19. februar 2019
Første optræden af Led Zeppelin-medlemmerne på scenen i Gladsaxe, fra venstre bassisten John Paul Jones, sangeren Robert Plant, guitaristen Jimmy Page og bagerst trommeslageren John Bonham. Foto: Jørgen Angel
gallery icon

Se billedserie

Første optræden af Led Zeppelin-medlemmerne på scenen i Gladsaxe, fra venstre bassisten John Paul Jones, sangeren Robert Plant, guitaristen Jimmy Page og bagerst trommeslageren John Bonham. Foto: Jørgen Angel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Da zeppelineren lettede i Danmark

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Da zeppelineren lettede i Danmark
Debat - 07. september 2018 kl. 11:37
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Jerry Ritz
Musik- og teaterproducent

Det, der i dag bliver betegnet som en af de største musikhistoriske begivenheder i rockhistorien på dansk grund, Led Zeppelins verdenspremiere, begyndte som en tilfældighed i 1968.

Jeg var 20 år og havde på det tidspunkt allerede i et par år arbejdet som koncert- arrangør, booker, tourmanager og grafisk designer på det nystartede musikbureau Bendix Music. Bureauet havde slået sig op på den nye form for populærmusik, som i Danmark først blev betegnet pigtråd, senere beat og endelig bare den internationale betegnelse rock. En betegnelse, der var kendt fra USA i 50'erne med navne som Elvis Presley og Little Richard.

Bendix Music var fra 1965 hovedimportør af de mange britiske grupper, der i 60'erne fulgte i kølvandet på The Beatles. Bureauet arrangerede turneer med navne som The Who, Small Faces, Pretty Things, Pink Floyd, Deep Purple og The Yardbirds i de skandinaviske lande. Jeg var ofte på landevejen med grupperne og havde ansvaret for økonomien og for,, at optrædenerne blev gennemført.

Gruppen The Yardbirds kendte jeg særdeles godt. Sammen med min barndomskammerat og musikalske ven, Jan Bonfils, havde jeg etableret Skandinaviens officielle Yardbirds Fanclub. Vi unge knægte havde været i England i 1965, det år, hvor gruppens guitarist, Eric Clapton, var blevet afløst af Jeff Beck. Vi var inviteret til møde med gruppens daværende manager Giorgio Gomelsky og forsangerens Keith Relfs søster, Jane Relf, som stod for gruppens fanklub i Storbritannien.

Gjorde et godt indtryk
Vi gjorde åbenbart et godt indtryk. De kunne sikkert mærke, at vi brændte for musikken og også havde det organisationstalent, der skulle til. Vi fik tilladelsen, formaliteterne skulle være i orden, så der blev indgået skriftlige aftaler, selvom ingen af os var myndige. Man skulle være 21 år dengang. Vi var bare 17 og 18.

Bendix Music havde engageret The Yardbirds til en turné i Danmark og Sverige i efteråret 1968. Under gruppens USA-turné i juni var der opstået uenighed i gruppen. Sangeren Keith Relf og trommeslageren Jim McCarty meddelte, at de ville forlade gruppen. Guitaristen Jimmy Page besluttede, at han ville fortsætte med gruppenavnet. Usikkerheden om gruppens fremtid bevirkede, at man holdt os på Bendix hen i uvished indtil medio august.

Jeg husker, at vi fik et opkald fra deres manager Peter Grant som startede med at sige, at der var »lidt ændringer« i The Yardbirds' besætning. Det var ikke usædvanligt på den tid, at der var udskiftninger. I samtalens forløb kom det langsomt frem, at det faktisk kun var Jimmy Page, der var tilbage fra The Yardbirds!

Overvejede at aflyse
Vi overvejede at aflyse turneen, men det var tydeligt, at gruppen gerne ville have, at vi gennemførte den planlagte turné, så vi kontaktede de lokale arrangører og blev enige med dem om at gennemføre den med bandet, der nu kaldte sig The New Yardbirds. Gruppen bestod udover Jimmy Page af bassis- ten John Paul Jones, trommeslageren John Bonham og sangeren Robert Plant. Umiddelbart efter Skandinavien-turneen tog kvartetten navneforandring til Led Zeppelin og endte med at blive verdens bedst sælgende rockgruppe med et pladesalg på mellem 200 og 300 mio. - heraf 111 mio. alene i USA.

Gruppen ankom til Danmark den 7. september - i dag for nøjagtig 50 år siden - og dens første optræden var i Gladsaxe Teen Club i festsalen på Egegård Skole (siden skiftet navn til Gladsaxe Skole). Gruppen spurgte mig, om det var muligt, at de kunne komme ind på skolen og øve. Det lykkedes at få fat i skolens pedel, og gruppen kom ind og øvede på den lille scene om eftermiddagen. De frivillige, der arbejdede der, inklusiv min senere kone Annie, oplevede Led Zeppelin spille før nogen andre, da de opsatte borde, stole og bragte kasserne med Jolly Colaer ind.

Årsagen til, at gruppen ville øve inden aftenens optræden, viste sig efterfølgende. Den nye besætning havde aldrig spillet for et publikum, hvad ingen vidste. De kom direkte til Danmark efter at have øvet i et kælderlokale i Londons Soho. Det var intet mindre end en verdenspremiere, der fandt sted den aften, først på skolen i Gladsaxe og senere samme aften i Brøndbyøster hos Brøndby Popclub.

Bog og livemusik
Efter premieren i de to forstadskommuner rejste jeg rundt med gruppen i Danmark og Sverige i en uges tid med optrædener på klubber og tivoliparkerne i Stockholm og Göteborg. Der var naturligvis unge, der tog billeder af gruppens optræden de steder, vi kom frem. Mange år efter viste det sig, at Jørgen Angel - en skole- dreng, der en uge inden premieren i Gladsaxe var fyldt 17 år og den aften havde lånt sin mors feriekamera - havde taget de allerførste billeder af gruppen på scenen.

Jørgen blev senere en meget anerkendt fotograf og har haft udstillinger forskellige steder i verden med sine ikoniske fotos af de største rockstjerner - bl.a. særudstillingen »BEAT mm - Jørgen Angels fotografier 1966-1983« i Den Gamle By i Aarhus i 2012.

50-års jubilæet bliver fejret med en bogudgivelse: »Led Zeppelin i Danmark 1968-1970« med Jørgen Angels fotos og min personlige øjenvidneberetning om tiden som deres skandinaviske tourmanager i 1968 og 1969, fortalt til forfatteren Søren Vangsgaard. Begivenheden bliver også fejret på Gladsaxe Skole i aften kl. 20, stedet, hvor det hele startede. Arrangementet har titlen »Celebrate 50 Years of Led Zeppelin«. Det britiske band CODA står på scenen, og der er billetsalg ved indgangen en halv time før.