11. maj 2021
Denne tyske trawler var igen i går i Gilleleje for at lande hummer fra det område af Kattegat, hvor Gillelejes egne fiskere ikke må fiske.
gallery icon

Se billedserie

Denne tyske trawler var igen i går i Gilleleje for at lande hummer fra det område af Kattegat, hvor Gillelejes egne fiskere ikke må fiske.
Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fiskeri-forbud rammer ikke udenlandske fiskere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fiskeri-forbud rammer ikke udenlandske fiskere
Opdateret 05. november 2014 kl. 12:37
Gribskov - 04. november 2014 kl. 04:00
Af Karl Erik Frederiksen

Siden 23. december 2008 har danske og svenske fiskere været udelukket fra at fiske i zone 3 i Kattegat, fordi de danske og svenske regeringer vedtog et totalt forbud mod fiskeri i et forsøg på at beskytte et af torskens yngleområder. Zonen har gennem årtier været Gilleleje-fiskernes mest benyttede fangstområde, når de er gået efter hummer.

På trods af forbuddet kan fiskere fra andre lande frit fiske der. Det benytter blandt andet tyske fiskeskippere sig af. Her om efteråret sker det dagligt, at de lander deres fangst af hummer ved fiskeauktionen i Gilleleje, oplyser auktionsmester Lasse Nordahl til Frederiksborg Amts Avis.

- Det er selvfølgelig groteske forhold, at de lokale fiskere ikke må lande hummer fra denne zone, når nu de tyske fiskere må. For fiskeauktionen er det godt, at vi får hummer hjem fra dette område. De er nemlig meget større og bedre end hummer fanget andre steder i Kattegat. I dag (mandag, red.) kom kiloprisen for hummer fra den forbudte zone op på 90 kroner, mens den højeste kilopris for hummer, der blev fanget af Gillelejes egne fiskere, kom op på 75 kroner, siger Lasse Nordahl.

- I gamle dage kunne Gillelejes fiskere nøjes med en sejltid på en halv time, når de skulle på hummerfiskeri. Nu skal de bruge omkring tre timer for at sejle til et sted i Kattegat, hvor hummeren er meget mindre, siger auktionsmesteren.

I sommer 2010 blev der rejst straffesager mod 10 skippere, som havde trodset forbuddet. Fem nåede at få deres dom i byretten i Helsingør. Resten blev stillet i bero, fordi de første domme blev anket til landsretten af både forsvarer og anklagemyndigheden. Forsvareren Morten Ramsdal argumenterede i sin anke for en frifindelse, fordi forbuddet efter hans mening er i strid med EU-lovgivningen. De danske og svenske regeringer har ikke har kompetence til at lovgive uden for egen 12 mil-zone, mener han i følge Fredersiksborg Amts Avis.

Siden 2012 har et juridisk specialudvalg bestående af jurister fra justits- og fødevareministerierne vurderet, om forbuddet er i strid med EU's regler. Udvalget har nu konkluderet, at forbuddet ikke er i strid med EU, hvorefter landsretten har genoptaget behandlingen af ankesagerne.

Forsvareren Morten Rosendahl vil fortsat argumentere for en frifindelse eller en udsættelse, indtil EU-domstolen har vurderet, om konklusionerne i afgørelsen i Juridisk Specialudvalg er gyldig, skriver Frreederiksborg Amts Avis i tirsdagsudgaven, hvor der kan læses mere om sagerne.

Selvom Danmark har skrottet vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, arbejdes der på en model, så man frivilligt kan vælge dem. Kunne du finde på det?