23. marts 2019
Historiker og forhenværende chefredaktør på Politiken Bo Lidegaard (t.v.) var ordstyrer på Folkemødedagens første debat, som muligvis var startskuddet på valgkampen Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Historiker og forhenværende chefredaktør på Politiken Bo Lidegaard (t.v.) var ordstyrer på Folkemødedagens første debat, som muligvis var startskuddet på valgkampen Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: BILLEDER: Var det startskuddet til valgkampen?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

BILLEDER: Var det startskuddet til valgkampen?
Rudersdal - 02. september 2018 kl. 14:31
Af Joram G. Menzer
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hvis nogen af deltagerne til lørdagens Folkemødedag i Holte hørte startskuddet til det folketingsvalg, der skal finde sted senest næste år, var det nok ikke ren indbildning. Åbningsdebatten var således med deltagelse af flere folketingsmedlemmer, en minister, en forhenværende minister og en flok håbefulde folketingskandidater.

Kendte politiske ansigter var der i alle tilfælde tale om, og i panelet sad blandt andre forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V), Dansk Folkepartis Europa-parlamentariske stemmesluger Morten Messerschmidt, forhenværende udenrigsminister Martin Lidegaard (R) og de konservatives Mette Abildgaard.

Historiker og forhenværende chefredaktør på Politiken Bo Lidegaard styrede løjerne med hård hånd, og han fik under introduktionen kridtet banen op:

- I denne åbningsdebat har vi ikke fokus på det lokalpolitiske - det kommer senere. Her er vi i landspolitikken. Man kan faktisk godt sig, at her skyder vi valgkampen i gang - og her bliver den måske afgjort, sagde Bo Lidegaard og fremkaldte grin i den fyldte sal.

Til gengæld havde dagens første emne stærke lokalpolitiske undertoner, idet overskriften var udflytning af statslige arbejdspladser fra hovedstaden og hovedstadsområdet. Bo Lidegaard ville vide, hvor de 10 politikere stiller sig: Har vi udflyttet nok, for lidt eller for meget?

Folketingsmedlem fra SF Trine Torp mente, at det ville være klogt at se på erfaringerne fra de første udflytninger, før man sætter noget nyt i gang.

Bo Lidegaard oversatte:

- På politikersprog betyder det: Pause.

Den samme oversættelse kom han frem til efter, at Christian Poll (FM, AL) havde haft ordet og blandt andet sagde:

- Hvis man vil lave udflytninger - og det kan man godt gøre - så skal det være velovervejet, og der skal tilføjes rigtig mange ekstra ressourcer, så man kan bibeholde en høj faglighed.

Mai Villadsen (EL) mente, at kommunalreformen og velfærden rundt omkring i landet skal forbedres, hvis man vil have et mindre skævt land.

- Det er jo ikke det, at man flytter 2000 DJØFere over Storebælt, der kommer til at ændre det, sagde hun.

Bo Lidegaard oversatte igen:

- Det betød lidt mere end pause. Det betød...en lang pause.

May-Briit Kattrup (FM, LA) var mere klar i spyttet:

- For mig behøver du ikke at oversætte: Klart pause, sagde hun kort og præcist.

Anderledes vævende stod det til, da Mette Theisen (NB) skulle forklare sit standpunkt:

- Vi går sådan set rigtig meget ind for den her decentralisering. Desværre har man jo set med både politireformen, kommunalreformen og alt muligt andet, at man i lang tid har centraliseret rigtig meget, og tingene er bare desværre ikke blevet særlig meget bedre, tværtimod. Så det her med at flytte statslige arbejdspladser ud, kan måske give mening på nogle punkter, og så ser vi nogle fuldstændige vanvittige eksempler for eksempel med hensyn til Land- og Skovbrugsmuseet (sic) i Hørsholm, som bliver flyttet til et sted (Djursland, red.), hvor det ikke giver mening, sagde Mette Thiesen.

- Så skal vi fortsætte?, ville Bo Lidegaard vide.

- Jeg synes, at det er rigtig vigtigt, at vi har en meget stærk hovedstad også, og nogle af de her arbejdspladser giver ikke mening...men decentralisering...det er bare ikke det, som politikerne på Christiansborg er i gang med, desværre.

Selv Bo Lidegaard var en smule forvirret.

- Det betyder både-og, opsummerede han.

Morten Messerschmidt mente, at Danmark er så lille et land, at det burde være til at få til at fungere til trods for udflytning af statslige arbejdspladser.

- For at skære det ned i lidegaardske bokse, så er der brug for en tænkepause og ikke nødvendigvis en udflytningspause. Vi skal gøre tingene klogt, men det skal være sådan, at også folk, der betaler skat i Ribe og i Esbjerg og i Rønne føler, at de hører til i Kongeriget Danmark, sagde Morten Messerschmidt, og overlod mikrofonen og ordet til Mette Abildgaard.

- I Det Konservative Folkeparti mener vi, at nu skal vi have høstet nogle erfaringer af de udflytninger, der er lavet. Vi mener ikke, at vi skal påbegynde nye runder her og nu, sagde hun.

Claus Hjort Frederiksen var - måske ikke overraskende - positivt indstillet overfor udflytningerne.

- En af de ting jeg finder rigtig ved udflytningen, er, at det er vigtigt at vise de unge mennesker, at der kræves høje, akademiske kvalifikationer i hele landet, så man undgår, at alle flytter til København og Aarhus, sagde Claus Hjort Frederiksen blandt andet.

- Så skal vi fortsætte?, spurgte Bo Lidegaard.

- Ja, i det omfang vi finder det rigtigt, skal vi selvfølgelig fortsætte...

Længere nåede forsvarsministeren ikke, da der udbrød grin i salen. Henvendt til Bo Lidegaard sagde han:

- Jamen, det er da logikken, Bo...

- Det er ikke mig du skal overbevise, det er vælgerne, lød det fra Bo Lidegaard.

- Det er dig, der står og dominerer debatten, sagde Claus Hjort Frederiksen til flere grin fra salen, mens Bo Lidegaard forklarede:

- Jeg prøver bare at få jer til at svare på et meget simpelt spørgsmål, og de fleste af jer svarer, at vi skal tænke os rigtig godt om, og det er selvfølgelig ikke rigtig noget svar.

- Vi skal ikke tænke os om, og vi skal fortsætte, afbrød Claus Hjort Frederiksen, og salen grinte igen.

Herefter gik ordet videre til ordstyrerens lillebror, Martin Lidegaard.

- Det er klart en pause nu. Der har allerede nu været meget blandede erfaringer med de her udflytninger. Alle politikere er enige i, at vi skal have flere arbejdspladser til provinsen. Alle kan også se, at der er foretaget nogle fuldstændig vanvittige beslutninger blandt andet med Skovbrugsmuseet i Hørsholm. Man brugte 5 millioner kroner på at flytte 30 stillinger i stedet for at investere dem eller lave noget andet kulturudvikling derovre (Djursland, red.), sagde Martin Lidegaard.

Folketingskandidat Rasmus Stoklund (S) var rosinen i pølseenden og dagens overraskelse, da hans plads egentlig skulle have været besat af den forhenværende socialdemokratiske undervisningsminister Christine Antorini, som tidligt lørdag sagde farvel til dansk politik. Rasmus Stoklund mente, at der for lang tid siden skulle have været holdt pause med udflytningerne.

- Det skyldes flere årsager. For det første er der det menneskelige aspekt, og jeg synes, at det har været forfærdeligt overfor de familier, som har været tvunget til lige pludselig at flytte til den anden ende af landet. Den anden del er, at det har betydet et produktionstab, som har kostet og stadig koster samfundet dyrt. Det er på høje tid med en pause, sagde Rasmus Stoklund.

Således den første del af debatten, der også bød på emnerne arbejdskraft og klima. Resten af dagen bød ligeledes på et væld af debatter om blandt andet kommunale seniorbofællesskaber og et foredrag med blandt andre danseren Silas Holst, der bød op til dans som et våben mod demens.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.