26. august 2019
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Manglende forældreindflydelse på institutionsområdet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Manglende forældreindflydelse på institutionsområdet
Debat Stevns - 12. september 2018 kl. 12:51
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Manglende forældreindflydelse på institutionsområdet i Stevns Kommune - ny organisering af forældresamarbejdet?

Kære politikere
Jeg er bekymret for den måde forældresamarbejdet på daginstitutionsområdet i Stevns Kommune er organiseret på i øjeblikket.

Jeg har det sidste år været valgt som forældrerepræsentant for daginstitutionen Lærkehuset i Strøby Egede, og dermed siddet i Område Nords Forældrebestyrelse.

I dag er forældrebestyrelsen organiseret, som én forældrebestyrelse, som dækker et geografisk område, en såkaldt Områdeinstitution. Til hvert område hører flere institutioner. For område Nordstevns hører følgende fire institutioner, Lærkehuset, Lodbjerggård, Strøby Børnehave og Klippinge Børnehus. Forældrebestyrelsen består i dag af forældre- og medarbejderrepræsentanter fra alle institutioner i området. I hver enkelt institution er der desuden et forældreråd, som står for diverse aktivitet som fx. loppemarked.

Den nuværende organisering af forældresamarbejdet er et resultat af indførsel af den såkaldte Områdeledelse, hvor flere institutioner blev underlagt én Områdeleder og der blev ansat daglige pædagogiske ledere i den enkelte institution. I den sammenhæng blev de enkelte institutioners forældrebestyrelser sammenlagt til én bestyrelse, som skulle dække alle institutioner i området.

En fælles forældrebestyrelse giver en række fordele, da forældrene får indsigt i forholdene i de andre institutioner og der er en øget dialog med områdeledelsen og adgang til større principielle diskussioner og beslutninger, men desværre har organiseringen af forældresamarbejdet i en fælles bestyrelse en række ulemper, hvorfor jeg mener at forældresamarbejdet bør organiseres anderledes.

I Forældrebestyrelsen må der kun diskuteres principielle emner, der gælder for alle institutionerne i området. Det medfører en ensretning og manglende selvstyre for den enkelte institution. Som forældrerepræsentant har jeg fundet det frustrerende, at jeg ikke kan bringe problematikker op, som gælder mit eget barns institution. Ligeledes er dialogen med den daglige pædagogiske leder sporadisk eller ikke eksisterende, da forældrebestyrelsen ledes af områdelederen uden deltagelse af den daglige pædagogiske leder. Jeg har ikke mulighed for diskussion af de forhold der relatere sig til den institution jeg er valgt fra og som mit barn er tilknyttet. Hermed får jeg indskrænket min mulighed for at præge udviklingen i mit eget barns institution og jeg får ikke den indsigt som jeg mener, er nødvendig for at agere som forældrerepræsentant.

I dag mangler der simpelthen et forum, hvor forældrene gennem deres forældrerepræsentant får mulighed for at have en dialog med den daglige pædagogiske leder om forholdene i institutionen. Det skaber frustrationer. Jeg mener man skal organisere forældresamarbejdet anderledes, så forældrerepræsentanterne får en en større indsigt i hvad der sker i deres barns institution.

Jeg foreslår at genindføre en forældrebestyrelse for hver enkelte institution. Det vil styrke dialogen med den daglige pædagogiske leder og sikre den nødvendige indsigt i institutionens forhold blandt forældrene. Herfra kan man så nedsætte en områdebestyrelse, til at varetage principielle spørgsmål, som skal gælde for alle institutioner i området.

Jeg håber i vil tage ovenstående videre i jeres politiske overvejelse og dermed:

? styrke dialogen blandt forældrene i den enkelte institution

? styrke dialogen med den daglige pædagogiske leder

? styrke ejerskab og tilhørsforhold blandt forældrene/medarbejdere i den enkelte institution

? styrke den enkelte institutions autonomi, særpræg og indflydelse

? etablere en forældrebestyrelse i den enkelte institution, med deltagelse af daglig pædagogisk leder og forældre og medarbejderrepræsentanter fra den respektive institution

Jeg har selv besluttet at trække mig fra Forældrebestyrelsen og ikke genopstille, da jeg ikke mener at den nuværende organisering giver mig den nødvendige platform for indflydelse og indsigt i mit eget barns hverdag i institutionen. Jeg ønsker heller ikke at stå til mål for forældrehenvendelse, når jeg ikke har et forum for dialog med den daglige pædagogiske leder.

Jakob Splidsboel
forhenværende forældrerepræsentant

fra daginstitutionen
Lærkehuset