26. marts 2019
- Drop planerne om områdeledelse på skoleområdet, lyder opfordringen fra formand Mike Johansen og skolebestyrelsen på Stenlille Skole. Foto: Bjarne Stenbæk
- Drop planerne om områdeledelse på skoleområdet, lyder opfordringen fra formand Mike Johansen og skolebestyrelsen på Stenlille Skole. Foto: Bjarne Stenbæk
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Skolebestyrelse: Lad være med at indføre områdeledelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skolebestyrelse: Lad være med at indføre områdeledelse
Sorø - 10. september 2018 kl. 17:06
Af Bjarne Stenbæk
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Skolebestyrelsen på Stenlille Skole frygter, at politikerne skaber endnu større udfordringer i folkeskolen ved kun at have to skoleledere - en i område syd og en i område nord. Det skriver DAGBLADET og Sjællandske.

- Ved områdeledelse fjerner du nærheden i folkeskolen. Nu findes forslaget i flere modeller, men forældrene skal være klar over, at områdeledelsen skaber fælles økonomi for de to områder. Det betyder, at lærere kan flyttes rundt mellem de forskellige skoler, og det betyder også, at hvis det økonomisk går godt på en skole, kan midlerne der fra flyttes over på en anden skole, hvor det går knap så godt.

Det siger skolebestyrelsesformand Mike Johansen fra Stenlille Skole. Udtalelsen er en reaktion på det forslag der ligger i det kommunal sparekatalog til budgetforhandlingerne. Forslaget går på at oprette et område nord og et område syd, som man kender det fra dagpasningsområdet - nord vil blive Ruds Vedby Skole, Holbergskolen og Stenlille Skole, mens syd vil udgøres af Pedersborg Skole, Sorø Borgerskole og Frederiksberg Skole.

I oplægget skriver forvaltningen, at erfaringerne fra daginstitutionsområdet er positive. Det er Mike Johansen ikke enig i.

- Kommunen har gennemført en undersøgelse, hvor områdeledelsen var en underliggende del af arbejdspladsvurderingen, så det har ikke været tydeligt for de ansatte, hvad de reelt svarede på, siger Mike Johansen.

- I Naturbørnehuset i Munke Bjergby har områdeledelsen skabt stor udskiftning i personalegruppen. Tidligere var det også sådan, at hvis man eksempelvis kunne spare penge på vikarkontoen, kunne man for pengene lave nogle fede ting på legepladsen eller lignende. Det kan man ikke mere. Har man et overskud et sted, går pengene ind i fælleskassen til at dække underskud andre steder. Det er demotiverende og skaber efter min vurdering både mindre tilfredshed og et lavere engagement.

Forslaget til områdeledelse eksisterer i flere modeller. Den model, der umiddelbart er nævnt, går på, at der skal være en leder for de tre skoler i nord og en leder for de tre skoler i syd. Hvert område skal derudover have en administrativ leder og en leder af specialundervisningen. På hver skole skal der så være to daglige ledere af skole, supercenter og sfo - bortset fra Ruds Vedby Skole, der kun skal have en daglig leder. Alt i alt har fagcentret beregnet, at det vil spare 4,6 mio. kr. om året med virkning fra 2021.

- Man har jo det system i flere kommuner, men bortset fra, at man har opnået en besparelse, har ingen kommuner set fra forældreside haft succes med det, og som vi hører det, arbejder flere af de kommuner nu på at komme tilbage til det tidligere system, siger Mike Johansen.

- Helt galt bliver det, hvis man gør område nord og område syd til hver sit fælles skoledistrikt. Det ville eksempelvis have betydet, at der med udgangspunkt i en klassestørrelse på 24 elever var oprettet fire i stedet for fem 0. klasser i område nord i år. En del forældre var så tvunget til at køre deres barn til en skole i en anden by, ligesom det kan skabe den situation, at en familie kan få børn på to forskellige folkeskoler.

Skolebestyrelserne i kommunen taler i øvrigt samen om områdeledelsen. Alle seks skolebestyrelser er imod forslaget. Blandt andet frygtes det, at man vedtager den mest nænsomme model, men at det så bliver en glidebane. Fuldt udrullet med 28 elever i hver klasse, vil kommunen kunne hente en besparelse på 13 mio. kr. om året.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk