24. marts 2019
Prøv at gå som et tusindben. Foto: Mette Lynge Nielsen
gallery icon

Se billedserie

Prøv at gå som et tusindben. Foto: Mette Lynge Nielsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Bevægelse i Vestegnens natur

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bevægelse i Vestegnens natur
Vestegnen - 08. september 2018 kl. 06:53
Af Christian Black-Storm, Naturvejleder, Quark Naturcenter i Hvidovre
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

De sidste mange år er der blevet skrevet meget om, at vi og vores børn bevæger os for lidt, og at vi og vores børn opholder os for lidt i naturen. Og ser vi lidt indad, så gælder det nok for de fleste af os, desværre.

Desværre, fordi en lang række forskningsundersøgelser peger på, at ophold og bevægelse i naturen styrker vores livskvalitet, vores sundhed og vores almene trivsel.

Der har gennem tiden været forskellige forsøg på at lokke os ud og bevæge os. Tiltag og trends som »Pokemon go«, bevægelses-legepladser og trampolinparker. Og i landets skoler er der kommet mere fokus på, at der skal mere bevægelse i undervisningen.

Naturens Dag

Mange af disse tiltag har været meget succesfulde, dog synes der at mangle det element, der hedder naturen. Det vil vi som naturvejledere på Vestegnen gerne være med til at gøre opmærksom på.

Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådet arrangerer årligt Naturens Dag og i år er temaet »Bevægelse i Naturen«.

Rundt omkring på Vestegnen afholdes der Naturens Dag-arrangementer på mange af områdets naturcentre. Årets fokus er, hvordan vi kan bevæge os med naturen, og hvordan den kan inspirere os til at bevæge os på mange forskellige, sjove og anderledes måder.

Og hvad er det så naturen kan byde ind med? Kan den udfordre os mere end bare den gode sti, vi allerede kender og kan gå en stille og hyggelig tur på? Hvad ville der ske, hvis vi trådte lidt væk fra stien og lader naturen føre os på en anden måde end vi er vant til?

De bakkede og knoldede landskaber på Vestvolden og ved Herstedhøje bevæger sig op og ned og udfordrer vores balance. Det bliver lige pludselig noget andet end bare at gå ligeud, når jorden bugter sig op og ned. Måske mere anstrengende, mere udfordrende og men måske også sjovere.

Eller hvad med at holde udkig efter en hare på Avedøresletten eller ved Vallensbæk Sø, nyd dens elegance og forsøg at hoppe rundt lige som den. Det sætter helt sikkert pulsen op, og det kan være svært at lade være med at grine af hinanden.

Zoom ind på de små krible krable dyr i skovbunden i Vestskoven og gå rundt som myrer, edderkopper eller tusindben. Det kræver koordination af bevægelserne og samarbejde at gå på 6 - 8 - eller flere ben.

Læg nakken tilbage og kig op i træernes kroner blandt de høje bøge i Brøndbyskoven og følg grenenes svajen i vinden med armene, og følg efter bladene mens de suser tilfældigt rundt i luften. Hvor mon man ender henne? Kan man fange et blad, inden det rammer jorden, må man ønske!

Snig dig som en ræv, der pludselig får øje på en mus, hop så op i luften og fald ned oven på byttet. Er man hurtig nok til at fange musen?

Sæt farten helt ned og følg sneglen på dens langsomme færd hen over græsset. Det sætter pulsen helt ned, og man kan nyde naturens lyde imens.

Hvis man endnu ikke har fået det gjort, så tag på rundtur til Vestegnens glemte kæmper, det kan gøres hele året rundt!

Der er masser af måder, man kan bevæge sig i naturen på. Gør det sammen og få en sjov oplevelse ud af det med familien.

Naturens Dag bliver afholdt søndag den 9.september og kommer med en masse flere bud på hvordan man kan bevæge sig i naturen.

Læs mere på www.naturensdag.dk og find et lokalt arrangement.

Oplevelser i Vestegnens natur
  • Ishøj Naturcenter

Naturens Dag - Søndag den 9. september klokken 10-13.
Kom og vær med til det landsdækkende arrangement »Naturens dag«. Vi mødes ved Skovhytten til en hyggelig dag for hele familien. Byg en fuglekasse eller dit eget insekthotel, prøv udfordringsbanen i skoven, tilbered urtefrikadeller af vilde planter, nyd smagsprøver fra lokale dyr og honning eller se et kæmpetræ blive fældet. Der er plads til hele familien.
Sted: Skovhytten. Brentevej 38, Ishøj. Der kan parkeres ved den kinesiske port og derfra følges skiltene til Skovhytten.

  • Ishøj Naturcenter

Vild Mad efterår - sanketur - Tirsdag den 18. september klokken 17-19.
Der er mange spiselige urter i naturen. Det er dog vigtigt at vide hvad man leder efter. Kom og lær om vilde spiselige urter og tag et udvalg med hjem til madlavningen.
Sted: Vallensbæk Havn (følg skiltene til du ser bilen fra Ishøj Naturcenter).

  • Brøndby naturskole

Brøndby Naturskole afholder offentligt familiearrangement på Naturens Dag den 9 september kl. 11-14.
Temaet er i år »Bevægelse i naturen«.
På dagen kan du prøve at bevæge dig i flere planer og i flere tempi. Der vil være mulighed for at:
- Du kan afprøve dine balanceevner som mus på en opsat »slack line«, hele dagen.
- Du kan afprøve dine evner som egern ved træklatring, hele dagen.
- Du kan se, hvor hurtig du er i forhold til f.eks. en ræv, en hare eller en musvåge, hele dagen.
- Du kan afprøve et speed orienteringsløb fra kl. 12.00-13.00.
- Du kan lade sneglen indvie dig i dens bevægelser, hele dagen.
- Du kan endelig plante en rødgran og se, om og hvor hurtigt den vokser, hele dagen.
Arrangementet er gratis / på eget ansvar og foregår i samarbejde med DN, kommunens vejplads, friluftsvejlederen samt spejderne fra Ulf Jarl Gruppe.
Sted: Brøndby Naturskole, Voldgaden 21 D, 2605 Brøndby, indkørsel via Park Allé, ved spejderhytterne.

  • Vestskovens Naturskole

Naturens Dag - Søndag den 9. september kl. 11-15.
Mød dine lokale naturvejledere og se nærmere på mosens smådyr ved Naturens Dag i Ejbymose.
Her kan du møde flere aktører, som tilbyder forskellige naturaktiviteter på arealerne omkring mosen.

  • Quark Naturcenter

Naturens Dag - Søndag den 9. september kl. 11-15.
Kom på Quark Naturcenter og oplev Naturens Dag. I år hedder temaet »Bevægelse i Naturen«.
Kom og afprøv en eller flere af vores tre nye find-vej-i ruter, hvor hele familien kan løbe/gå efter orienteringskort og finde poster omkring Quark Naturcenter.
Prøv kræfter med vores militærøvelsesbane, eller vores aktivitetsbane for de små.
Der vil være fælles opvarmning med Silja fra Ramasjang og hun synger også for når vi traditionen tro holder »Bakketop« Trines fødselsdag.
Quark Naturcenter ligger på Avedøre Tværvej 56, 2650 Hvidovre.