24. juni 2021
I 1957 brugte betjente hos Helsingør Politi i dybeste hemmelighed meget tid på at gennemgå alle Helsingør Skibsværfts ansatte. Oplysningerne blev videregivet til PET. Foto: Helsingorleksikon.dkEn 80 sider lang rapport fra Helsingør Politi fra 1957 indeholder detaljerede oplysninger om 321 værftsansatte. Oplysningerne havnede hos PET.
I 1957 brugte betjente hos Helsingør Politi i dybeste hemmelighed meget tid på at gennemgå alle Helsingør Skibsværfts ansatte. Oplysningerne blev videregivet til PET. Foto: Helsingorleksikon.dkEn 80 sider lang rapport fra Helsingør Politi fra 1957 indeholder detaljerede oplysninger om 321 værftsansatte. Oplysningerne havnede hos PET.
Foto: Helsingorleksikon.dk
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Over 300 registreret af PET på værft

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Over 300 registreret af PET på værft
Opdateret 29. juni 2009 kl. 21:25
Helsingør - 28. juni 2009 kl. 13:26
Af Andreas Norrie
Helsingør: Forleden kunne Frederiksborg Amts Avis på baggrund af bind 8 i PET-Kommissionens beretning fortælle, at der ved to arbejdskonflikter på Helsingør Skibsværft under den såkaldt kolde krig skete forskellige former for overvågning af ansatte og tillidsfolk. Den seneste konflikt, som optræder i beretningen, var i 1963, hvor man fra tjenestens side øjensynligt frygtede en kommunistisk styring af begivenhederne.

Imidlertid er der meget få detaljer i selve rapportens tekst om, hvordan overvågningen foregik. Der findes heller ikke oplysninger om, hvor mange ansatte som blev registreret, og hvem som indsamlede oplysningerne til efterretningstjenesten i forbindelse med arbejdskonflikterne i 1950 og 1963. Det viser sig dog, at der gemt i en fodnote i beretningen gemmer sig endnu et tilfælde af overvågning og registrering af ansatte på Helsingør Skibsværft i 1957, og faktisk indeholder fodnoten også en række oplysninger om, hvordan registreringen foregik og, hvor omfattende registreringen var. Det viser sig nemlig, at Helsingør Politi i sommeren og efteråret 1957 gennemgik samtlige ansatte med en tættekam - uden der var optræk til nogen arbejdskonflikt. Resultatet af arbejdet blev en 80 sider lang rapport med navne på 321 formodede kommunister og kommunist-sympatisører. Titlen på rapporten var: " arbejderens politiske tilhørsforhold", og blev skrevet af efterretningstjenestens kontaktperson hos Helsingør Politi.
arrow Læs også: Saddams skibe: Penge, pragt og problemer
Nøglevirksomhed i krigssituation
Baggrunden for rapporten sendt til PET var, at efterretningstjenesten i løbet af 1950erne startede en omfattende kortlægning af såkaldt "livsvigtige virksomheder" som man skulle have den fulde kontrol over i tilfælde af en sovjetisk invasion af Danmark. Konkret frygtede man sabotage fra arbejdernes side på virksomheder, hvor kommunister sad som tillidsfolk af forskellige slags.

Blandt virksomhederne, som blev kortlagt var blandt våbenfabrikker, landets havne og de store skibsværfter.
arrow Agenter og politik: Bodilsen udgiver Slutspillet
26. oktober 2013 kl. 08:00 Opdateret: kl. 22:33
arrow Ind i værftets hjerte
25. april 2013 kl. 09:50 Opdateret: kl. 10:56
arrow 16.000 har besøgt Værftsmuseet
22. september 2012 kl. 04:00 Opdateret: kl. 07:54
Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?