelsen af et lille samfund nord for København med mange fordele.

"Allerød Kommune kunne fra starten udnytte fordelene ved at være placeret i en storbyregion og have mange ressourcestærke borgere - og så samtidig være et lille, velfungerende, selvstændigt samfund, som ikke var opslugt af metropolen," siger borgmesteren og fortsætter:

"Allerede inden sammenlægningen i 1970 var udviklingen i fuld gang i Lillerød, Blovstrød og Lynge med stor tilflytning udefra. Dannelsen af et stærkt lokalsamfund tæt på København, men samtidig tæt på naturen, tog fart."

"Gennem de 50 år er der på den baggrund blevet skabt og udviklet en særlig ånd, hvor vi fortsat den dag i dag har de samme værdier. Der er tale om en egen Allerød-identitet, og det er lige netop dén, vi har fået beskrevet i kommunens vision 'Tæt på hinanden, tæt på naturen'."

"Visionen er vedtaget af 21 byrådsmedlemmer på tværs af otte partier. Alle kan se ind i visionen og de værdier og den identitet, den fortæller om."

Tror på flere tværkommunale samarbejder

På spørgsmålet om, hvorvidt Allerød kan blive ved med at klare sig som selvstændig kommune, svarer Karsten Längerich:

"Det er ikke noget, der optager os. Så længe vi har de opgaver, vi har i dag, kan vi godt fortsætte med at være selvstændige, men hvis vi får nye, store opgaver overdraget, kan vi naturligvis ikke."

"Allerød er med i en del samarbejder på tværs af kommuner, eksempelvis når det gælder spildevand, drikkevand og renovation, og det er rigtigt fornuftigt, hvor opgaverne er så store, at de kan være svære for den enkelte kommune."

"Jeg tror, at vi kommer til at flere tværkommunale samarbejder, og det er klart bedre end kommunesammenlægninger, hvor afstanden nemt kan blive for stor mellem politikerne og borgerne."

En fest for borgerne

Borgmesteren understreger, at når Allerød nu planlægger at fejre sit 50 års jubilæum senere på året, så er det ikke den organisatoriske konstruktion 'kommunen', der er i centrum.

"Lokalsamfundet er lig med de mennesker, der bor og lever i det, og derfor er det dem, vi gerne vil fejre. Derfor lader vi borgerne, foreningerne, organisationerne være med til at lave festen."

"Da Allerød fyldte 25 år, var det en anden slags fest, men denne gang holder vi end ikke en reception - det er borgerne, vi fejrer, og det gør vi derude, hvor borgerne er," siger Karsten Längerich.

arrow LAFAK på vej med bog og udstilling
02. april 2020 kl. 05:30 Opdateret: kl. 14:50
arrow Allerøds jubilæum fejres i tre spor
01. april 2020 kl. 07:45 Opdateret: kl. 14:41
Har du ændret dine indkøbsvaner i forbindelse med coronakrisen?