24. august 2019
Høje-Taastrup Kommune er faldet tilbage, og er nu røget ned på en 11. plads i DI?s undersøgelse af kommunernes erhvervsklima. Høje-Taastrup er dog suverænt den mest erhvervsvenlige på Vestegnen og Sjælland. Foto: Kim Rasmussen
Høje-Taastrup Kommune er faldet tilbage, og er nu røget ned på en 11. plads i DI?s undersøgelse af kommunernes erhvervsklima. Høje-Taastrup er dog suverænt den mest erhvervsvenlige på Vestegnen og Sjælland. Foto: Kim Rasmussen
Foto: RIECK
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lokalt erhvervsklima: Her går det fremad og tilbage

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lokalt erhvervsklima: Her går det fremad og tilbage
Vestegnen - 03. september 2018 kl. 21:28
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Med et ordentligt spring op ad listen i Dansk Industris undersøgelse, Lokalt Erhvervsklima 2018, er Vallensbæk nu med i den bedste tredjedel af danske kommuner med et godt erhvervsklima. I årets undersøgelse rykker Vallensbæk hele 31 pladser frem til en placering som nummer 26. Det bedste resultat kommunen har opnået i otte år.

Vallensbæk går frem over hele linjen inden for stort set alle kategorier. Virksomhederne er dog særligt begejstret for kommunens infrastruktur. I den kategori bliver Vallensbæk vurderet som Danmarks bedste.

- Det er let at komme til og fra arbejde i Vallensbæk Kommune. Der er nem og hurtig adgang for bilister og pendlere via Køge Bugt motorvejen, Holbækmotorvejen og S-tog på Køge Bugt-linjen. I 2023 vil Vallensbæk også have to stationer med Letbanen. Der hersker derfor særdeles gode transportforhold for virksomhedernes medarbejdere. I en tid med massive trængselsproblemer i hovedstadsområdet kan det også være med til at få nye virksomheder til at etablere sig i kommunen. Derfor vil jeg på det kraftigste opfodre de øvrige kommuner i hovedstadsområdet til også at investere og satse på infrastrukturen, siger DI Hovedstadens formand, Poul Skadhede.

Vestegnens bedste erhvervskommune - når man spørger virksomhederne - er dog stadig Høje-Taastrup Kommune. Trods et dyk på seks pladser, til en placering som nummer 11, er kommunen dermed Vestegnens bedst placerede.

- I Høje-Taastrup Kommune har man et tæt og stærkt samarbejde med virksomhederne. Og der er grund til at rose Høje-Taastrup Kommune for det arbejde, den gør for at forbedre forholdene for erhvervslivet generelt. Kommunen har blandt andet gjort en stor indsats for at forbedre servicekulturen i forvaltningen over for virksomhederne. Det betyder meget for den enkelte virksomhed, siger Poul Skadhede.

I undersøgelsen bliver Høje-Taastrup også belønnet for at have sænket dækningsafgiften, en særskat på erhvervsejendomme, i løbet af det seneste år.

- Dækningsafgiften er en meget uhensigtsmæssig skat, som virksomhederne skal betale ud fra deres bygningers værdi. Når en kommune vælger at opkræve dækningsafgift, så straffer den dermed de virksomheder, der udvider, forskønner deres bygninger eller energirenoverer. Derfor er det positivt, at Høje-Taastrup Kommune sænker afgiften, siger Poul Skadhede.

Det er imidlertid kun Vallensbæk (26), Brøndby (58) og Albertslund (78) kommuner, der går frem på de overordnede placeringer på Vestegnen i Lokalt Erhvervsklima 2018. Og helt generelt er kommunerne på Vestegnen lavere placeret end vanligt. En række kommuner falder. Det er Rødovre (76), Glostrup (56), Hvidovre (69), Ishøj (40), og Høje-Taastrup (11).

Hvidovre og Glostrup står for nogle af årets største tilbagefald på Vestegnen med henholdsvis 14 og 13 pladsers tilbagegang.

For begge gælder det, at de er faldet en del i virksomhedernes vurdering af kommunernes overordnede erhvervsvenlighed. Og det spørgsmål tæller 1/3 af kommuneres samlede resultat.

DI Hovedstadens formand, Poul Skadhede, ærgrer sig over, at erhvervsklimaet på Vestegnen bliver vurderet så lavt. Kommuner og virksomheder har en fælles interesse i, at forholdene for de private virksomheder er så attraktive som muligt.

- Når det går godt for de lokale virksomheder, så smitter det af på kommunekassen. Vækst og arbejdspladser i kommunen giver råd til velfærd som bedre ældrepleje og flere pædagoger i børnehaverne, siger Poul Skadhede.

Ikke alle kommuner kan gå frem i undersøgelsen, og der er hård kamp om pladserne i toppen. Men ser man på virksomhedernes vurdering af det overordnede erhvervsklima i de enkelte byer på en skala fra et til fem, så er tilfredsheden generelt faldet (gælder for Ishøj, Høje-Taastrup, Glostrup og Hvidvore) - til trods for, at mange kommuner tager mange gode tiltag.

- Derfor kan vi kun opfordre kommunerne til at blive endnu bedre til at informere om det gode, de gør, så virksomhederne lægger mærke til det og honorerer det, siger Poul Skadhede.

Solrød Kommune er gået frem og ligger nu nummer 41 på listen over de 93 kommuner, der deltager i undersøgelsen. Greve er gået seks pladser tilbage til en plads som nummer 38.

Virksomhederne er generelt tilfredse med det kommunale vejnet, mens tilfredsheden er svingende, når det kommer til den kollektive transport. I Solrød er virksomhederne generelt tilfredse, mens virksomhederne i Greve Kommune lider under, at der er få eller ingen busser, som kører i erhvervsområderne.

DI's undersøgelse, Lokalt Erhvervsklima 2018, er Danmarks største undersøgelse af kommunernes erhvervsklima. Det er niende år i træk, at DI laver undersøgelsen.

Knap 7.700 virksomheder inden for DI's brancher, blandt andre produktion, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning og service, har svaret på undersøgelsen. Besvarelserne repræsenterer i alt 350.000 arbejdspladser, hvilket svarer til knap 20 pct. af den private beskæftigelse.

Virksomhedsledernes bedømmelser vejer 2/3 af undersøgelsens resultat, mens den sidste tredjedel afgøres af statistiske faktorer som skat, grundskyldspromille, privat beskæftigelse, antal nystartede virksomheder og erhvervsfrekvens mv.