17. februar 2019
Der er masser af stier igennem landskabet ved Gl. Lejre.
gallery icon

Se billedserie

Der er masser af stier igennem landskabet ved Gl. Lejre.
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Se video: Gl. Lejre er bare et godt sted at gå

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Se video: Gl. Lejre er bare et godt sted at gå
Oplev - 31. august 2018 kl. 11:45
Af Julie Grothen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

- Vi har alt her. Vi har naturen, kulturen og spisestederne. Og Gl. Lejre er et godt udgangspunkt. Sådan siger Hans Jørgen Lych Larsen, formand for Lejre Turistforening.

Vi mødes i et ret så befærdet kryds. Ikke mellem dyttende biler og hidsige cyklister, men blandt heste, køer og svaler, samt en flok stavgængere og en håndfuld cyklister. Det mest hidsige er et par hvepse, der har svært ved at lade os være i fred, mens vi snakker ved et af stedets borde-bænke sæt. - Det er et ret så vigtigt kryds. Her mødes de to nationale cykelruter, som kommer fra Kalundborg og Ringsted. Og vandreturene Gudernes Stræde og Skjoldungestien passerer også her forbi, siger Hans Jørgen Lych Larsen.

Find vej
  • Hvis du vil gå tur i Gl. Lejre, så kan du køre til Orehøjvej 4B, 4320 Lejre som er adressen på Lejre Museum.
  • Her er også en parkeringsplads.

Han fortæller, at på Lejre Museum, som ligger her ved siden af i den stråtækte Hestebjerggård, kan vi hente kort over flere af ruterne med beskrivelser af de mange seværdigheder i området. Og en udendørs hane forsyner de rejsende med frisk drikkevand til dunken. Her er også et overdækket »madpakkehus«, men det er ret så præget af de svaler, som har bygget reder under loftet.

5500 år i ét kig

Men nu er det ikke faciliteterne, som han vil fremhæve. Det er landskabet og den kulturhistorie, det gemmer på. - Vi har 5500 års historie inden for et begrænset område, siger Hans Jørgen Lych Larsen, mens vi går ad grusstien i retning mod den store skibssætning, som stammer fra vikingetiden. Vi befinder os i Skjoldungernes land, og den rute på et par kilometer, som vi følger, bliver på kortet kaldt »Monumentruten«.

Det skyldes skibssætningerne og de gamle gravhøje, der ligger her. Den første er Grydehøj, der ligger lige bag skibssætningen, og som har været grav for en fyrste, der blev gravlagt her omkring år 650 e.Kr. Arkæologer har fundet rester af den dragt, han var iført, som var lavet med guldindvirkede tråde. Vi går op på gravhøjen og nyder udsynet over det kuperede landskab, som istiden har skabt.

Vi har blandt andet kig til Harald Hildetandshøj, Langdyssen, som har ligget her siden bondestenalderen omkring 3500 f.Kr. - Det er fantastisk, at man kan gå mere end 5000 år tilbage i et enkelt kig, siger Hans Jørgen Lych Larsen.

Tip os

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Redaktionen

Ring på 88 42 03 08 eller skriv til:
oplev@sn.dk

Annoncer

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
oplev.salg@sn.dk