25. oktober 2021
Politik kan stadig engagere - også på en aften med strålende sol.
gallery icon

Se billedserie

Politik kan stadig engagere - også på en aften med strålende sol.
Foto: Mik
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Se foto: Oprørte borgere strømmede til møde om udlicitering af plejehjem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Se foto: Oprørte borgere strømmede til møde om udlicitering af plejehjem
Opdateret 22. maj 2014 kl. 13:47
Helsingør - 21. maj 2014 kl. 09:58
Af Andreas Norrie

Helsingør: Omkring 100 borgere - heraf mange ansat på plejehjemmene - mødte i går op til borgermøde i Toldkammeret om planerne om at udlicitere plejehjemmet Grønnehaven. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

De pludselige planer om at udlicitere plejehjemmet Grønnehaven, der blandt andet huser et demensafsnit, til private leverandører er at dømme efter fremmødet i går aftes på Toldkammeret en sag, som engagerer kommunens borgere. For omkring 100 borgere mødte nemlig op til et debatmøde indkaldt med kort varsel af Socialdemokraterne, Enhedslisten, Lokaldemokraterne, SF og fagforeningen FOA i Nordsjælland.

Og det var tydeligt, at det var borgere, som var alt andet end trygge ved planerne, når det kommer til konsekvenserne for de svageste ældre og de ansattes arbejdsforhold.

- Jeg arbejder på Grønnehaven, og jeg er meget bekymret for, at vi vil komme til at se flere magtanvendelser mod de ældre. Det synes jeg ikke, at vi gør i dag. Men stiger arbejdspresset, så frygter jeg, at det er noget vi kommer til at opleve mere af, lød det fra en kvindelig ansat. Hun var ligesom en stor gruppe ansatte fra samme plejehjem mødt op til mødet.

- Hvis det bare er ineffektivitet hos kommunen, der er skyld i, at private skulle være 2,1 millioner kroner billigere. Så er der nogen, som ikke har passet deres job. Men den virkelige forklaring er selvfølgelig, at man vil presse og spare på de ansatte. Og man sparer selvfølgelig også på kvaliteten. Det ved jeg privat fra dem jeg kender, som arbejder i den privatiserede ældrepleje i Gribskov Kommune, lød det fra Anje Holmstad, som understregede, at hun ikke udtalte sig i sin egenskab af formand for Ældrerådet.

arrow Læs også: Plejehjems-udlicitering blev stoppet med få ord
Tilhængere blev væk

Til stede ved debatmødets panel var Socialdemokraternes byrådsmedlemmer Henrik Møller og Duygu A. Ngotho, SF's byrådsmedlem Bente Borg Donkin, Enhedslistens byrådsmedlem Allan Berg Mortensen, Per Ehlersen fra Lokaldemokraterne og formand for FOA Nordsjælland Lene Lindberg. Selv om alle Byrådets partier var blevet indbudt, så var det kun Venstres byrådsmedlem Mette Lene Jensen, der var mødt op fra det borgerlige flertals side. Allan Berg Mortensen understregede dog, at mødet var indkaldt med kort varsel, og man ikke skulle tage det som manglende vilje til at debattere.

Mette Lene Jensen understregede i sit indlæg og i debatten, at spørgsmålet om udlicitering grundlæggende handlede om at anvende de knappe ressourcer bedst muligt og få flere penge til kerneopgaver. Hun understregede også, at en udlicitering som regel betyder, at de ansatte bliver virksomhedsoverdraget.

- Det er jo sådan, at det er os som politikere, der udformer betingelserne, understregede hun.

Selv om man altså som politiker selv kan udforme udbuddet, som man vil, så er det svært at løbe fra, at en udlicitering får betydning for de ansatte.

- Jeg har intet principielt imod, at man kan tjene penge på velfærdsydelser. Men jeg synes vi skal være ærlige og se på, hvad der er baggrunden for besparelsen i potentialeafklaring. Og her står det klart, at det er overenskomster, de ansattes løn, samt arbejdstakten, der er de ansattes arbejdstempo, som skal være med til at give besparelsen, sagde Bente Borg Donkin fra SF.

arrow DF trækker i nødbremsen og standser udlicitering af plejehjem
20. februar 2015 kl. 19:30 Opdateret: kl. 10:56
arrow Afsløring: Konsulent fik 1500 kroner i timen
20. februar 2015 kl. 04:00 Opdateret: kl. 10:55
arrow Protesterer mod udbud af plejehjem
10. februar 2015 kl. 07:30 Opdateret: kl. 12:59
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?