18. juli 2019
Undergrunden kan give ny energi til fjernvarmen, som i kommunen vil have brug for øget kapacitet, hvis fjernvarmeforsyningen bliver udvidet i Kvistgård og Espergærde.
Undergrunden kan give ny energi til fjernvarmen, som i kommunen vil have brug for øget kapacitet, hvis fjernvarmeforsyningen bliver udvidet i Kvistgård og Espergærde.
Foto: Arkivfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lovende udsigter for geotermisk varme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lovende udsigter for geotermisk varme
Opdateret 09. juli 2014 kl. 10:28
Helsingør - 09. juli 2014 kl. 04:10
Af Andreas Norrie
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Foreløbige undersøgelser viser, at forekomsten af varmt vand i undergrunden i Helsingør beregnet på gertermisk varme, er større end forventet. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Muligheden for, at det kommunalt ejede Forsyning Helsingør A/s kan hente miljøvenlig og økonomisk fordelagtig varme op af kommunens undergrund ser mere end lovende ud. Tilgengæld er selskabet nu under et tidspres i forhold til undersøgelser og prøveboringer, da selskabets koncession på gertermisk indvinding udløber i 2017. Det fremgår af det seneste referat fra Forsyning Helsingørs bestyrelse.

arrow Læs også: Javel fru borgmester - men tøv lige lidt

Forsyning Helsingør fik tilbage i sommeren 2012 af Energistyrelsen koncession på at søge efter varmt vand, som kan bruges i fjernvarmen i jorden under Helsingør Kommune, som ligger i en del af landet, hvor det er antagelsen, at der er de bedste muligheder for at udnytte forekomsten af varmt vand i omkring 2500 meters dybde.

Forsyningsselskabet angiver selv årsagen til, der er gået så forholdsvis lang tid med de meget indledende undersøgelser med, at det var nødvendigt også at inddrage data om geologien i Helsingborg ,for at få et fyldestgørende billede af undergrunden. Det skyldtes, at den nærmeste boring er foretaget i Karlebo, som ligger bag en forkastning. Imidlertid er de foreløbige undersøgelser positive, fremgår det af en analyse af blandt andet de svenske data. Faktisk er de varme vandressourcer større end skønnet af GEUS, som er De Nationale geologiske undersøgelser for Danmark og Grønland.

Forsyning Helsingørs rådgivere, der er GEUS og Dansk Fjernvarmes Geotermiselskab, vurderer nu, at der med et middelresultat de første år vil kunne udvindes 14,62 MW-varme, som ved et dårligt udfald vil være på 10,62 MW. Sammenligner man med det nye flisværk, så er det på 70 til 75 MW.

På bestyrelsesmødet fik direktionen fuld opbakning fra bestyrelsen, der har tidligere borgmester Per Tærsbøl(K) som formand, til en indstilling om, at der enten på budgettet for 2015 eller 2016. Derudover fik direktionen også opbakning til at indgå i forhandlinger med Energistyrelsen om at forlænge koncessionsperioden, fremgår det af referatet.

Sidste år valgte Forsyning Helsingørs tidligere varmechef Steffen Agger i øvrigt at gå ud med en offentlig kritik af, at arbejdet med den geotermiske var gået mere eller stå, mens man tilsyneladende brugte kræfterne på planerne om det kommende nye træflisfyrede kraftværk på Rørtang.

arrow Om at ryste på hånden
27. november 2013 kl. 09:54 Opdateret: kl. 15:03
arrow Er der guld under Helsingør ?
13. november 2013 kl. 11:52 Opdateret: kl. 15:04
arrow Guldet under Helsingør
11. november 2013 kl. 17:52 Opdateret: kl. 15:04

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede