24. august 2019
Foto: Shutterstock/ Kaspars Grinvalds
Foto: Shutterstock/ Kaspars Grinvalds
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: - Gå fire størrelser ned på 28 dage

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

- Gå fire størrelser ned på 28 dage
Lev sundt - 18. juli 2018 kl. 11:39
Af Linda Kirkegaard/kostvejleder
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Opslaget, der florerer på Facebook, lover dig en livsstilsændring ved et enkelt ja. Et vægttab på mellem fem og 11 kilo, lover de. Fire størrelser... Det er fra størrelse 44 til størrelse 36. Det er alligevel en sjat på så kort tid.

Flere tusinder har skrevet »Ja« i kommentarfeltet, og jeg forventede egentlig, inden jeg klikkede på opslaget, at det ville blive høvlet ned af kritiske og skeptiske kommentarer, som det jo er mere normen end undtagelsen på de sociale medier. Men nej, ikke én stillede sig kritisk over for det. Der var blot en masse håbefulde kvinder og mænd, der havde skrevet »Ja« i troen på, at de om fire uger ville se helt anderledes ud. Det kriblede i mine hænder for at skrive et eller andet, for jeg bliver nærmest irriteret, ja ligefrem hidsig, over at vi bliver lokket til en usund livsstil i den tro, at vi gør det rigtige. Jeg overvejede et kort øjeblik, om jeg skulle skrive »Ja«, fordi jeg simpelt hen bare var nysgerrig på den information, jeg ville få tilsendt.

Jeg starter på mandag

Men ligesom med al anden reklame, så rammer det jo mange af os ubevidst alligevel. I en fortravlet hverdag, hvor vi konstant siger: »Jeg starter på mandag«, for hvor mange af os har ikke sagt det alt for mange gange. Når det så bliver mandag, så er det alligevel ikke helt muligt at påbegynde en sundere livsstil, for så kom der lige en fødselsdag i vejen, et arrangement på arbejdet eller bare en lidt for travl uge, der forhindrer den sundere livsstil. Derfor er det da superfristende bare at få det overstået på en måned, for den der mandag bliver jo bare ved med at blive erstattet af en ny mandag, og der er nok noget hver uge, der kan være skyld i endnu en udsættelse.

Jeg vil dog anerkende alle dem, der ønsker et vægttab, og jeg er også opmærksom på, at det helst også gerne må gå lidt stærkt, når nu beslutningen er taget. Det der med et halvt kilo om ugen kan godt gå hen og virke lidt for langsomt, og så kan det være svært at bevare motivationen.

Men en god hovedregel er, at hvis noget lyder for godt til at være sandt, så er det det som regel også.

Med så hurtigt et vægttab kommer du til at sulte dig selv. Du lærer ikke, hvad du skal spise for at opnå det gode resultat og slet ikke, hvordan du bevarer det fremadrettet. En af bivirkningerne er, at kroppen mister muskelmasse, fordi vægttabet går for hurtigt, og når du så begynder at spise normalt igen, for det gør de fleste på et tidspunkt, så bliver den tabte muskelmasse erstattet af fedt.

Det er klart, at fristelsen kan være stor, men de hurtige løsninger er sjældent nøglen til et varigt vægttab.