18. februar 2019
28 ud af 31 lidelser og risikotilstande kan behandles med fysisk træning.
gallery icon

Se billedserie

28 ud af 31 lidelser og risikotilstande kan behandles med fysisk træning.
Foto: Halfpoint/Shutterstock
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Se hvor mange sygdomme, som kan bekæmpes med fysisk træning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Se hvor mange sygdomme, som kan bekæmpes med fysisk træning
Lev sundt - 24. juni 2018 kl. 12:54
Af Søren Arildsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

28 ud af 31 lidelser og risikotilstande kan behandles med fysisk træning. Det siger Sundhedsstyrelsen, der netop på dens hjemmeside har offentliggjort en publikation om fysisk træning som behandling.

Fysisk træning som behandling har god effekt på en række lidelser og indgår i dag ofte som en del af behandlingen enten alene eller i kombination med medicin. I udvalgte tilfælde kan fysisk træning være lige så effektiv og i visse tilfælde erstatte medicinsk behandling. De 31 lidelser og risikotilstande er valgt ud fra deres hyppighed, og om der er et specielt behov for fysisk træning i forbindelse med behandlingen, skriver Sundhedsstyrelsen.

”Gennem de seneste år er der samlet en stor viden om, hvordan fysisk træning kan indgå som behandling af flere forskellige lidelser og risikotilstande og hvilken effekt denne træning har, og det er den viden som Sundhedsstyrelsen nu lægger frem i den her rapport”, siger akademisk medarbejder Tue Kristensen.

Publikationen er en opdatering af et tidligere afsnit i Sundhedsstyrelsens håndbog om fysisk aktivitet om fysisk træning som behandling. For nogle af lidelserne er der kommet endnu mere solid viden, der er med til at understrege, at fysisk træning kan indgå som en del af behandlingen. Det gælder fx for type 2 diabetes, bryst-, tarm-, og prostatakræft.

”Fysisk træning kan påvirke nogle sygdommes udvikling og være med til at reducere symptomerne ved den grundlæggende lidelse. Desuden kan fysisk aktivitet generelt bidrage til at øge konditionen og muskelstyrken hos borgere der er svækkede af sygdom”, siger Tue Kristensen.

Det er ikke den samme træning, der skal bruges. ved nogle lidelser har konditionstræning størst effekt, ved andre er det styrketræning eller en kombination af begge. Også vrighed og intensitet skifter fra lidelse til lidelse.