11. maj 2021
Fysioterapeuten Karin styrer den avancerede gangrobot.
gallery icon

Se billedserie

Fysioterapeuten Karin styrer den avancerede gangrobot.
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sejt gået

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sejt gået

Glostrup Hospital har landets mest avancerede »gang-robot« der sørger for intensiv genoptræning af patienter med traumatisk hjerneskade.

Opdateret 09. juli 2014 kl. 09:54
Vestegnen - 09. juli 2014 kl. 09:47
Af Peter Erlitz

»Lidt mere venstre ben. Sådan. Sejt gået. Godt gået.«

Fysioterapeuterne Julie og Karin motiverer Kristian til at lægge alle sine kræfter i, mens han tramper afsted på løbebåndet. Og foruden at levere det fysiske arbejde, er han fuldt fokuseret på computerskærmen, der fortæller ham at han går i den rigtige retning.

Den 39-årige Kristian Boserup befinder sig på Glostrup Hospitals højt specialiserede afdeling for genoptræning efter traumatisk hjerneskade. Han står i Danmarks mest avancerede gangrobot, som ligner en mellemting mellem en science fiction film og et løbebånd i fitnesscentret.

Store fremskridt

Kristian er i robotten blevet udstyret med sele på kroppen og med skinner på benene. Fysioterapeuterne kan justere løbebåndets hastighed, og de kan også justere belastningen i benene ved at hæve eller sænke selen på kroppen. Skinnerne på benene, der har indbyggede sensorer, kan dels hjælpe Kristian med at gå, dels levere en masse data om hvordan Kristians muskler og ben arbejder.

Der kommer også data til computerskærmen, hvor Kristian kan se sig selv gå rundt i et virtuelt naturmiljø. Fysioterapeuterne sørger for, at han hele tiden får nye udfordringer, der skal stimulere genoptræningen. Fx ved at Kristian skal ændre retning eller ramme et bestemt punkt.

Siden Kristian kom til afdelingen, har han gjort store fremskridt, og han kan nu gå mere end én kilometer. Motivation og vilje lyser ud af ham, også når det bliver rigtig svært. Han vil bare det her...

Og da fysioterapeuterne siger stop for denne gang, er hans bemærkning:

»Så er der ikke mere på de batterier.«

Nyt center i Glostrup

Afdelingen for traumatisk hjerneskade hører til Glostrup Hospital. Lige nu har afdelingen dog lokaler på Hvidovre Hospital, men når det nye, store neurorehabiliteringscenter i 2018 står klar på Glostrup Hospital, så flytter den højt specialiserede afdeling til Glostrup og indgår i et nyt center, der vil betyde et unikt fagligt miljø for genoptræning og optimale rammer for patienter og pårørende.

Kristian Boserup er én ud af de ca. 25 patienter, som det seneste år har haft gavn af landets mest avancerede gangrobot, som koster godt to millioner kroner.

Afdelingen har 22 sengepladser, og patienterne er der i gennemsnit ca. tre måneder.

Afdelingen tager sig af genoptræning af patienter, som har fået en traumatisk hjerneskade med lammelser. Det kan være i forbindelse med en trafikulykke, fald på cykel, eller fordi de har fået en genstand i hovedet. En mindre del af patienterne er til genoptræning efter en blodprop i hjernen.

Kilometer i benene

»Det er meget vigtigt, at patienterne starter genoptræningen så hurtigt som muligt, for at få gang i nervesystem og muskler. Her er gangrobotten et rigtig godt hjælpemiddel. Selv om patienterne har en sløret bevidsthed, kan de komme i gang med genoptræningen. De kan så at sige komme direkte fra intensivafdelingen til os - og hurtigt få nogle kilometer i benene,« forklarer ledende terapeut Hanne Munk.

»Ofte kan patienterne ikke stå eller gå ved egen hjælp. I gangrobotten har vi mulighed for at holde patienterne oprejst, og dermed starte genoptræningen på et meget tidligt tidspunkt. Vi har eksempler på, at patienterne oplever, at muskler og nerver nærmest vækkes efter en traumatisk hjerneskade,« tilføjer Hanne Munk.

Så hvor patienterne tidligere »kun« kunne gå 20 meter på gangen, støttet af personale, så kan de nu gå mange meter i gangrobotten.

Kræver højt uddannet personale

Selv om den avancerede gangrobot har betydet et kæmpe løft i genoptræningen, så kan den på ingen måde stå alene.

»Træningen i gang-robotten er en mulighed, der er lagt på toppen af alle de øvrige elementer i genoptræningen. Det er ikke nok bare at placere patienterne i gangrobotten og så lade dem træne,« understreger udviklingsfysioterapeut Christian Riberholt.

Det kræver højt uddannet personale at styre gangrobotten i forbindelse med træningen, så effekten bliver optimal. Der er altid to fysioterapeuter med, når der trænes i gangrobotten, også for at kunne give patienterne den rigtige vejledning og motivation.

»Fordelen med gangrobotten er, foruden det er en meget intensiv og effektfuld træning, at vi får meget detaljerede data om patientens tilstand. Det betyder, at vi meget målrettet kan sætte ind med fx specielt tilpasset gangtræning efterfølgende,« tilføjer Christian Riberholt.

Både Hanne Munk og Christian Riberholt understreger i øvrigt, at gangrobotten ikke er velegnet for alle patienter med behov for genoptræning. Gangrobotten er fantastisk i en række komplicerede genoptræningsforløb, men er patienterne »selvhjulpne« i forbindelse med genoptræningen, så er gangrobotten overflødig.

En hverdag med familien

Kristian Boserup har indtil videre haft 15 ture i gangrobotten - og det har hjulpet ham til at gøre store fremskridt.

Der blev vendt op og ned på 39-årige Kristians liv en lørdag formiddag i februar, hvor han var hjemme sammen med familien. Han blev uklar og mærkede en trykken for hovedet. Hans kone så hurtigt, at det var helt galt, og i ambulance blev Kristian kørt til Rigshospitalet.

Det viste sig at være en blodprop i hjernen, og Kristian blev opereret og lå efterfølgende ti dage i koma.

Blodproppen har betydet, at han har svært ved at være opmærksom på sin venstre side. Kristian har ligget på afdelingen for traumatisk hjerneskade i godt tre og en halv måned, og han er rigtig meget motiveret for genoptræning.

»Jeg tager alle de tilbud jeg kan få,« som han udtrykker det.

»Gangrobotten giver mig styrke i benet, og den fortæller min hjerne, at jeg har en gangfunktion. Jeg synes det går rigtig godt, og at det går fremad. Men det er vigtigt at gøre sig klart, at robotten ikke kan stå alene, jeg får også masser af anden træning,« siger Kristian, som roser afdelingen for at være højt professionel og støttende.

Hvor længe han skal være der, ved han endnu ikke. Målet er dog klart:

»Målet er helt klart, at jeg igen kan komme hjem og have en dagligdag sammen med min kone og mine børn.«

Selvom Danmark har skrottet vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, arbejdes der på en model, så man frivilligt kan vælge dem. Kunne du finde på det?