23. marts 2019
Nældefeber kan udløses af madvarer, pollen, varme og stress.
Nældefeber kan udløses af madvarer, pollen, varme og stress.
Foto: tinglee1631/Shutterstock
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nældefeber giver kløe, dårlig søvn og grim hud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nældefeber giver kløe, dårlig søvn og grim hud
Lev sundt - 29. juli 2018 kl. 11:26
Af Søren Arildsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Rammes du af nældefeber, kan det få alvorlige følger for dit helbred. Det siger Astma-Allergi Danmark, der har gennemført undersøgelsen ’Urticaria - Undersøgelse af gener, behandling og livskvalitet.’

Ifølge undersøgelsen har 125.000 danskere indenfor de seneste seks år oplevet at gener som kløe, dårlig nattesøvn og følelsen af grim hud påvirkede deres humør og helbred, så det gik udover livskvaliteten.

Derudover viser undersøgelsen, at over halvdelen af danskerne har deres første anfald, før de fylder 20 år, og at ca. 90.000 danskere har oplevet kronisk nældefeber, som betyder, at nældefeberen kan vare i flere uger, måneder eller år.

Viden, som vicedirektør i Astma-Allergi Danmark, Anne Holm Hansen, finder meget bekymrende.

- Det er et samfundsansvar at gøre mere for især kronikerne, som lider under langvarige udbrud. Vi skal sammen med sundhedsvæsenet arbejde for at øge behandlingstilfredsheden for den store gruppe, som ikke bliver hjulpet i dag, siger Anne Holm Hansen.

Mangel på oplysning

Astma-Allergi Danmarks Urticaria-undersøgelse omfattede 5041 danskere over 18 år. Her viste det sig også, at 18 procent af de adspurgte slet ikke vidste, hvad der udløste nældefeberen.

Noget, der bekræfter Anne Holm Hansen i, at nældefeber hos mange danskere er et område med mangel på viden og oplysning.

- Undersøgelsen viser et klart behov for at komme tættere på nældefeber. Som landsdækkende forening påtager vi os at løfte en vigtig del af videns- og rådgivningsopgaven, siger Anne Holm Hansen.

Sygdommen

Nældefeber er en almindelig hudsygdom, der giver udslæt i stil med det man får ved kontakt med brændenælder. Det vil sige, at huden bliver kløende med blegrøde hævelser, der kan variere i størrelse. Udslættet forsvinder ofte af sig selv, og det er tit svært at finde årsagen til nældefeberen. Behandling med antihistamin virker næsten altid på nældefeber.

Men ifølge Astma-Allergi Danmark er det akut nældefeber som oftest madvarer eller pollen, som udløser et anfald. For kronisk nældefeber er det ofte varme eller stress. (Kronisk nældefeber kaldes det, hvis du har vedvarende udbrudt i mere end seks uger.)

Læs mere om nældefeber