11. maj 2021
Et kursusforløb, der starter allerede i graviditeten og fortsætter til barnet er halvandet år, kan reducere sociale problemer, viser erfaringer.
Et kursusforløb, der starter allerede i graviditeten og fortsætter til barnet er halvandet år, kan reducere sociale problemer, viser erfaringer.
Foto: Charlotte Koefoed
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Forældrekurser mod tvangsfjernelser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forældrekurser mod tvangsfjernelser
Hillerød - 08. april 2014 kl. 07:00
Af Janne Mulvad

Hillerød: Færre skilsmisser. Færre kriminelle unge. Mindre vold i familien. Og færre tvangsfjernede børn.

Det vil være resultatet, hvis Hillerød Kommune begynder at sende førstegangsfødende par på kursus. Fra 26. graviditetsuge og indtil barnet er halvandet år, skal de mødes med andre par i et kursusforløb, der skal gøre dem klar til rollen som forældre.

Det er Nanna Kjær fra Fælleslisten, der sidste år foreslog at Hillerød Kommune begynder at bruge den såkaldte Leksandmodel, som programmet kaldes, efter den svenske by Leksand, der har brugt det i 18 år.

- De har nogle helt fantastiske resultater i forhold til at undgå anbringelser, men også skilsmisser, og at børn bliver kriminelle. Det er faldet drastisk. Så der er evidens for, at det her er noget der virker, siger Nanna Kjær.

- Der er meget økonomi i det her. Hvis man bare undgår en anbringelse er pengene tjent hjem. En anbringelse koster mellem 500.000 og 1.000.000 kroner om året. Og nogle er endnu dyrere, siger Nanna Kjær.

I alt regner man med at cirka 144 familier vil deltage om året. Der er cirka 200 førstegangsfødende om året, men det vil formentligt ikke være alle, der vil deltage. Det vil koste cirka en million kroner om året at gennemføre forældreuddannelsen, fremgår det af notatet.

- Ser man på resultaterne af, hvad man kan få ud af det her, så er det en billig måde at gøre meget - man får meget forebyggelse for lidt penge, siger Nanna Kjær.

Forslaget om at indføre Leksandmodellen i Hillerød har netop været behandlet i tre fagudvalg under byrådet, og vil indgå som en del af budgetforhandlingerne for budget 2015. Vedtages det, kan de første familier kommer på kursus i januar 2015.

Selvom Danmark har skrottet vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, arbejdes der på en model, så man frivilligt kan vælge dem. Kunne du finde på det?