26. marts 2019
Husk at smøre godt med solcreme på, der hvor tøjet ikke dækker.
Husk at smøre godt med solcreme på, der hvor tøjet ikke dækker.
Foto: Natalin*ka/Shutterstock
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Det skal du være opmærksom på ude i solen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det skal du være opmærksom på ude i solen
Lev sundt - 08. juli 2018 kl. 11:35
Af Katrine H. Kristensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

De seneste 30 år er forekomsten af kræft i huden mere end firedoblet blandt kvinder og mere end tredoblet blandt mænd.

arrow Læs også: Fyld D-vitamin på kroppen

90 procent af de tilfælde skyldes UV-stråling fra naturlig sol og solarie. Ifølge Christine Behrens, seniorprojektleder hos Kræftens Bekæmpelse, er der et stort forebyggelsespotentiale, hvis danskerne tænker over, hvordan de begiver sig i solen.

- Rigtig mange tilfælde kan forebygges, hvis man omgås solen med omtanke. Det vil vi gerne lære danskerne, så vi kan få udviklingen vendt, da vi har set en voldsom stigning af hud- og modermærkekræfttilfælde de sidste 30 år, siger Christine Behrens.

Hold øje med huden

Man kan selv være med til at forebygge ved at holde særlig godt øje med huden. Ifølge Stine Wiegell, som er hudlæge og leder af hudafdelingen på Bispebjerg Hospital, er der særlige ting, man kan kigge efter.

- Til forstadie til hudkræft ser vi det, der kaldes solkeratoser, som er røde pletter, hvor der kan komme en skorpe på i de soleksponerede områder. Hos mænd med lidt hår opstår de ofte i hårbunden. Derudover giver sol rynker og pigmenteringsforandringer. Ved modermærkekræft skal man holde øje med forandringer ved modermærker, hvis der er noget, som ser anderledes ud. Er der et modermærke, som vokser eller skifter farve, så er det en rigtig god idé at få det undersøgt ved en hudlæge, siger Stine Wiegell.

Det er vigtigt, at modermærke- eller hudkræft bliver opdaget tidligt, da det kan få alvorlige konsekvenser.

- Hvis det bliver opdaget tidligt, er det et relativt ukompliceret indgreb, hvor man kan skrabe det syge modermærke eller hud væk. Der, hvor det bliver slemt, er, hvis kræften spreder sig til andre organer, som modermærkekræft vil gøre, hvis det ikke bliver opdaget i tide. Modermærkekræft er en meget alvorlig sygdom, som man kan dø af, siger Christine Behrens.

Når det kommer til behandlingen af modermærke og hudkræft findes der forskellige behandlingsformer.

Modermærkekræft behandles ved operation, hvor modermærket bliver fjernet, og ved strålebehandling til at fjerne modermærker i slimhinder og næse.

- Hudkræft for de fleste patienter er det, vi definerer som almindelig hudkræft. Det er, hvis man ellers er sund og rask, så er det ikke noget, man normalt dør af. Men det er ofte noget, som kræver, at man skraber det syge hud væk, siger Stine Wiegell.

- Der findes også andre behandlingsformer til hudkræft som frysning af det syge hud med flydende kvælstof. Efter behandlingen kan man få blærer og sår på det behandlede område. Det går væk efter to-tre uger, men efterlader et ar. Man kan også bruge lysterapi. Behandlingen foregår ved, at man først får smurt det syge område af huden ind i creme. Cremen trænger ned i huden og gør de syge celler meget følsomme over for lys. Når hudområdet bliver belyst, bliver stofferne i cremen aktiveret, så de kan ødelægge cellerne.

Gode råd i solen

Stine Wiegell har gode råd til, hvad man skal være opmærksom på, når man begår sig i solen.

- Generelt anbefaler vi, at man skal holde sig væk fra solen mellem klokken 12 og 15, da mængden af UV er højest på det tidspunkt. Man skal smøre godt med solcreme på, der hvor tøjet ikke dækker. Mange bruger for lidt solcreme i forhold til det, som det er testet til. Det er testet til et meget tykt lag, som man næsten ikke kan smøre på. Så hvis man skal opnå den faktor, som står på tuben, så skal man smøre sig to gange. Man smører solcremen på, så venter man et kvarter, og så smører man på igen, siger Stine Wiegell og fortsætter:

- Så skal man huske at gentage det. Hvis man smører om morgenen, skal man også smøre igen om middagen. Men det kommer også an på, hvor hurtigt du tager tøj på igen, og hvis du bader, så skal du gøre det hyppigere.

Hvis man rejser udenlands, skal man være ekstra opmærksom på solcremen. Der er nemlig kun meget lidt UV-stråling fra oktober til marts i Danmark, mens der sydpå er UV-stråling hele året.

- Ens krop opnår rigtig meget UV-stråling på en ferie. Når man er på ferie, så har man også det, man kalder risikoadfærd. Det vil sige, at der tager man sit tøj af og bruger rigtig meget tid på stranden dagligt, siger Stine Wiegell.

Fakta om modermærkekræft

Der konstateres hvert år over 2000 nye tilfælde af modermærkekræft i Danmark – og mere end 14.000 nye tilfælde af alm. hudkræft, der er mere hyppig, men mindre alvorlig end modermærkekræft.

• Modermærkekræft er den hyppigste kræftform blandt 15-34-årige, så modermærkekræft er en sygdom, der også rammer unge – selvom risikoen stiger med alderen.
• Op imod 90 procent af alle tilfælde af hud- og modermærkekræft skyldes UV-stråling fra den naturlige sol og solarier.

arrow Mørk vinter forude: Led efter lyset
27. oktober 2018 kl. 10:20 Opdateret: kl. 11:20
arrow Det er nu du skal tanke D-vitamin
05. september 2018 kl. 10:39 Opdateret: kl. 10:43
arrow Per opdagede kræft ved et tilfælde: Nu undgår han solen
08. juli 2018 kl. 11:39 Opdateret: kl. 11:39