29. juli 2021
Skovfoged Troels Karlog ved Apholm på bro midt i Havelse Å. Grænsen mellem Halsnæs og Frederikssund går midt i åen.
Skovfoged Troels Karlog ved Apholm på bro midt i Havelse Å. Grænsen mellem Halsnæs og Frederikssund går midt i åen.
Foto: Hanne Guldberg Mikkelsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vilde dyr og lodsejere berøres

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vilde dyr og lodsejere berøres
Opdateret 08. juni 2010 kl. 12:42
Halsnæs - 02. juni 2010 kl. 06:00
Af Hanne Guldberg Mikkelsen
Halsnæs:Gøgen kukker til den helt store guldmedalje og hejren flapper på tunge vinger henover jorden. Under sig har hejren et udstrakt landskab af å, duftende gule rapsmarker og spirende hvede.

Men måske ikke så længe endnu. Hejren skal måske til at vænne sig til at landskabet vil forandre sig på et 90 hektar stort område ved Apholm i den allersydligste del af Halsnæs Kommune. Området skal tages ud af drift og erstattes med enge:

Rapsmarkerne vil forsvinde og hveden drage til andre græsgange. De dyrkede arealer vil afløses af vidtstrakte enge, som af og til vil blive totalt oversvømmede. På engene vil i de mindre våde tider måske græsse kvæg, men eller vil den naturlige natur med vildt og harer og padder og bier og alskens fugle brede sig.

Sammen med to andre kommuner er Halsnæs Kommune på vej ind i et større projekt, der handler om at reducere landbrugets udledning af kvælstof i Roskilde Fjord med 23 ton årligt - ud af i alt 1200. Roskilde Fjord er belastet af store kvælstofudledninger, der om sommeren medfører opblomstring af alger. Algerne skygger for solen, så lyset ikke når ned i vandet, og så svinder fisk og skallers mulighed for at skabe sig et liv dér.

- 23 ton lyder måske ikke af meget, men det vil batte noget, fordi det er de øverste 23 ton vi fjerner, forsikrer skovfoged Troels Karlog fra Frederikssund Kommune. Havelse Å bugter sig gennem både Halsnæs, Hillerød og Frederikssund Kommuner, og Frederikssund er udset til at være tovholder på projektet.

Cirka 32 lodsejere vil blive berørt af projektet, her af er cirka en tredjedel i Halsnæs.
De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?