18. februar 2019
Børnene fik undersøgt planter og natur godt og grundigt.
gallery icon

Se billedserie

Børnene fik undersøgt planter og natur godt og grundigt.
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Video og fotos: Neandertalere og sjældne blomster i hemmelighedernes Ådal

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Video og fotos: Neandertalere og sjældne blomster i hemmelighedernes Ådal
Roskilde Avis Paperboy - 09. september 2018 kl. 00:16
Af Anette Gundlach
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

4. b fra Bramsnæsvigskolen var sammen med kronprins Frederik inviteret til at åbne Naturens Dag i det vilde og frodige Ejby Ådal tæt på Roskilde, hvor hemmeligheder har ligget dækket til i tusindvis af år.

I sidste øjeblik meldte kronprinsen dog fra til at indtage naturen, da han netop var blevet opereret.

Børnene blev dog hurtigt enige om, at selvom de var skuffede, fordi de ikke mødte Danmarks kommende konge, så havde de både en Frederik, en Christian og en Isabella i klassen. Derfor kunne de sagtens klare løjerne i naturen uden kongelig røgelse.

Børnene fik klatret op ad bakkerne, fløjet med drage og set på planter og svampe i naturen sammen med Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådet.

Ådalen er det perfekte sted, hvis man har lyst til at se på noget af Danmarks oprindelige natur. Og selvom Danmark at fyldt af smukke steder, så findes der ikke et stykke lignende natur i hele kongeriget.

Mange planter har ekstre gode betingelser for at vokse som i gamle dage i dalen, da græsset bliver holdt nede af får.

120.000 år gamle spor
I Ådalen finder man spor hele 120.000 år tilbage i tiden. Forskere fra RUC har taget prøver fra den store bakke i Ådalen, der er fra før istiden satte sit præg på landskabet.

Her var studerende og forskere ude om natten for at tage prøver. De måtte tages i mørket, så gemmerne i jorden ikke fik sollys og på den måde blev skadet.

Dengang fandt de pollen, der kunne dateres hele 120.000 år tilbage. Analyserne viste, at landet dengang var skovklædt med avnbøg som den dominerende træsort og med et klima lidt lunere end vi har i dag.

En amatørarkæolog har ligeledes fundet stenredskaber i ådalen. De ligner, de er hugget i form af fortidsmennesket neanderthaleren. Flintredskaberne lignede meget fund man havde gjort i nordtyskland og England på samme tid. Desuden er over 300 tilsvarende stykker sten er fundet på skrænten og på kysten.

Jordlaget i dalen blev i første omgang tidsfæstet til at være fra Eem-tiden ved hjælp af muslingeskaller. Hvilket igen betyder, at man kan konkludere, at det var neandertalerne, der havde skabt redskaberne.

Ejby Ådal er et af de få steder i Danmark, hvor jord fra Eemtiden ligger blottet. Det er tiden fra før den seneste istid.

Fundet af stenredskaberne er dog ikke godkendt af arkæologer, da de kræver, at der findes knogler fra samme periode som stenene er fra.

Forskere er den dag i dag overbevist om, at der ligger flere spor af neandertalere, hvis man først begynder at sætte spaden i jorden i Ejby Ådals landsskab.

Mylder af sjældne planter
I Ejby Ådal finder man omkring 700 forskellige planter. Det er en mangfoldig flora, da der i Danmark er omkring 1.200 planter i hele Danmark. Mange af planterne i Ådalen er sjældne og findes kun nogle ganske få steder i landet. Blandt andet kan man i maj finde flere forskellige orkide-arter, ligesom den meget sjældne grenede edderkoppe­urt.

Naturens dag
Børnene fra Bramsnæsvigskolen havde efter de glade ansigter at dømme en dejlig dag i naturen. Det er til gengæld alt for sjældent, det sker, mener præsident for Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjeding, der også var med på dagen.

- Børn i dag er ikke nok i naturen. Kun 29 procent af børnene kommer ud i naturen hver dag i løbet af sommerhalvåret, fortalte hun.

Da deres forældre var børn, var 36 procent ude hver dag, mens 55 procent af bedsteforældrene kom ud dagligt, viser en undersøgelse fra Kantar Gallup.

- Ipads og travle hverdage har vist fået mange af os til at glemme at lave aftaler med naturen. Derfor skal Naturens Dag inspirere familier til at komme mere ud i naturen hele året, fortæller Maria Reumert Gjerding.

På søndag 9. september kan man komme til 300 arrangementer med Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådet Naturens Dag.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk