15. juni 2021
Antallet af registrerede deltidsstuderende er mere end fordoblet på RUC fra 2012 til 2013.
Antallet af registrerede deltidsstuderende er mere end fordoblet på RUC fra 2012 til 2013.
Foto: Mikael Borre/Arkiv
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Flere studerer på »deltid«

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Flere studerer på »deltid«
Opdateret 06. marts 2014 kl. 19:23
Sjælland - 06. marts 2014 kl. 14:28
Af Tomas Revsbech

Sjælland: PÅ bare et år er antallet af registrerede deltidsstuderende på Roskilde Universitet (RUC) mere end fordoblet. Det viser nye tal fra Danske Universiteter, skriver DAGBLADET og Nordvestnyt. Gennem de senere år har antallet af registrerede årselever på universitetets Åben- og Deltidsuddannelse ligget på 240 om året. Sidste år var det tal imidlertid vokset til 451. I 2012 var det nede på 215.

Ifølge RUC er der en dærlig forklaring bag væksten. De mange deltidsstuderende er nemlig professionsbachelorer som sygeplejersker, pædagoger, lærere, ergoterapeuter og fysioterapeuter, der har villet videre- og efter-uddanne sig, og som derfor har taget nogle indslusningskurser, for at kunne begynde at tage en master- eller kandidatgrad i eksempelvis sundhedsfremme eller pædagogik.

- Vi har generelt på RUC en stærk tradition for at tage professionsbachelorer ind. Tidligere har de skullet betale deres indslusningskurser selv. Men i 2012 gav staten mulighed for, at man kunne fritages for egenbetaling, når man tog de her kurser, og det er formentlig en del af forklaringen på den her vækst, forklarer Hanne Leth Andersen, prorektor på RUC.

Væksten i deltidsstuderende eller kursister vil dog formentlig falde lige så hurtigt, som den er vokset, frygter hun.

I Finansloven for 2014 besluttede et enigt folketing - på nær Enhedslisten - at stramme op på voksenuddannelsesordningen og dermed spare 138 millioner kroner om året. En stramning, der blandt andet har betydet, at folk med en professionsbachelor- eller erhvervsakademi-uddannelse ikke længere kan gøre brug af ordningen.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?