14. oktober 2019
Foto: Scanpix
gallery icon

Se billedserie

Foto: Scanpix
Foto: YURI GRIPAS/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Trump og Jeltsin - to »lystige fætre«

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Trump og Jeltsin - to »lystige fætre«
Debat - 04. september 2018 kl. 14:34
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Louis Bülow, forfatter

Med fænomenet Donald Trump har USA fået dèn præsident i nyere amerikansk historie, der uden sidestykke adskiller sig mest fra alle gængse forestillinger om, hvordan verdens mest magtfulde mand traditionelt bør agere.

Igen og igen udfordrer han parnasset og rydder avisforsider og nyhedsprogrammer ved at bryde alle rammer for, hvad en amerikansk præsident kan tillade sig. Til stor forargelse for det politiske etablissement og de etablerede medier.

Væk er den gode tone og de pragmatiske politiske løsninger - med Donald Trump tør alt det normale siges at være blevet aflyst i USA.

Såvel i Guds eget land som på den globale arena ynder Trump at fremtræde sig selv som folkets mand. En farverig og balstyrisk bajads, der under præsidentvalget konsekvent hånede sin modkandidat Hillary Clinton som »Korrupte Hillary«, og på valgmøde efter valgmøde dirigerede en tusindtallig tilhængerskares taktfaste pøbelkor: »Spær hende inde!« »Spær hende inde!«

Det skal med, at Trump ikke ligefrem er kendt for sin respekt for kvinder. Hans bemærkninger om, at han kan tillade sig at opføre sig over for kvinder, som det passer ham på grund af sin status, er således velkendte.Donald Trump fremkalder mindelser om en anden af fortidens legendariske statsmænd, den russiske præsident Boris Jeltsin, der holdt af at spille rollen som den joviale fætter, der slog folk på skuldrene, elskede gilder og rampelys og en grovkornet spøg.

Hektiske augustdage
For 27 år siden ændrede Jeltsin verdenshistoriens gang for altid, da han i de hektiske augustdage i 1991 modigt kravlede op på èn af de kampvogne, som kupmagerne havde rullet ud i Moskvas gader under det mislykkede kupforsøg mod præsident Mikhail Gorbatjov.

Hans resolutte og handlekraftige optræden i de afgørende timer fik folkestemningen til at vende, og de centrale hærenheder slog hånden af de gammelkommunistiske kupmagere.

Boris Jeltsin, der døde i 2007 efter næsten 10 år ved magten, kan sidde og klukke velfornøjet på sin lyserøde sky, når han tænker tilbage på sin tid som Ruslands præsident og de mange gange, han havnede på avisernes forsider.

I The Clinton Tapes baseret på en lang række interviews med USA's tidligere præsident Bill Clinton afslører forfatteren Taylor Branch, at en pæn ældre herre kun iklædt pyjamas en nat i 1995 var på vej fra Det Hvide Hus ned ad Pennsylvania Avenue i Washington, hvor han ihærdigt gjorde forsøg på at praje en taxi.Sikkerhedsvagter gjorde klar til at pågribe og fængsle den ældre mand, der bedugget og med grødet stemme fik forklaret, at han såmænd bare var på vej ud efter en pizza - og at han i øvrigt var Ruslands præsident på besøg hos Bill Clinton. I sidste øjeblik kunne Jeltsin eskorteres tilbage til Det Hvide Hus, og en diplomatisk krise mellem Rusland og USA var blevet afværget.

Han fik sin pizza
Da Clinton dengang blev spurgt, hvordan det hele endte, trak den tidligere præsident på skulderen med ordene: Han fik sin pizza ...

Dette er kun én af mange historier om Boris Jeltsin, der optrådte snart som en jovial og gemytlig fætter Lystig, snart som en truende russisk tankvogn.

Som da han på direkte tv passerede en kvindelig sekretær, der sad bøjet over nogle papirer ved et skrivebord. Pludselig spærrede hun bestyrtet øjnene op med et sæt - den russiske præsident havde i forbifarten knebet hende elskværdigt bagi i en solid vodkabrandert.

Eller da han under et officielt besøg i Tyskland, hvor et stort militærorkester spillede, lettere overrislet rev taktstokken fra orkestrets dirigent for med stort besvær selv at dirigere musikken.

Ved Sovjetunionens sammenbrud gav han brutalt Mikhail Gorbatjov det politiske dødsstød, da han fratog ham ordet for øjnene af Dumaens medlemmer og nærmest behandlede ham som en slags dummepeter. For rullende tv-kameraer ydmygede han Gorbatjov ved at tvinge ham til at oplæse dokumenter, der viste Gorbatjovs nærmeste medarbejderes andel i kupforsøget.

Politisk håndgemæng
Som en mester i politisk håndgemæng førte Jeltsin sig dristigt frem i Kreml, og takket være et usvigeligt sikkert instinkt, taktisk snilde og formidabel handlekraft holdt han balancen på sin farlige klatretur mod magtens tinder.

Men at netop Boris Jeltsin kunne sætte sig til rette ved eneherskerens skrivebord i Kreml, var vidnesbyrd om en politiker med stærke nerver, hårdkogt effektivitet og en robust samvittighed. Da opstanden i Tjetjenien rystede den kommunistiske verden i dens grundvold, reagerede han med en brutalitet, der ville have aftvunget selv diktator Stalin et beundrende grynt.

Som præsident fik Jeltsin tidligt i 90'erne øje på den unge Vladimir Putin, der som en sand mester i intriger og politisk mummespil navigerede sig frem i Kreml. Jeltsin tog ham under sine stærke vinger og udnævnte ham til ministerpræsident i august 1999.

Putin afløste den syge Jeltsin som præsident fire måneder senere og kvitterede for udnævnelsen ved som en af sine første embedshandlinger at underskrive dekret 1763 af 1/12-1999, der sikrede Jeltsin og hans familie fuld politisk immunitet mod senere retsforfølgelse.