15. juli 2020
Cirka 500 meter fra Vedbæk Havn har NCC Roads planer om at tidoble sin indvinding af sand. Det bekymrer Greenpeace, som frygter for fiskenes velbefindende.
Cirka 500 meter fra Vedbæk Havn har NCC Roads planer om at tidoble sin indvinding af sand. Det bekymrer Greenpeace, som frygter for fiskenes velbefindende.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Greenpeace bekymret for sandsugning ved havn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Greenpeace bekymret for sandsugning ved havn
Opdateret 13. november 2013 kl. 09:05
Rudersdal - 11. november 2013 kl. 06:31
Af Niels Hofma
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Vedbæk: Havbiolog ved Greenprece Hanne Lyng Winter er bekymret for havet og biodiversiteten ud for Vedbæk Havn. Især efter NCC Roads den 11. oktober 2013 fik afgjort en sag om at få lov til at tidoble sin indvinding af sand ud for et område på 3,5 kvadratkilometer cirka 500 meter fra Vedbæk Havn.

arrow Læs også: Naturstyrelsen genoptager sandsugnings-sag

- Vi arbejder blandt andet i Greenpeace for at beskytte havene mod sandsugning. Derfor er vi bekymret for sandsugningen i Øresund ved Vedbæk Havn. Man skal altid være kritisk over for indvinding af sand og grus fra havbunden, fordi det er en trussel mod havets biodiversitet og kan påvirke dyrenes og fiskenes boligforhold negativt, siger Hanne Lyng Winter.

NCC Roads har bedt rådgivningsfirmaet Orbicon om at lave en miljøvurdering af det området ud for Vedbæk Havn forud for virksomhedens ansøgning om at udvide sine råstofaktiviteter. I rapporten står der, at NCC Roads både ønsker at indvinde sand ved hjælp af stik- og slæbesugning. Metoder, der forarger Hanne Lyng Winter.

- Hvis man stiksuger sand op fra havbunden, efterlader det huller med iltsvind, hvor intet liv kan leve. Og hvis man slæbesuger, kan man risikere at ødelægge de områder, hvor fiskene gyder, da de kræver, at områderne ikke ændrer sig for meget, siger Hanne Lyng Winter.

NCC Roads har fået lov af Naturstyrelsen til at tidoble sine råstofaktiviteter i området ved Vedbæk Havn, men i fredags klagede syv grupperinger, nationale som lokale, over afgørelsen. Det er nu op til Naturklagenævnet at behandle klagerne.

Læs mere i Frederiksborg Amts Avis mandag.

arrow Klagerne vælter ned over sandsugerne
08. november 2013 kl. 10:42 Opdateret: kl. 13:38
arrow Fiskere frygter for deres levebrød
19. oktober 2013 kl. 11:05 Opdateret: kl. 11:05
arrow Gravearbejde truer fiskeri
19. oktober 2013 kl. 05:00 Opdateret: kl. 09:49
Veganerpartiet stiller krav om, at der skal indføres vegetar/vegansk mad i institutioner. Er det en god idé?