15. juni 2021
Vikingelauget startede med at bade fre en bro på stranden ved Sydmolen i begyndelsen af 1970'erne. Og der var allerede dengang problemer med for lidt vand og for megen tanglugt. Siden er badebroen flyttet to gange.
gallery icon

Se billedserie

Vikingelauget startede med at bade fre en bro på stranden ved Sydmolen i begyndelsen af 1970'erne. Og der var allerede dengang problemer med for lidt vand og for megen tanglugt. Siden er badebroen flyttet to gange.
Foto: Anne-Sophie Rubæk Hansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Viking efter Verdenskrig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Viking efter Verdenskrig
Hørsholm - 01. august 2014 kl. 08:35
Af Lars Sandager Ramlow

For 40 år siden var Jørgen »Sølvræv« Kieler med til at stifte Hørsholm-Rungsted Vikingelaug. Men historien begynder endnu tidligere. Det har laugets nuværende høvding, Erling Madsen, blandt andet beskrevet i det 48 sider flotte jubilæumsskrift, der er sendt ud til medlemmerne, og som Frederiksborg Amts Avis fredag kan gengive bider fra:

- Vi skal tilbage til 1938, hvor Jørgen Kieler opholdt sig et halvt år i Cambridge i England, hvor han blandt andre mødte den medicinstuderende Frank Glassow. Han var dansk jøde med ukrainsk baggrund. 2. Verdenskrig skilte dem ad, men med den fælles skæbne, at de begge kæmpede mod nazismen. Jørgen som frihedskæmper og siden koncentrationslejrfange i Tyskland, Frank i den britiske hær som deltager i blandt andet invasionen under Montgomery. Han arbejdede som kirurg med de allierede soldater, som blev såret.

arrow Læs også: Koldt kick giver lykkefølelse

De allierede rykkede ind i Nordtyskland efter invasionen over Den Engelske Kanal. Da kaptajn Frank Glassow befandt sig et sted i Nordtyskland, beordrede han en jeep kørt frem og bad chaufføren om at blive kørt til Horsens.

»Hvor er det?«, spurgte chaufføren undrende.

»Bare køre lige ud« lød svaret.

- Jeg sad hjemme sammen med min familie i Horsens en dag i 1945, da det ringede på døren - og uden for stod Frank Glassow. Efter syv års adskillelse - dét tager jeg som udtryk for trofast venskab, fortæller Jørgen Kieler i vikingelaugets jubilæumsskrift.

Her står videre, hvordan de to kammeraters kontakt blev bevaret, og hvordan Jørgen Kieler senere besøgte familien Glassow i Canada. Her endte de to mænd ved en stor sø:

- Så badede vi - og jeg opdagede, at der var is på. Så blev jeg vinterbader. Så for mit vedkommende var det et uheld, forklarer vikingen, der fortsatte med at bade, da han kom retur til Rungsted:

- Vi var nogle stykker, der begyndte at svømme dernede. Vi kendte ikke hinanden, men mødtes tilfældigt, fordi vi var lige tossede med at gå i vandet fra åben strand, erindrer han.

Disse tossede mennesker fandt hurtigt sammen, og stiftede Hørsholm-Rungsted Vikingelaug. Det var den 1. august 1974.

Jørgen Kieler har tidligere sagt, at vinterbadningen og den gode, muntre stemning har været medvirkende til at han har levet så længe. Den 23. august kan han selv fejre sin 95 års fødselsdag.

Læs hele artiklen i Frederiksborg Amts Avis fredag

arrow Vinterbadning er et hit
01. august 2014 kl. 12:02 Opdateret: kl. 16:13
arrow Her kan du blive Undermåler-assistent-aspirant
01. august 2014 kl. 10:11 Opdateret: kl. 15:48
arrow 40 års iskold vandgang
01. august 2014 kl. 05:07 Opdateret: kl. 16:07
Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?