24. marts 2019
Hvis husejerne ikke har råd til at betale 125 kr. ekstra om måneden, kan de indefryse den højere ejendomsskat, så den først skal betales når værdistigningen indkasseres ved husets salg, argumenterer Enhedslisten i Roskilde.
gallery icon

Se billedserie

Hvis husejerne ikke har råd til at betale 125 kr. ekstra om måneden, kan de indefryse den højere ejendomsskat, så den først skal betales når værdistigningen indkasseres ved husets salg, argumenterer Enhedslisten i Roskilde.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Enhedslistens budget-forslag: Højere skat på huse fremfor besparelser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Enhedslistens budget-forslag: Højere skat på huse fremfor besparelser
Roskilde Avis Paperboy - 11. september 2018 kl. 04:15
Af Torben Kristensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Ejendomsskatten i Roskilde skal sættes op fra 24 til 30 promille. Det vil kun koste 125 kroner ekstra om måneden for et hus af almindelig størrelse. Hvis nogen alligevel ikke har råd til det, kan de så indefryse ejendomsskatten, så den først skal betales, når huset sælges og værdistigningen indkasseres.

Sådan lyder et hovedpunkt i det alternative forslag til budget, som Enhedslisten i Roskilde har fremsat. Sammen med SF står de udenfor budget-forliget, som de øvrige fem partier og 28 ud af 31 medlemmer i byrådet er blevet enige om.

- I løbet af få år vil indtægten fra en sådan højere grundskat nå over 200 mio. kroner om året, og på den måde kan vi helt undgå de nu foreslåede negative nedskæringer i driften på 50 mio. om året, forklarer partiets veteran Henrik Stougaard.

Samtidig vil kommunen på den måde få økonomisk råderum til en række nye initiativer, som Enhedslisten mener er vigtige.

Sparer ved at investere i beskæftigelse

Blandt dem er et forslag om at ansætte flere socialrådgivere og andre indenfor beskæftigelses-området for at hjælpe flere ledige i arbejde.

- Erfaringerne fra andre kommuner, f.eks. hos vores østlige nabo i Høje-Taastrup, der jo styres af den konservative Michael Ziegler, viser, at i løbet få år giver det faktisk overskud for kommunen. Så skal man nemlig ikke udbetale penge til disse mennesker, men de bidrager tværtimod til kommunen, når de så får løn og kan betale skat.

- Forvaltningen i Roskilde har beregnet, at vi kan opnå samme positive effekt her i kommunen, så vi forstår slet ikke, at flertallet ikke ville have sådan et forslag med i budgettet.

Et andet forslag fra Enhedslisten er at afsætte godt 10 mio. kroner til en stor vindmølle, som skal placeres ved siden af ARGO's (KARA's) store forbrændingsanlæg ved Håndværkervej.

Skidt for skolerne
Generelt mener Enhedslisten, at budgetflertallet vil spare alt for meget og helt unødvendigt på skoler, børneinstitutioner og en række andre områder.

- Enkelte af forslagene kan være fornuftige nok. F.eks. om et nærmere samarbejde mellem skolerne i Viby og mulighed for at ændre skolegrænser, så man ikke har en halv tom skole ét sted, mens der skal bygges til hos naboerne, fordi børnetallene hele tiden går op og ned.

- Men den øvelse flertallet nu vil gennemføre om partnerskab mellem skoler kræver også penge, så man kan få det hele til at køre. Det kan aldrig blive en succes, hvis det kun laves som en 'spareøvelse', mener Henrik Stougaard.

Han og Enhedslisten er lodret imod at reducere Vor Frue Skole til kun at have de tre første årgange samt ideen om en fælles ledelse for kun én kæmpemæssig skole i Jylllinge.

- Den bliver alt for stor, og børnene bliver delt vilkårligt, så det fungerer dårligt, mener Henrik Stougaard.

Roskildes budget kommer til 1. behandling i byrådet onsdag aften, hvor det store flertal bag forliget vil stemme for. Derefter bliver der tid til høring og indsigelser fra alle parter inden den endelige vedtagelse ved 2. behandling i starten af oktober.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk