3. august 2021
APs forside fra januar 1996, forud for åbningen af det nye spillested.
gallery icon

Se billedserie

APs forside fra januar 1996, forud for åbningen af det nye spillested.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Forbrændingen 25 år: Sådan begyndte det

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forbrændingen 25 år: Sådan begyndte det

Vi har dykket i arkiverne og fundet historien frem om hvordan spillestedet blev til

Albertslund Posten - 16. juni 2021 kl. 06:31
Af Finn Due Larsen

"Forbrænding åbner med kæmpe-fest".

arrow Læs også: Forbrændingen 25 år: 'Hele året er en fest'

Sådan stod der på forsiden af Albertslund Posten den 10. januar 1996. Som optakt til, at byens nye spillested skulle åbne 19. januar.

Efter åbningen lød forsiden på "I kø for Forbrændingen", så det blev slået fast med al tydelighed, at albertslunderne lige fra start havde taget Vestegnens nye, kulturelle samlingspunkt til sig.

Med hvad skete der egentlig i tiden op til åbningen? I anledning af Forbrændingens 25-års jubilæum i år har vi dykket ned i arkiverne, for at få styr på historien.

"Ikke alt i København"

Vi starter med at skrue tiden et par år længere tilbage. I 1994 lukkede ovnene på det gamle forbrændingsanlæg. Samtidig gik der nogle unge rundt i Albertslund og tænkte, at de kulturtilbud der var i byen, mest henvendte sig til det modne publikum.

Der manglede et ungdomskulturhus.

"Ikke alting foregår i København", lød det fra gruppen af albertslundere, der gik sammen om projektet.

De bestod af en række idé- og arbejdsudvalg, en medlemsflok på cirka 1.000 fra Albertslund, Vestegnen og København, samt en baggrundsgruppe på 30 mennesker fra det lokale og københavnske kultur-, musik- og medieliv og en række samarbejdspartnere.

Uden kompromis

Folkene bag ville skabe et sted med plads til forskellige udtryksformer - ikke kun musik, men også kunst, film, performance, osv.

"Vi var vildt ambitiøse. Vi ville være et regionalt spillested, der skulle konkurrere med Loppen og de andre i hovedstadsområdet", husker Martin Bender.

Han var en af de bærende kræfter i gruppen, og sammen med Jakob Kwéderis, der senere blev den første leder af spillestedet, fortalte han til AP i 2016, ved Forbrændingens 20-års jubilæum, om starten.

"Vi ville ikke gå på kompromis med kvaliteten. Vi kunne sagtens have lavet diskotek i lokalerne, holdt drukfest og sat populær musik på, og tjent flere penge på den måde, men det ville vi ikke", sagde Jakob Kwéderis dengang, og tilføjede:

"Det kom til at koste os mange penge, men til gengæld skabte vi troværdighed."

Blandede sig ikke

Kodeordene skulle være kvalitet og provokation. Det handlede helt fra starten om at bryde med de etablerede rammer og give plads til

den mere fanden-i-voldske ungdomskultur.

Der var opbakning fra kommunen og borgmester Finn Aaberg, men ellers blandede kommunen sig ikke.

"Der var også et armslængde-princip fra kommunens side, og vi skulle skaffe langt de fleste penge selv. Vi slap for at betale husleje, men

det var også det", fortalte Martin Bender i 2016.

Stedet fik også støtte fra Kulturby96, og fem designere fra Danmarks Designskole stod for indretningen. De lagde meget vægt på at beholde det oprindelige, fabriksagtige udtryk. Med 9 meter til loftet, og plads til 450 mennesker.

Drevet af de unge

For folkene bag var det især vigtigt, at det var et sted, som de unge skulle føle som deres. For de unge, og drevet af de unge selv.

Starten var alt andet end nem, med en økonomi der skrantede.

"Men jeg husker det ikke som om vi gik rundt og var nervøse og hang fast i bordpladen", har Jacob Kwéderis tidligere sagt.

Ved åbningsfesten var det Strawberry Slaughterhouse, der stod for musikken. Folk strømmede til åbningsfesten, der også bød på "godnatlæsning" af borgmester Finn Aaberg, og hvor miljøchef Thorvald Ovesen blev det første æresmedlem.

De kommende måneder bød på koncert-navne som Konkhra, Boghandle, URD og Greene - og siden er musikken aldrig stoppet.


KONTAKT OS

Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?