17. november 2019
Hvis det lykkes for arkæologerne at datere fundet af et borganlæg ved Lellinge til vikingetiden, kan det ændre forståelsen af Køges tidlige historie.
gallery icon

Se billedserie

Hvis det lykkes for arkæologerne at datere fundet af et borganlæg ved Lellinge til vikingetiden, kan det ændre forståelsen af Køges tidlige historie.
Foto: Elmer Madsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vikingeborg kan ændre datering af Køge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vikingeborg kan ændre datering af Køge
Opdateret 06. september 2014 kl. 13:11
Køge - 05. september 2014 kl. 13:52
Af Katrine Wied
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Fundet af Vallø Borgring kan rykke dateringen af Køge længere tilbage i historien. Det skriver DAGBLADET Køge.

Lykkes det for arkæologerne at datere borgen til vikingetiden, er det et vidnesbyrd om, at Køge har været udskibningssted flere århundreder tidligere, end man hidtil har vidst.

- Tidligere har vi ikke kunne komme længere tilbage end 1300. Vi har mundtlige sagn fra 1100 tallet, så det vil være meget spændende at komme endnu længere tilbage, siger museumsinspektør fra Danmarks Borgcenter, Nanna Holm.

- Der findes en saga om Harald Hildetand og hans død. Han var leder af Skjoldungeslægten, der er kendt fra Lejre. Der står, at de sejler ud fra Køge og i krig. Alt efter hvornår den saga er nedskrevet, om det er før eller efter, at Køge by er etableret som købstad, gør det området rigtig interessant for, om det er nævnt som udskibningshavn i det Køge man kender, eller om der har været noget, der hedder Køge tidligere end det, vi kender fra middelalderen, fortæller Nanna Holm.

- Under alle omstændigheder vidner det om Køge som udskibningssted. Dermed var det ikke en ny opfindelse, da kongen etablerede sin købstad i Køge. Det var et godt kendt sted at sejle ud fra, siger hun.

Og placeringen af Vallø Borgring og Køge har været meget velegnet til at nå attraktive steder for vikingerne.

arrow Læs også: Vikingeborg fundet ved Køge

- Det har været et perfekt sted til at kontrollere al trafik. Dengang har det ligget på hovedfærdselsåren. Køge ligger strategisk godt til at nå Skåne og Østersøen. I og med at Køge Å har været sejlbar i vikingetiden, ligger vi her ikke ret langt fra Roskilde. Så i stedet for at sejle ud fra Roskilde Fjord, som er meget besværligt, fordi man skal hele vejen rundt om Sjælland, har man med få timers ridt kunne komme hertil, forklarer Nanna Holm.

Hun fortæller videre, at man har testet, hvor lang tid det ville tage at sejle til den sydlige spids af Skåne, hvor sildemarkededet var i middelalderen.

- Det tog seks timer ved vestenvind. Hvis man skulle sejle hele vejen ud af Roskilde Fjord, ville det tage flere dage, påpeger Nanna Holm.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk