20. februar 2018
Filmen blev mere eller mindre skabt ?ved køkkenbordet? i Simon Bangs hjem. 

Foto: Ole Haupt
gallery icon

Se billedserie

Filmen blev mere eller mindre skabt ?ved køkkenbordet? i Simon Bangs hjem. Foto: Ole Haupt
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Angrebet på Shellhuset vist 500.000 gange

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Angrebet på Shellhuset vist 500.000 gange
Opdateret 13. november 2017 kl. 13:54
Ugebladet Næstved - 13. november 2017 kl. 13:43
Af Per Witt
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Billedkunstneren, filminstruktøren og storyboardtegneren Simon Bang, der voksede op i Fensmark, går i øjeblikket rundt med et lille smil på læben og glæde i sindet, for det har vist sig, at et projekt han har været dybt involveret i for få år siden, har fået et usædvanligt langt liv via en ekstrem høj eksponering på DR.

arrow Læs også: Bomberne faldt

For tre år siden havde Simon Bangs og Martin Sundstrøms dokumentarfilmen »Angrebet på Shellhuset« premiere på DR og siden er den ca. 50 minutter lange film været vist ikke færre end 14 gange på DR eller DR K, og det er netop opgjort, at der har været godt en halv million visninger af denne dokumentarfilm. Tallet siger dog ikke noget præcist om, hvor mange der reelt har set filmen, men det skønnes at der er væsentlig flere end en halv million, der har set den.

Simon Bang kendes lokalt nok mere nu, hvor han har udgivet en bog med sine børnetegninger fra Fensmark, men den bagud skuende interesse rækker længere end til ungdommen i 70´ernes Fensmark.

- Min mor Ulla Bang, der stadig bor i Fensmark, kommer oprindelig fra København. Hun gik på Den katolske Skole kaldet »Institut Sankt Joseph« på Østerbro i København.

Da de engelske fly fejlbombede Den Franske Skole på Frederiksberg den 21. marts i 1945, blev der dræbt 86 børn og 18 voksne. De børn - hovedsageligt piger - som overlevede blev flyttet til andre skoler, og en del af dem kom over på min mors skole, fortæller Simon Bang. Og moderens fortællinger fra hendes skoletid har været printet i sønnens hukommelse lige siden.

De piger fra Den Franske Skole blev placeret bagerst i skoleklassen, og mange af dem var voldsomt tilredt, med afbrændt hår og andre synlige skader.

- Dengang for 72 år siden var det pædagogiske program anderledes; Man fik nemlig at vide, at man ikke skulle tale til de overlevende børn, og heller ikke spørge dem om hvad de havde oplevet. Den oplevelse huskede min mor meget tydeligt, især den pige som havde fået brændt halvdelen af håret af. Og det var noget jeg talte med min mor om i min barndom, fortæller Simon Bang.

Også andre fortællinger fra krigens tid har fæstet sig i hans hukommelse. Naboen i barndommens Fensmark var tegneren og teatermanden Henning Nielsen. Han havde som ung siddet som tyskernes fange i Vestre Fængsel og var blevet banket og slået. Papirerne på ham blev opbevaret i det tyske hovedkvarter, Shell­huset i København, hvor tyskerne havde indsamlet mere og mere viden om den danske modstandsbevægelse. Denne betød, at de var ved at optrevle både ledelsen og de menige modstandsfolk. Det var ved at blive meget katastrofalt for kampen mod tyskerne.

- Jeg kendte til historien om den katastrofale fejlbombning af skolen i en meget tidlig alder, og da jeg som voksen møder instruktøren Martin Sundstrøm, fortæller han, at han også har gået på den samme skole som min mor, men altså engang i 1980erne. Vi beslutter så, at vi vil undersøge, hvordan det angreb i virkeligheden skete. Vi vidste, der fandtes nogle få bøger om det, et par tv-udsendelser, men ikke en samlet, korrekt fortælling om hvad der skete den dag, forklarer Simon Bang.

Martin Sundstrøm og Simon Bang havde hørt mange rygter og myter om det angreb, og det skulle vise sig, at mange af disse slet ikke passede. Så de besluttede at lave en dokumentarfilm om netop den dag, den 21. marts 1945, for at gøre rede for hvad der skete.

- Det viste sig sig, at de piloter der fløj de engelske bombejagerfly var døde. Også dem som sad som fanger i Gestapos hovedkvarter i Shellhuset. Der var dog stadig nogle overlevende børn fra Den Franske Skole.

Men heldet er pludselig med dem, da de finder ud af, at én meget vigtig person, Chefnavigatøren Edward Sismore stadig levede i England.

- Ham ringede vi op og spurgte, om vi måtte komme over for at filme ham til vores dokumentarfilm. Det måtte vi, og på den måde fik vi en den mest vigtige person til at fortælle om angrebet, siger Simon Bang.

Det var nemlig også sådan, at Sismore ud over at være pilot og chefnavigatør, også deltog i selve planlægningen af togtet mod det tyske hovedkvarter i København.

Angrebet blev omhyggeligt planlagt ved hjælp af spionfotos og modeller af København, så man kunne genkende byen ved indflyvningen.

Da angrebet er overstået, er både Shellhuset og Den Franske Skole helt udbombet. Ud over de mange døde på skolen er ca. 60-75 tyskere og fanger døde i Shellhuset. Englænderne mistede fem fly og ni piloter.

De indspærrede fanger på loftet i Shellhuset, fungerede som bombeskjold. Mirakuløst og mod forventning overlevede 18 af dem.

Filmen som Martin Sundstrøm og Simon Bang skabte for deres egne midler, blev stort set lavet i Simons lejlighed på Østerbro i København.

Filmen blev ikke støttet af de fonde som den søgte midler fra, men alligevel blev det næsten en klassiker fra starten, da de to-tre års research som Martin og Simon havde gennemført, med tre kilder på hver historie og emne, blev så gennemført, at den fik meget positiv kritik, da den første gang blev vist på DR K.

De 13 genudsendelser og de mange visninger er meget usædvanligt for en dokumentarfilm.

Filmen vises p.t. ikke på tv men kan erhverves på dvd ved kontakt til Simon Bang.

arrow Filmen om det fatale bombardement
13. november 2017 kl. 13:43 Opdateret: kl. 11:29

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk