15. juli 2020
Arne og Kirsten Andersen har altid haft et godt salg. God kvalitet sælger.
gallery icon

Se billedserie

Arne og Kirsten Andersen har altid haft et godt salg. God kvalitet sælger.
Foto: Lise Jørgensen.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lammefjordseventyr og Geoparkguld

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lammefjordseventyr og Geoparkguld

I anledning af projektværkstedet »Fødevarer i Geopark Odsherred« har Lokalværket været i marken for at møde lokale fødevareproducenter. I denne artikel er besøget gået til Fjordgaardens Gårdbutik ved Hørve.

Ugeavis Odsherred - 16. januar 2014 kl. 08:56
Af Lise Jørgensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hørve: Det er som at træde ind i en anden tid, når man besøger Fjordgaardens Gårdbutik på Fjordvej ved Hørve. Rummet er dunkelt, alle grønsager er dekorativt arrangeret i kurve og flettede bakker. På væggene hænger gamle landbrugsredskaber. Smukt er det på sin helt egen rustikke og enkle måde. Og varerne der udstilles i butikken er overraskende mange på den her tid af året.

Jeg er igen på opdagelse i Geoparken i forbindelse med det projektværksted Lokalværket holder den 29. januar i Aksen i Asnæs, hvor der er fokus på lokale fødevarer i Odsherred. Formålet med turene på landevejen er at finde gårdbutikker og mindre fødevareproducenter, og se hvad der egentligt gemmer sig af gode råvarer og entusiasme ude i vores smukke Geopark. Jeg har efterhånden købt mig fattig i alle de 'smagsprøver' jeg har ladet mig friste til at investere i på mine ture. Det har ført mange dejlige oplevelser med sig, og grønsagerne fra Fjordgaarden er ingen undtagelse: Lækre, sprøde og søde gulerødder der smager, som havde man lige trukket dem op af jorden. Fine aspargeskartofler, knitrende frisk grønkål - og jeg kunne blive ved. Men det gør jeg ikke, for jeg vil hellere give ordet til Fjordgaardens ejere - Arne Andersen og hans kone Kirsten - som venligt tager imod mig en grå decembermorgen kort før jul. Eller det vil sige: Det er kun Kirsten der tager imod, for Arne har lige en kunde. Og det får han med jævne mellemrum under vores samtale om lokalefødevarer og muligheder, for det viser sig, at der er bud efter Fjordgaardens grønsager. Og det er der ikke noget at sige til, for det er jo en gammel nyhed på alder med Lammefjorden, at god kvalitet sælger!

Lammefjordseventyret

Fjordgaarden er fra slutningen af 1800-tallet og Arnes fødehjem.

- Man fandt ud af, at jordbunden på den gamle badestrand herude var nogenlunde fast, så her kunne min oldefar bygge. Den gang var der en stor produktion af asparges. Det der før havde været sandrevler passede lige til aspargesdyrkning. Jeg er blevet inviteret ind i Kirsten og Arnes hyggelige køkken. Der er kaffe på kanden, og stolthed og fortælleglæde at spore i Arnes stemme, mens han generøst deler ud af Lammefjordens fascinerende historie.

- Her var jo ellers ikke særlig sundt at bo til at begynde med, det var vådt og fugtigt og tosset indtil 1940'erne, hvor man pumpede den sidste sø ud. I 1943 havde man tørlagt Lammefjorden fuldstændigt, og det var først herefter at eventyret med produktion af grønsager sådan rigtigt tog fart, fortæller Arne videre.

- Og i 50'erne begyndte det så virkelig at gå stærkt med gulerødder og løg. Der begyndte man at finde ud af, at jorden virkelig var god. Jordkvaliteten var den gang - og er stadig - i særklasse på grund af alle mineralerne og næringsstofferne, husk på at området har ligget i vand i 7000 år.

Her bliver Arnes fortælling om Lammefjordsforholdene, der danner grundlag for dens prisbelønnede ry, afbrudt. Der er igen bud efter Fjordgaardens varer: En gårdbutik i Sorø er kommet for at hente 250 kg. kartofler.

Gårdbutikken

Det tager lidt tid før Arne kommer tilbage, men det gør ikke noget, for Kirsten tager over og fortæller videre - lige så levende og varmt som sin mand - om Lammefjordseventyret, og hvordan Fjordgaarden fik sin butik.

- Først havde vi stalddørssalg. Alle mulige kom forbi, vi har altid haft mange kunder, selv politiet kom før i tiden, når de var på patrulje. Så kom de ind og skulle have gulerødder med hjem. Så på et tidspunkt begyndte vi at sætte en bod op om efteråret, når grønsagerne var klare. Men der blev desværre stjålet rigtig meget den gang. Sådan en bod fungerer jo ellers med selvbetjening, og bygger på gensidig tillid, så det var noget frustrerende.

Frustrationerne tog til, og da nogle af Kirstens meget specielle og sjældne liljer blev stjålet, var det nok.

- Efter det besluttede vi, at hvis vi skulle blive ved med at sælge, så skulle det ind. Så var der da en chance for, at de ikke løb med det hele.

Og det var en klog beslutningen. Tyverierne blev meget mindre, og placeringen af butikken, der ligger helt ud til vejen, viste sig at være en god ide.

- Så kan man hurtigt køre forbi og handle uden, at man behøver at komme helt ind i gården, hvor det er mere privat. Det tror jeg passer mange rigtig godt.

Og det er der noget der tyder på. Fjordgaarden har aldrig gjort reklame for sig selv, men har alligevel altid haft et godt salg. Et salg der er stigende hvert år.

Geoparkguld

Og hvad er det så der gør Arne og Kirstens gårdbutik så populær, spørger den opdagelsesrejsende i lokale fødevarer Arne om, da kunden fra Sorø har fået sine kartofler.

- Lammefjordsforholdene, svarer Arne uden betænkning. - Og vi kunne sagtens afsætte mere, hvis vi ville. Kunderne er der. Vi er jo lidt på retræte, men vi har en lille drøm om, at det måske kunne køres videre, hvis der er nogen der har lyst og mod på det. Unge mennesker, der har lyst til at bruge tiden på en gårdbutik. Hvis man har et sådan drive, så er der helt bestemt nogle muligheder der. Man kunne bygge noget mere op, og også sælge mere til andre gårdbutikker. Og salget bliver nok ikke mindre, nu hvor det hele skal være Geopark.

Og netop i Geopark regi kan Arne se muligheder.

- Der har været talt om mange ting før, som man kunne gøre, for eksempel at lave et farmers marked, der kunne være et udstillingsvindue for alle de ting vi har. Det er en god ide. Men det skal være centralt, det skal være i sommerlandet, hvor gæsterne er, og køber ind.

En anden ting der har været snakket om både i FIO og fødevareklyngen under erhvervsrådet, er, at man kunne lave en demonstrationsmark, så folk kan komme ud og se, hvordan grønsagerne bliver produceret.

- Hvis man kunne få hjælp til at lave sådan en - for det koster - men hvis man kunne det, så ville jeg da godt gå der og fortælle lidt, så folk kunne få en oplevelse. Børn elsker jo at prøve at komme ud i marken og hive deres egne gulerødder op og tage dem med hjem og spise.

Men det allervigtigste er ifølge Arne, at dem der bor i Odsherred forstår, hvad alt det med Geoparken kommer til at gå ud på.

- Ellers kommer der ikke til at ske noget. Jeg vil faktisk vove at påstå, at det er hovedmålet i første omgang. Ellers ved man ikke, hvad man skal tro. Det første indtryk mange fik herude på Lammefjorden, da der begyndte at være tale om Geoparken, det var, at man ville sætte Lammefjorden under vand igen. Eller at det hele skulle til at være økologisk, og det er jo ikke sådan det er. Men hvis man først får formidlet det, så er mulighederne der, så er der potentiale.

Jeg føler mig som en vaskeægte opdagelsesrejsende, da jeg efter en rundvisning i Fjordgaardens længer er tilbage på landevejen. Tænk, at der inde bag en 'tilfældig' gård ved Lammefjorden kan gemme sig så meget historisk viden og grønsags fagkyndighed - og lyst til at dele ud af begge dele! Hvor kunne det være spændende og ægte Lammefjords frugtbart at kortlægge alle små og mellemstore produktioner i Geoparken, som Henriette Hansen fra restaurant 'Madkunsten' i Nykøbing forslog, da jeg interviewede hende. Al den arbejdsomhed, alle de ressourcer og al den vide, der findes rundt omkring i Geoparken. Den er guld værd. Man kunne fristes til at sige, at her er tale om ægte Geoparkguld.

Veganerpartiet stiller krav om, at der skal indføres vegetar/vegansk mad i institutioner. Er det en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk