26. marts 2019
Hvorfor kan byrådet og forvaltningen ikke nytænke området mellem Stationsvej og posthuset og integrere det statelige Alexandra House i planen, spørger Gorm Tortzen. Foto: Allan Nørregaard
Hvorfor kan byrådet og forvaltningen ikke nytænke området mellem Stationsvej og posthuset og integrere det statelige Alexandra House i planen, spørger Gorm Tortzen. Foto: Allan Nørregaard
Foto: Lars Skov/Fotograf Lars Skov
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Alexandra House bør integreres i en samlet plan

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Alexandra House bør integreres i en samlet plan
Debat Fredensborg - 11. september 2018 kl. 12:17
Af Gorm Tortzen, næstformand i Bevaringsforeningen Fredensborg
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Fredensborg Slotsby bærer tydelige præg af forskellige byråds kortsynede og uskønne byggeprojekter: De to hæslige byggerier for enden af Jernbanegade mod Slottet blev til i 60'erne.

arrow Læs også: Smukt hus: Først stillads - så nedrivning?

Denne katastrofe, som alle nu erkender og tager afstand fra, var anledningen til dannelsen af Bevaringsforeningen. Siden blev smukke og karakteristiske huse revet ned og erstattet af det nu funktionstomme og kondemnable posthus. Dette skete i den gamle kommunes tid. For få år siden rev man Villa Sofie og rækken af pæne små huse ned på Tinghusvej og fik i stedet rædslen over dem alle, det såkaldte Fredensborg Bycenter, der udmærker sig ved at være alt andet end et center: tomt, uplejet, malplaceret og tudegrimt.

Byen er opstået omkring Slottet, og særligt i de sidste årtier af 1800-tallet blev der bygget mange og meget smukke store og små villaer i Slotsgade, Jernbanegade og 'det nye villakvarter' mellem A6 og jernbanen. Skiftende kommunalbestyrelser har købt og systematisk misligholdt en række af de nævnte bygninger og har brugt den manglende vedligeholdse som begrundelse for efterfølgende at rive husene ned. Resultaterne taler deres eget sprog. Alexandra House er ifølge borgmesteren tiltænkt samme skæbne, som for få år siden overgik bagboen, Holger Drachmanns Villa Ithaka. Altid er begrundelsen: 'Det er jo ærgerligt, og vi beklager, men huset står ikke til at redde nu, og i øvrigt er der jo så mange pæne huse i byen'. Jamen, hvorfor kan kommunen ikke også passe på sin del af kulturarven, og hvorfor skal borgerne finde sig i løsninger, der fjerner det særlige Fredensborgpræg, som alle, ikke mindst politkerne, er så glade for i skåltalerne? Hvorfor kan byrådet og forvaltningen ikke nytænke området mellem Stationsvej og posthuset og integrere det statelige Alexandra House i planen? Der lå tre andre smukke villaer, Ithaka, Godthåb og Vedbendhuset, de er borte for altid, men Alexandra House kunne sagtens med lidt kreativitet indarbejdes i et nyt byggeri som et flagskib for det stationsnære byggeri, man drømmer om. Hvis man ikke selv orker at være kreativ, kunne huset, der iflg. kommunens egen plan er bevaringsværdigt, sælges til nogen med en forpligtelse til at bringe huset i ordentlig stand. Det bedste ville naturligvis være, at kommunen for borgernes skyld selv løftede byrden, men magter den det? S.u.

arrow Billeder: Historien bag den gamle villa, der måske skal rives ned
11. september 2018 kl. 06:04 Opdateret: kl. 15:30