21. oktober 2019
Per Mikkelsen fra Roskilde fik i 2012 konstateret modermærkekræft. I dag er han blevet erklæret kræftfri, men går til tjek hver tredje måned. Fotos: Kim Rasmussen
gallery icon

Se billedserie

Per Mikkelsen fra Roskilde fik i 2012 konstateret modermærkekræft. I dag er han blevet erklæret kræftfri, men går til tjek hver tredje måned. Fotos: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Per opdagede kræft ved et tilfælde: Nu undgår han solen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Per opdagede kræft ved et tilfælde: Nu undgår han solen
Lev sundt - 08. juli 2018 kl. 11:39
Af Katrine H. Kristensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Den 4. januar 2012 er en dato, Per Mikkelsen aldrig glemmer. Han fik konstateret modermærkekræft, og siden da stod den på indlæggelse efter indlæggelse.

arrow Læs også: Fyld D-vitamin på kroppen

Det var ved et rent tilfælde, at Per Mikkelsen opdagede, at noget var alvorligt galt.

- Jeg havde et modermærke, der kløede. Jeg havde kigget på det i halvandet år, før jeg endte med at tage til lægen. Når jeg kløede i det, begyndte det at bløde, og så vidste jeg, at det skulle fjernes, siger Per Mikkelsen.

En månedstid efter fik han så beskeden om, at der var kræftceller i modermærket, som havde spredt sig til lever, lunge og tarme. Han begyndte derfor straks behandling på Roskilde Sygehus.

- Da jeg hørte ordet modermærkekræft komme ud af lægens mund, tænkte jeg, at det var et problem, der skulle løses. Jeg troede hele tiden på, at jeg nok skulle blive rask.

»Det reddede mit liv«

Flere og flere kræftknuder spredte sig i Per Mikkelsens krop, og han endte med at have op til 100 metastaser, som er kræftceller, der spreder sig fra en kræftknude og bliver ført rundt i kroppen til andre steder i kroppen. Det var ikke muligt at operere så mange.

- Da flere operationer blev opgivet, fik jeg en henvisning til Herlev, hvor de er førende indenfor immunterapien. Her opdagede de, at metastaserne havde spredt sig til lever, lunge og tarme. Spredning til indre organer er stadie fire, som er den mest fremskredne og alvorligste, siger Per Mikkelsen.

På Herlev blev han introduceret til immunterapi, som stimulerer immunforsvarets evne til at genkende og nedkæmpe kræftceller. Det endte med at redde Per Mikkelsen liv.

Holder sig i skyggen

Per Mikkelsen har altid rejst meget og brugte som barn meget tid i naturen. Det lå dog stadig ikke i kortene, at kræften skulle ramme ham.

- Jeg brugte ikke mere tid i solen end så mange andre. Jeg har bare ikke taget hensyn til den fare, som der lå i det, og kunne have været bedre til at bruge solcreme. Men der er ikke nogen, der kan forklare, hvorfor det lige skulle ramme mig, siger han.

Siden Per Mikkelsen fik diagnosen i 2012, er han blevet meget mere bevidst om, hvordan han begiver sig ude i solen.

- Man har virkelig fået en advarsel. Det første lange stykke tid, der kunne man få gåsehud ved bare at vise sig i dørkarmen. Jeg har slet ikke behov for at sidde i solen nu, så jeg sidder altid i skyggen. Før i tiden kunne jeg godt lide at have sommertøj på, nu går jeg næsten altid med lange bukser og kasket. Vi har fået bygget et soltag ude i forgården til haven. På den måde kan jeg arbejde derude, uden jeg får sol på mig, siger Per Mikkelsen.

Et bedre menneske

Per Mikkelsen har siden december sidste år været erklæret kræftfri, men går til tjek hver tredje måned hos Herlev Hospital for at sikre, at kræften ikke er kommet tilbage. Trods et intenst sygdomsforløb på over fem år, er han glad for, at han har været forløbet igennem.

- Det lyder selvfølgelig meget specielt, men sommetider tænker jeg på, om jeg ville have undværet det her, fordi jeg er blevet et bedre menneske og har lært, hvad der er vigtigt for mig, siger Per Mikkelsen og fortsætter:

- Gennem hele forløbet har jeg lært, at det handler om at få gjort de ting, man skal nå. Det er så vigtigt, for man ved ikke, hvornår det er for sent. Jeg er også blevet mere direkte og finder mig ikke i ligeså meget mere. Man finder ud af, hvem der er der for dig, og hvem der ikke er. Derfor ender man med at skære nogle venskaber fra.

Per Mikkelsen forsøger dog også at leve i nuet og gøre de ting, han har lyst til. Derfor rejser han og hans kone stadig jorden rundt.

Han arbejder i dag som frivillig hos Patientforeningen Modermærkekræft som kasserer.

- Jeg vil gerne give noget tilbage. De behandlinger, jeg har fået, er ikke billige, derfor kan jeg som frivillig fortælle om mine oplevelser og være med til at hjælpe andre.

arrow Mørk vinter forude: Led efter lyset
27. oktober 2018 kl. 10:20 Opdateret: kl. 11:20
arrow Det er nu du skal tanke D-vitamin
05. september 2018 kl. 10:39 Opdateret: kl. 10:43
arrow Det skal du være opmærksom på ude i solen
08. juli 2018 kl. 11:35 Opdateret: kl. 12:49