24. februar 2020
Mange var mødt udklædte til lørdag aftens fødselsdagsfest. Her f.eks. dronning Sophie Amalie og oberst Kai Lykke. I nutidens verden er navnene Regitze Kruuse, Hvidovre, og Peter Mackeprang, Lundby.
gallery icon

Se billedserie

Mange var mødt udklædte til lørdag aftens fødselsdagsfest. Her f.eks. dronning Sophie Amalie og oberst Kai Lykke. I nutidens verden er navnene Regitze Kruuse, Hvidovre, og Peter Mackeprang, Lundby.
Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: En fornøjelig aften til Svend Poulsens ære

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En fornøjelig aften til Svend Poulsens ære
Opdateret 24. august 2010 kl. 12:34
Ugebladet Sydsjælland - 24. august 2010 kl. 09:03
Af Henning Gøtz
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk
LUNDBY: Selv om kun godt 150 sydsjællændere havde taget imod invitationen til lørdag aften i hinandens selskab at markere 400-året for Gøngehøvdingen Svend Poulsens formodede fødselsår i det indtil svenskekrigene 1657-60 smukke danske Skåneland, så fejlede stemningen ikke noget på skolen i Lundby opkaldt efter fødselaren.

Et kæmpe forarbejde fra medlemmer af Foreningen Svend Gønge med flere sikrede syv timers fødselsdagsfest med mad fra renæssancens dage, samtidig eller næsten samtidig musik og sang, optræden af en ægte (og køn) "snaphøne" ved navn Ann Jönsson fra Gønge Herred i det nordøstlige Skåne, borgmesterord fra begge sider af Øresund, præsentation af 1600-tallets mode - og sandelig også indvielse af den lokale Gønge-forenings nye fane fra Danmarks-Samfundet.

Det var i sandhed en fest til ære for den sydsjællandske frihedskæmper, der i sin samtid blot var en barsk guerillaleder med kongelige ordre og masser af trang til af gøre så mange svenske soldater som muligt kaput - og det også lige nabolaget! I Køng f.eks. en kvartermester plus tre ryttere, i Sværdborg præstegård fire kvartermestre, to korporaler plus 18 ryttere og i Vordingborg 27 ryttere, som han indberettede til Frederik 3.
Frække viser
Det professionelle vokalensemble Musica Ficta - eller i hvert fald et udvalg af dets medlemmer - under ledelse af komponisten Bo Holten stod for aftenens finkulturelle indslag, som dog festligt bestod af smålumre, men smukke sange fra Europa for små 500 år siden.

Gruppen Firimus underholdt mellem taler og lækre retter med middelalderlige toner. Først en time over midnat hævede ceremonimester Jens Hallqvist taflet - og på det tidspunkt var der blevet råbt mangen et hurra for fødselaren og det via foreningen til hans ære genskabte samarbejde med det sydøstlige Sjælland og nordøstlige Skåne.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk