3. marts 2021
Jørgen Johansen får et kærligt klap på hovedet af tidligere borgmester Erik Lund, da det på konstitueringsaftenen står klart, at Konservative endnu engang har nappet borgmesterposten. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Jørgen Johansen får et kærligt klap på hovedet af tidligere borgmester Erik Lund, da det på konstitueringsaftenen står klart, at Konservative endnu engang har nappet borgmesterposten. Foto: Allan Nørregaard
Foto: Allan Noerregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Grim konstituering har belastet byrådet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Grim konstituering har belastet byrådet
Allerød KV17 - 10. oktober 2017 kl. 04:55
Af Anne-Mette Rasmussen

Kampen om borgmesterposten i Allerød står igen mellem V og K. Men måske i en mere afdæmpet udgave. For mens borgmesterkandidaterne ved kommunalvalget i 2013 hed Erik Lund (K) og John Køhler (V), har partierne denne gang skiftet ud på posterne, så duellen nu står imellem Jørgen Johansen (K) og Karsten Längerich (V).

Baggrunden for skiftet skal i høj grad findes i det seneste valg. I 2013 markerede Allerød Kommune sig for andet kommunalvalg i træk med et kaotisk konstitueringsforløb, der gik så meget i hårdknude, at det til sidst så ud til, der skulle trækkes lod om borgmesterposten. For inden valgnatten var omme, lykkedes det Venstres John Køhler at samle flertal for sig selv som borgmester, selvom det var en stående aftale med Konservative, at det største borgerlige parti, altså K, skulle have borgmesterposten.

Flertallet forsvandt, og på aftenen for det konstituerende byrådsmøde godt to uger senere, var der 10 byrådsmedlemmer bag hver kandidat. Men i sidste ende gik Lea Herdal, der var stemt ind for Socialdemokratiet, imod sin gruppe og pegede på Jørgen Johansen. Byrådet var på det nærmeste flænset i stykker, og selvom Jørgen Johansen så det som sin vigtigste opgave at samle det igen, lykkedes det aldrig rigtig.

Det grimme konstitueringsforløb har forfulgt byrådet, der i denne byrådsperiode til tider været mere splittet end nogensinde før.

Hvilken rolle har Konservatives gruppeformand Erik Lund, der er nogle omtales som skyggeborgmester, spillet i den forbindelse? Og hvilken betydning har det haft, at Jørgen Johansen har siddet på et svagt mandat, fordi han med 174 personlige stemmer har den tvivlsomme ære at være den borgmester i landet med det laveste personlige stemmetal?

Det kan du læse i en analyse af det politiske landskab i Allerød, som Frederiksborg Amts Avis bringer i dag, tirsdag den 10. oktober. I det kan du også læse avisens vurdering af, om Karsten Längerich på Venstres vegne har en chance for efter mange års konservativt styre at få fingre i borgmesterkæden igen.

Nu må butikkerne igen åbne dørene op for kunder. Skal du derfor ud og bytte julegaver?